Delfin
Delfin
Medianno
ŠAHOVSKI SAVEZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Novi predsjednik Šahovskog saveza naše županije je dr. sc. Boris Risek

09.08.2019. 12:00 | 1349 pregleda | Intervju

Piše:
Matija Kulhavi

Dosad smo čitatelje Compasa uglavnom informirali o radu Šahovskog kluba Pakrac-Lipik, a s obzirom na to da se na čelu Šahovskog saveza Požeško-slavonske županije nalazi dr. sc. Boris Risek, koji dolazi upravo iz našeg lokalnog šahovskog kluba, odlučili smo razgovarati s njim o planovima županijskog šahovskog saveza u budućnosti i o tome koje će biti smjernice djelovanja.

Od kad djeluje Šahovski savez Požeško-slavonske županije i od kad ste vi na njegovom čelu?

Županijski Šahovski savez je osnovan u lipnju 2010. godine, a 2016. godine je za predsjednika s četverogodišnjim mandatom izabran Ferdinand Troha. Budući da je gospodin Troha dvije godine kasnije postao zamjenik požeškog gradonačelnika pa nije više mogao obnašati ovu dužnost, 30. ožujka ove godine je održana izvanredna sjednica skupštine Šahovskog saveza PSŽ na kojoj je izabrano novo vodstvo: predsjednik Boris Risek, tajnik Toni Bedić te 6 članova Upravnog odbora (Boris Risek (Lipik), Toni Bedić (Pakrac), Nenad Vlašić (Požega), Željko Pavlović (Pleternica), Ivica Kopecki (Čaglin) i Marijan Kanjković (Pleternica).

Poslali smo u roku mjesec dana nadležnom državnom tijelu u Požegi zapisnik s održane izvanredne skupštine, ali trebala su dva neovisna zapisnika, onog sa skupštine i Upravnog odbora, što je bio uvjet za osnivanje novoga tijela. Stoga još uvijek čekamo rješenje, a nismo bez potrebne dokumentacije mogli otvoriti žiro-račun za savez. Zapisnik Upravnog odbora smo predali Uredu državne uprave tako da očekujem da će to sve biti završeno i riješeno veoma brzo.

Koliko šahovskih klubova djeluje na području naše županije? Kako se donose odluke?

Na području Požeško-slavonske županije, dakle u okviru našeg Šahovskog saveza, trenutno djeluje sedam klubova: GŠK Požega, ŠK Vina Markota (Pleternica), ŠK Pakrac-Lipik, ŠK Lapjak (Velika), GŠK Kutjevo, ŠK Brestovac i ŠK Čaglin.

Treba naglasiti kako postoji potreba da se dosadašnji statut Šahovskog saveza PSŽ iz 2016. godine prilagodi novim potrebama, kako članova kluba, tako i radnih tijela, a svaki od klubova bi trebao imati svojeg predstavnika u Upravnom odboru da bi se moglo donositi odluke prema principu "jedan član - jedan glas" što bi svakako doprinijelo ravnopravnom položaju svakog kluba. Isto vrijedi i za skupštinu.

Jeste li prisutni na društvenim mrežama, odnosno koristite li digitalne tehnologije u svojem radu?

Izuzetno je važno da počnemo sve više upotrebljavati digitalnu tehnologiju za komunikaciju, korespondenciju i općenito, za rad Upravnog odbora, npr. poput glasovanja putem interneta i elektroničke pošte. Namjeravamo napraviti web stranicu, ali i Facebook stranicu, iz razloga kako bi se postigla transparentnost s javnošću, ali i pokazala serioznost.

Što se nalazi u Programu rada Šahovskog saveza za sljedeće razdoblje?

Osim kreiranja web i Facebook stranice, nastavit ćemo s organizacijom šahovskih turnira u Pleternici, zatim onog u Čaglinu, kao i tradicionalnih turnira u Pakracu i Lipiku, koji nam uskoro predstoji. U planu nam je i organizirati kup na razini županije kao i finale kupa na državnoj razini, a nastavit ćemo promicati program "Šah u škole" koji bi se provodio kao izvannastavna aktivnost.