LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
SLOBODAN KATUNAR, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA I NAČELNIK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA LIPIKA

Važno je u što većoj mjeri smanjiti kretanja i ostati kod kuće

09.04.2020. 10:15 | 1575 pregleda | Intervju

Stožer Civilne zaštite Grada Lipika aktivno djeluje od samog početka proglašenja opasnosti od epidemije koronavirusa koje na području Hrvatske traje već duže od mjesec dana. O svemu tome razgovarali smo sa zamjenikom lipičkog gradonačelnika i načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Lipika Slobodanom Katunarom.

Piše:
Matija Kulhavi

Koja je uloga Stožera civilne zaštite Grada Lipika u ovoj krizi koronavirusa, koja je zatekla ne samo našu zemlju već cijeli svijet?

Uloga Stožera civilne zaštite Grada Lipika je provođenje na lokalnoj, odnosno gradskoj razini svih onih mjera, odluka i uputa koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite te Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije. Također, naša je obveza voditi brigu o sigurnosti, ali i o potrebama svih naših sugrađana, koji su to i prepoznali.

Zbog toga koristim priliku da se zahvalim velikoj većini građana koja se savjesno i odgovorno pridržava svih propisanih mjera, a rezultat toga je i činjenica da na području Lipika nemamo zaraženih osoba Covidom-19.

Kako je posložena organizacija rada u Stožeru?

Lipički Stožer civilne zaštite ima 12 članova. Osim načelnika i njegove zamjenice tu su i članovi stožera koji su zaduženi za protupožarnu zaštitu, za komunalne djelatnosti, za medicinsko zbrinjavanje, kao i za veterinarsko zbrinjavanje i asanaciju. U Stožeru se nalazi i predstavnik Policijske uprave, kao i predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite, a zastupljeni su i predstavnici Crvenog križa čija je zadaća zbrinjavanje stanovništva i evakuacija, zatim Hrvatske gorske službe spašavanja te zapovjednik Postrojbe CZ Opće namjene Grada Lipika.

U svakom mjesnom odboru nalaze se povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite. To su uglavnom predsjednici mjesnih odbora koji također sudjeluju u provođenju svih donesenih mjera. Uz Stožer civilne zaštite Grada Lipika imamo i operativne snage, odnosno tri operativne skupine s 35 djelatnih osoba koje su raspoređene na području koje teritorijalno pripada Gradu Lipiku.

Također su angažirani i pripadnici DVD-a s područja Grada Lipika kojima se posebno zahvaljujem.

Mediji igraju važnu i odlučujuću ulogu koja ih čini ključnim elementom komunikacijskog procesa tijekom krize 

Kako komunicirate s građanima?

Važno je da građani u ovakvim situacijama imaju točne i pravodobne informacije. Stoga imamo nekoliko kanala komunikacije. Nastojimo informirati građane putem lokalnih medija (Lipički Compas, Radio Daruvar), preko oglasnih ploča te preko povjerenika koji su raspoređeni po mjesnim odborima.

Kao što smo tijekom razgovora već utvrdili, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je niz odluka, naputaka i mjera s ciljem zaštite zdravlja ljudi, a sve to odmah provode i lokalni stožeri civilne zaštite. Međutim, jedna od mjera je i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj pa se prilikom ulaska i izlaska s ovih područja mora posjedovati valjana propusnica. Pretpostavljamo da trenutno to građane najviše zanima. Koliko je odobreno, a koliko odbijeno zahtjeva za izdavanjem propusnica i planira li se omogućiti građanima Lipika i Pakraca putovanje bez propusnica u ova dva grada?

U protekla dva tjedna Stožer civilne zaštite Grada Lipika je izdao 941 propusnicu, dok je oko 150 zahtjeva klasificirano kao neopravdano.

Što se tiče neometanog kretanja između Lipika i Pakraca Nacionalni stožer Republike Hrvatske donio je Odluku, odnosno mogućnost da lokalne samouprave, koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike provode zajednički poslove civilne zaštite. Nakon uskrsnih blagdana razmotrit ćemo ovu mogućnost i eventualno donijeti odluku o nesmetanom kretanju između Lipika i Pakraca.

Imate li saznanja o tome je li bilo kršenja mjera samoizolacije na području Lipika? Što je s dolascima iz inozemstva povodom Uskrsa?

Koliko mi je poznato, bila su dva kršenja samoizolacije, a bilo je i nekoliko usmenih opomena vezanih uz sakupljanje većih broja ljudi oko trgovina. Međutim, moram još jednom istaknuti da su građani pokazali visok stupanj odgovornosti i discipline.

Nacionalni stožer civilne zaštite RH, a također i Županijski stožer, je pozvao sve one koji žive u inozemstvu da ne dolaze za Uskrs jer nije pametno putovati. Time možete ugroziti i sebe, ali i svoje najmilije. Naime, svi oni koji iz inozemstva dođu u Hrvatsku morat će boraviti u samoizolaciji 14 dana, tako da će im ionako biti onemogućeno kretanje po mjestu dolaska pa se preporučuje da prihvate ovu uputu stožera civilne zaštite.

S tim ciljem angažirane su kombinirane snage djelatnika Policijske postaje Pakrac i pripadnika operativnih skupina civilne zaštite kako bi kontrolirale provođenje svih važećih mjera na terenu, a pogotovo za vrijeme predstojećih blagdana.

Kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Lipika, koju poruku biste poslali građanima?

Svim građanima želim poručiti da se pridržavaju i slušaju sve upute i mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Također, želim naglasiti da je važno u što većoj mjeri smanjiti kretanja i ostati kod kuće koliko god je to moguće. Tu prvenstveno mislim na one skupine koje su najugroženije, a to je starija populacija i kronični bolesnici koji se zaista ne bi smjeli izlagati opasnosti. Potrebno je smanjiti socijalne kontakte i održavati higijenu. Siguran sam da ćemo zajednički doći do željenog cilja, a to je prestanak ove krizne situacije i povratak normalnom životu.