LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, ZASTUPNICA U HRVATSKOM SABORU

Bit ću glas Pakračana i Lipičana, ali i svih žitelja županije u Hrvatskom saboru

25.07.2020. 16:24 | 1221 pregleda | Intervju

Deseti saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti konstituiran je 22. srpnja uz posebne epidemiološke mjere. Tog je dana započeo i saborski mandat aktualnoj pakračkoj gradonačelnici Anamariji Blažević kao zamjenici zastupnika Josipa Aladrovića koji u Vladi Republike Hrvatske obnaša dužnost ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Tim smo povodom porazgovarali s novopečenom saborskom zastupnicom o njezinom budućem političkom radu u Hrvatskom saboru.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Koje će biti glavne teme od interesa za koje ćete se zalagati tijekom rada u Hrvatskom saboru?

S obzirom na moju funkciju gradonačelnice imam dosta širok interes za razne teme i smatram da u većini tema kao čelnica jednog grada imam područje djelovanja. Osobno me svakako zanima socijalna politika (osobe s invaliditetom, djeca, majčinstvo), ali i pozicioniranje Pakraca i Lipika kao gradova koji su zaslužili svoje mjesto u temama vezanim uz Domovinski rat. Naravno, tu su i teme vezane za europske fondove i lokalnu samoupravu.

Što Pakrac i Lipik mogu očekivati od Vašeg djelovanja u okviru saborskog mandata?

Dio sam spomenula već u prethodnom odgovoru, ali moram reći da ću za sve naše gradove i općine, ne samo za Pakrac i Lipik, nego i preostale jedinice lokalne samouprave s područja županije, pokušati tijekom svog mandata učiniti najviše što mogu, bilo da je to kroz rad Hrvatskog sabora ili kroz predstavljanje naših projekata u raznim prilikama.

Smatrate li da je naša županija u dovoljnoj mjeri zastupljena u Hrvatskom saboru, ali i u izvršnoj vlasti?

Vjerojatno nikada nećemo biti zadovoljni i težit ćemo da imamo veći broj i zastupnika i članova izvršne vlasti. Moramo znati da smo kao županija maleni i ne možemo se uspoređivati sa županijama koje broje dvostruko ili čak i više stanovnika, ali ni ne smijemo se zadovoljiti s malim brojem osoba koje su na poziciji donositi važne odluke za naš kraj jer nam izborni rezultat daje za pravo očekivati ljude s našeg područja i u izvršnoj vlasti i važnim pozicijama. Do sad nismo imali dva zastupnika (op. a. iz Hrvatske demokratske zajednice) i ministra tako da je u usporedbi s prijašnjim godinama bolje. Svi troje koji smo bili na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici smo uz podršku birača uspjeli ostvariti zastupnički, odnosno ministarski mandat, ali svakako bih voljela više ljudi iz naše županije u izvršnoj vlasti. Imamo dosta dokazanih osoba koje su se istaknule i dokazale u svom radu i mislim da svakako trebamo težiti većoj zastupljenosti, ne samo s područja županije nego i Pakraca i Lipika.

Nedavno ste za jedan lokalni medij izjavili da namjeravate ostati na čelnoj poziciji Pakraca do lokalnih izbora koji bi trebali biti održani u svibnju sljedeće godine. Planirate li se ponovno kandidirati za gradonačelnicu na sljedećim izborima ili ćete se isključivo posvetiti radu u Hrvatskom saboru?

Da, svoj posao gradonačelnice ću i dalje obnašati, samo sada volonterski. To će zahtijevati dobru organizaciju, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, ali je moguće. Sljedeći lokalni izbori su u svibnju sljedeće godine i ne mogu odgovoriti na Vaše pitanje. Imam još pola godine za vidjeti i razmisliti pa ću Vam dati odgovor. Moram reći da jako volim svoj posao gradonačelnice i smatram da ga dobro radim. Za vrijeme mog mandata smo započeli neke velike projekte i želim ih završiti, ali dopustimo da prođe malo vremena. Rad u Hrvatskom saboru, kao i rad gradonačelnice zahtjeva puno angažiranosti, ali su funkcije spojive i to mi ostavlja pravo da razmislim.