LIPIK test
LIPIK test
Hotel Pakrac 365

Compas flashback - srpanj/kolovoz 2014.

12.09.2020. 11:10 | 515 pregleda | Lifestyle

Ljeto je na izmaku i ušli smo u mjesec rujan, desetak dana prije kraja ljeta 2020. godine koja će ostati zabilježena kao godina globalne pandemije i velikih previranja i kontroverzi koja je ona donijela i kojih nije bila pošteđena ni naša prelijepa malena zemlja već dovoljno opterećena mnogim vlastitim problemima.
Vjerujem da je svakodnevno slušati i čitati (a i pisati ) o pandemiji koronavirusa i novoj stvarnosti u kojoj smo prisiljeni živjeti svima već blago rečeno na vrh glave, stoga smo odlučili vratiti se nazad u vrijeme i prisjetiti se o čemu se prije 6 godina pisalo na stranicama tada mladog Compasa i što se tada u vrijeme ljeta događalo u Lipiku i njegovoj okolici.

Piše:
Tomislav Ević

Naslovnicu osmog broja Compasa iz 2014. (srpanj/kolovoz) krasio je tada kadar zakucavanja s turnira STREETBALL Lipik 2014. koji je osvojila ekipa Get wet.org iz Ljubljane. Na turniru su te godine sudjelovali i svjetski prvaci u uličnoj košarci točnije ekipa 3x3 team iz Ljubljane koji su se tim laskavim naslovom okitili godinu ranije pod imenom SKF Brezovića osvojivši prvenstvo u Istanbulu u Turskoj, a lipički je turnir kasnijih godina postao dio tog elitnog svjetskog društva u okviru kojega se prošle godine u Lipiku igrao 3X3 Challenger 2019.

Tema broja tada je bio program socijalnih usluga „Pomoć u kući“ započet u lipnju i svojevrsni nastavak projekta „Pomoć u kući i dnevni boravak“ koji je u travnju ugašen odlukom Ministarstva socijalne politike i mladih. Tada novi program nastavio se iz istog prostora i s istom opremom uz smanjenje radne snage s prijašnjih 16 na svega 5 zaposlenika, ali nastavio je pomagati starijim osobama u 62 naselja na području Lipika i Pakraca.

Početkom kolovoza iz centra Lipika napokon je uklonjena „Žigina kuća“, 23 godine nakon razaranja, a modernizirana je i javna rasvjeta energetski učinkovitijom LED rasvjetom u Školskoj, Vukovarskoj, Frankopanskoj Slavonskoj i dijelu ulice A. Starčevića. Pokrenuta je inicijativa Lipik Grad prijatelj djece koja je dovela do toga da Lipik to i postane, a tadašnji urednik Compasa Marko Barčan u uvodniku najavljuje pokretanja Compas internet portala, svojevrsne nadogradnje lista koji je do tada izlazio samo kao tiskani mjesečnik.

Tvrtka Frutarija bila je pred završetkom radova na ULO (ultra low oxygen) hladnjači, investicije vrijedne više od 3 milijuna eura koja je izgrađena u Poduzetničkoj zoni Lipik, na realizaciju koje su po riječima direktora Zlatka Matijaševića bili potaknuti odličnim uvjetima koje je Grad Lipik nudio investitorima. Krajem kolovoza za 5 milijuna kuna prodan je Hotel Lipa čime su stvoreni uvjeti za izgradnju prvog veteranskog centra u Hrvatskoj koji je u međuvremenu izgrađen i u funkciji na mjestu nekadašnjeg hotela.

Bilo je i nemilih događaja poput poplave u Donjem Čagliću i Kovačevcu početkom kolovoza, kada su vatrogasci imali pune ruke posla s ispumpavanjima i uklanjanjem stabala koje je srušilo olujno nevrijeme. Mokar je to podsjetnik bio na obilne kiše koje su ranije iste godine na istoku Hrvatske prouzročile nezapamćene poplave u Gunji i Rajevom Selu. Tada još uvijek živ lipički meteorolog Stjepan Benković rekao je „Kod nas je sve u svemu dobro prošlo“ dodavši da u 19 godina mjerenja temperatura i padalina takvu grmljavinu i tolike kiše u proljetnim i ljetnim mjesecima nikad nije doživio.

Turbulentno vrijeme nije na ruku išlo ni Bazenima Lipik koje je tada vodio Ljubomir Gunjević, koji je rekao da su sezonu koje je obilježilo učestalo nestabilno vrijeme donekle spasili pool partyji iako ju je općenito okarakterizirao lošom.

Za Compas su i tada pisali vanjski suradnici poput upravitelja Državne ergele Lipik Damira Jakšića koji je u okviru feljtona „Povijest ergele Lipik“ pisao o nabavljanju konja i uređenju državne ergele 1938. godine i dr. med. Ota Kramla koji je u feljtonu „Bolnica Lipik kroz stoljeća“ pisao o primjeni termalne vode tj. o balneoterapijskim indikacijama i kontraindikacijama u drugoj polovini 19. stoljeća i prvoj polovini 20. stoljeća u usporedbi s današnjim. Za Compas je pisao i Drago Marter u svojoj gastro kolumni Gastro Guru, a u tadašnjem dvobroju pozabavio se ribom, njenom prisutnošću u prehrani Hrvata, njenom podcijenjenosti i precijenjenosti, dodavši i anegdote iz povijesti poznatih ličnosti te nezaobilazan recept mjeseca - u ovom broju bio je to recept za šarana na luku. 

(nastavak sutra: Compas flashback - rujan 2014.)