PUKE banner
PUKE banner
Radio Daruvar 2

Compas flashback - rujan 2014.

14.09.2020. 13:16 | 681 pregleda | Lifestyle

Piše:
Tomislav Ević

Kao što je koronavirus globalno obilježio 2020. godinu, tako je 2014. obilježila velika količina oborina na ovim prostorima o čemu na stranicama Compasa pisalo u ljetnom dvobroju srpanj/kolovoz, ali i rujanskom broju. Iznadprosječne količine oborina na području Lipika i Pakraca od 10. do 13. rujna izazvale su velike materijalne štete na gospodarskim i stambenim objektima radi čega je župan Tomašević 16. rujna proglasio stanje elementarnih nepogoda poplave i leda za područje gradova Lipika i Pakraca. Najteže je bilo u noći s 10. na 11. rujan kada je pljusak trajao punih 5 sati i od 21 sat do 1 ujutro poplavio kuće, podrume i ulice, petljom se do pakraca nije moglo proći jer je bila pod vodom, a vatrogasci su imali preko 100 intervencija. Kasnije procijenjena šteta na građevinskim objektima, opremi, stoci i obrtnim sredstvima iznosila je preko milijun kuna, a veliku štetu pretrpjeli su i poljoprivrednici na površinama pod kukuruzom i sojom.

Nešto ranije u rujnu danas aktualan „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pakrac-Lipik“ bio je u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa što je ustanovljeno na sastanku predstavnika naših dvaju gradova s predstavnicima Hrvatskih voda.

Netom prije rujanskih poplava počela je i nova školska godina u Lipiku, Dobrovcu, Poljani i Pakracu. Nova ravnateljica Osnovne škole Lipik postala je Klaudija Kovač, a klupe lipičke škole popunilo je 270 učenika, uz 8 u Dobrovcu i 142 u OŠ Grigora Viteza u Poljani u kojoj je prevedena modernizacija sanitarnih čvorova i vanjskih staza. Osnovna škola u Pakracu u novu je školsku godinu krenula sa 700 đaka od kojih je (s područnim školama) 90 polaznika prvog razreda. Srednja škola broji 570 učenika od kojih se većina školuje u medicinskim usmjerenjima. Naslovnica Compasa tada je bila posvećena prvom danu škole, a tom prilikom za Compas su pozirali prvašići Ela i Fran s majkom Danijelom Nenadović Bahnik.

Tema rujanskog broja bio je lipički starosjedioc Josip Šuprina, jedna od najistaknutijih figura u društvenom i sportskom životu Lipika, pogotovo rukometu, a s tadašnjim urednikom lista razgovarao je o svom životnom putu koji je počeo u Virovitici pa sve do prijeratnih teniskih i poslijeratnih rukometnih godina kada je osnovan Ženski rukometni klub Lipik. 20 godina postojanja kluba u vrlo teškim uvjetima tada je uz kontinuitet rada s mladima smatrao najvećim uspjehom kluba, a iako nije rođeni Lipičanin za sebe je rekao da je „Lipičanin dušom i srcem“ te da je „Život u stvari jedna igra. Smatram da tu igru treba igrati pošteno i ne shvaćati ju previše ozbiljno. Treba biti iskren i veselit se životu jer on je samo jedan.“

U jeku burnih vremenskih neprilika jednako burna bila je i 8. sjednica gradskog vijeća održana 11. rujna, a najviše rasprave bilo je između predstavnika pozicije i opozicije oko projekta izgradnje tvornice float stakla. Najavljeni su i skorašnji počeci radova na Hotelu Lipa koji će biti prvi veteranski centar u Hrvatskoj, radi čega je nekoliko dana ranije Lipik posjetio i ministar branitelja Predrag Matić.

