banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
RAZGOVOR S DUBRAVKOM ŠPANČIĆ, TAJNICOM KPD „SLOGA“ PAKRAC

Slab odaziv građana na kulturna događanja

02.06.2017. 10:44 | 2096 pregleda | Intervju

U Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" 31. svibnja 2017. održana je predstava Balon Teatra Exit iz Zagreba. Bila je to prilika za kratki razgovor s gospođom Dubravkom Špančić, tajnicom KPD „Sloga“ iz Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Jeste li zadovoljni s odazivom građana na održanu predstavu Teatra Exit?

Na predstavu Balon, koja je održana u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman", odazvalo se 93 gledatelja, od čega u organiziranom dolasku dvije grupe: 45 učenika Srednje škole Pakrac, animirani profesoricama hrvatskoga jezika Tanjom Španjić i Goranom Vukadinović, te 15 članova glumačke skupine KPD „Sloga“ Pakrac. Građana Pakraca i Lipika bilo je 33!

Teatar Exit u svojem profesionalnom nastupu i izvođenju predstava "exitovski" nastupa koristeći skromniju kostimografiju i scenografiju s puno „lica“, pokreta i naravno - načina i značenja izgovorene riječi. Exit glasi za jedno od najkvalitetnijih kazališta koje uvijek rado ugošćujemo. No, gostovanja kazališta ovog „kalibra“ financijski su zahtjevna i nama polako nedostižna, a (sudimo po broju publike) građanima nepotrebna.

Iako sa subvencijama, predstave koštaju!

Ovom predstavom KPD „Sloga“ završava obveze po sklopljenom ugovoru s Gradom Pakracom za projekt „Više kazališta“ koji je imao za cilj povećanje kazališne publike i utjecaj na prosudbu kvalitete sadržaja koji nam se nudi na tržištu kulture, a bez čije financijske podrške sve ovo jednostavno ne bi bilo moguće i ovim putem javno zahvaljujemo!

Koliko, na kraju, košta „biti kulturan"? I što ustanovama kulture znači novac od ulaznica, premijernih, repriznih i redovnih predstava?

Prije svega, iskoristit ću prigodu pozvati Lipičane i Pakračane da u 365 dana, koliko ih ima jedna godina, pokušaju odvojiti po sat-dva, barem 20 puta, te sudjelovati u programima kulture koje izgrađuju, pripremaju i organiziraju, ustanove i brojne udruge naših gradova. Za iste programe, od kojih su brojni potpuno za korisnike besplatni, dovoljno je planirati 400 kuna! Godišnje!

Rad u kulturi je zahtjevan i traži kontinuitet da bi se „uradak“ kratkotrajno predstavio publici izazivajući, nadamo se, dugotrajniju emociju.

Kultura uvijek košta i ne daje opipljivo; plaćanjem ulaznice nećete primiti, figurativno rečeno, toliko kilograma nečega. No, u tom kratkotrajnom susretu s našim programima zasigurno ćete primiti emociju, zauzet ćete stav o temi/predmetu/liku/osobi uz vas, uživati u nastupima nekog svog, susresti ljude, naučiti, izaći iz svoje kolotečine... uzdići ono „nešto“ što ni za koga i nikada nema materijalnu vrijednost.

Uzimam si nekako bezobrazno pravo izjaviti sve ovo vjerujući da moje mišljenje dijele mnogi, a kritiku usmjeravam prema nama, običnim ljudima. Izuzimam s velikim naklonom, vrtiće i škole koje organiziraju našu djecu dovodeći ih na programe u kulturi: od kina, predstava do izložbi, koncerata. To se događa zahvaljujući malobrojnim zagovornicima i lobistima kulture, jer postoji i ondje velika većina koja „odradi svoje“ i gotovo. Na priredbama je malo nastavnika!

Što nam se događa? Vrijeme? Novac? Ako je jedno tada nije drugo! Nastavnikova ili odgajateljeva zadaća je uputiti vaše dijete ili vaša? Ili naša? Ne zanima vas ni knjiga, ni predstava, ni smijeh, ni zvuk, ni slika, ni...? Ne mogu vjerovati!

„Lipanj u Lipiku“ i „Pakračko ljeto“

Na području naših gradova pred nama su događanja „Lipanj u Lipiku“ i „Pakračko ljeto“, brojne priredbe u kulturi. Mi, koji radimo u kulturi, pozivamo i vas - pridružite se, ohrabreni smo suncem, činjenicom da se obveze učenicima smanjuju, svi nekako u ovom razdoblju ljeta nudimo više. Tu je izvrsni Multipak, zatim Tilia s glazbenim poslasticama, naši folkloraši i manjinci... no, bez domaće publike i radosti njihova sudjelovanja nisam sigurna koji je krajnji učinak svih naših priredbi. Tako je čest slučaj našeg razočaranja, jada i tuge, osobito kad imamo goste, a vas dragi sugrađani nema. Sramota! Mi osjećamo tu sramotu kao domaćini, a svjesni smo da ju trebaju osjećati oni koji niti rade, niti prate, niti ih je briga. Jednostavno rečeno, često od vas trebamo samo dolazak, pljesak, osmijeh - ne košta!

Ljetna stanka kina

Kod nas, kulturno - prosvjetnog društva „Sloga“ konkretno, u svim organiziranim priredbama i s obzirom na obvezu prema imovini, broj publike direktno se odražava na postojanje iako smo jedna od najstarijih i malobrojnih udruga koja aktivnosti usmjerava isključivo u zajednicu. Npr. troškove organiziranja bilo koje priredbe, kao i kina, moramo platiti neovisno o prisutnosti publike, a uz predani rad našeg članstva. Radi toga i ove godine planiramo ljetnu stanku kina čime gubimo priliku odigrati nekoliko izvrsnih filmskih naslova.

Autorska predstava „Ivica na zrnju graška“

Ovom prilikom, pozivam, kao i na početku, drage mi Lipičane i Pakračane, da u utorak 13.06.2017. sudjeluju na premijeri naše autorske predstave „Ivica na zrnju graška“ koju izvodi Dječja glumačka skupina KPD „Sloga“ Pakrac u 20 sati.

Naše predstave već dugo nisu „dječje“ iako je poželjno da ih pogledaju djeca zajedno sa roditeljima kojima otvaramo poligon za razgovor o načetoj temi.

Svim kolegicama i kolegama, kako profesionalnim tako i (osobito) amaterima u kulturi želim strpljenja u radu, novih svježih članova i ideja, više publike!