Početkom mjeseca na radnom sastanku Poduzetničkog centra Pakrac i Lipičke razvojne agencije LIRA najavljeno je i puštanje u pogon posljednje dvije godine zatvorenog Hotela Pakrac. Iako se ni jedan od poduzetnika nije javio na raspisani natječaj, tadašnji gradonačelnik Pakraca Davor Huška najavio je puštanje u pogon hotelskih smještajnih kapaciteta te pozvao ugostitelje da pokažu interes za vođenjem ugostiteljskih sadržaja hotela jer se PCP time nema namjeru baviti.

Kino Pakrac te je godine imalo najbolju posjećenost za što je zaslugu imao film „Broj 55“, ekranizacija stradavanja hrvatskih branitelja koji su u Kusonjama 8. rujna 1991. kod kućnog broja 55 upali u neprijateljsku zasjedu. Nadjačani brojnijim neprijateljem preostali branitelji svladani su i masakrirani, a svake godine u isto vrijeme poginulim braniteljima u Kusonjama se organizira komemoracija na kojoj su te godine bili ministar Matić i general Markač. Film „Broj 55“ premijerno je prikazan 20. srpnja tijekom Pulskog Arena Film festivala na kojem je osvojio 8 Zlatnih Arena uključujući onu za najbolji film, a u Pakracu je uz projekciju održanu na dan komemoracije 8. rujna održano ukupno sedam projekcija koje je posjetilo 874 gledatelja.

Svega 5 dana kasnije u Pakracu, uz iznimno jake snage sigurnosti, u hramu Svete Trojice ustoličen je slavonski episkop Jovan. Svečanu liturgiju vodio je srpski patrijarh Irinej, a ustoličenju su bili prisutni predstavnici drugih vjerskih zajednica i osobe iz javnog i političkog života Hrvatske i Srbije.

U rujanskom broju Compasa tada je najavljen bogat program povodom obilježavanja Dana Grada od 25. rujna do 5. listopada, u sklopu kojeg su manifestacije Dan nacionalnih manjina, Fišijada, Dan otvorenih vrata MUP-a i Sajam mogućnosti te sportska događanja - rukometni turnir, šahovski turnir, turnir u elektronskom pikadu za slijepe i biciklistička utrka XC Raminac, a u Perivoju predstavljen je novi turistički proizvod - poučna staza naziva „Jelkina staza. Središnji koncert povodom obilježavanja Dana Grada održao je Siniša Vuco.

U dijelu Compasa posvećenom kulturi dominirale su vijesti posvećene glazbenoj umjetnosti; učenici flaute u OGŠ Pakrac 10. rujna u obiteljskom domu uručen je pianino kupljen sredstvima prikupljenim humanitarnom akcijom OGŠ Pakrac, Grada Lipika, Grada Pakraca, PC-a Pakrac, Hrvatskog društva skladatelja i novinara Maria Baraća. 7. koncertnu sezonu u Lipiku otvorio je Zagrebački gudački kvartet koncertom u Multikulturalnom centru, a nagrada „Marko Turčan“ Osnovne glazbene škole Pakrac za izvanredna postignuća u glazbi dodijeljena je Josipu Slijepčeviću, učeniku 4. razreda harmonike.

U sportskom dijelu lista pisalo se o nogometu i kuglanju; KK Lipik 1974 je u prva tri kola 3. Hrvatske kuglačke lige- regija istok- zona Požega upisao dvije pobjede i poraz, a NK Lipik 1925 preuzeo je vodstvo stopostotnim učinkom u prva 4 kola 3. županijske nogometne lige kao novoosnovani klub jer je NK Lipik ugašen i izašao iz 3. ŽNL iste godine. Ponovo je nakon dugogodišnje stanke s radom nastavio i HNK Jovača iz Marinog Sela.

Nastavlja se feljton Damira Jakšića o ergeli Lipik s 9. dijelom u kojem piše o uzgoju konja i događanjima 1939. godine, feljton Ota Kramla završava, a gastro guru Drago Marter temu ovog broja posvetio je kraljici jeseni - bundevi.