banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
MULTIKULTURALNI CENTAR LIPIK

Izložba i književna večer Udruge zavičajnih slikara i pisaca Požeško-slavonske županije „Matko Peić“

16.11.2018. 09:40 | 821 pregleda | Lifestyle

Udruga zavičajnih slikara i pisaca Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ iz Požege predstavila je svoje djelovanje i radove lipičkoj publici na izložbi i književnoj večeri održanoj u srijedu 14. studenog u dvorani Multikulturalnog centra u Lipiku.

 

Piše:
Tomislav Ević

Domaćica večeri, prof. Jasna Molnar – Kukić poželjela je dobrodošlicu članovima udruge, njenoj predsjednici Rajki Radoš i tajnici Meliti Grgić kao i svim prisutnim građanima Lipika i ljubiteljima likovne umjetnosti i poezije.

Glazbeno iznenađenje večeri bio je nastup okteta flauta sačinjenog od učenica i učenika Osnovne glazbene škole Pakrac koji su osvojili drugo mjesto na 56. Regionalnom natjecanju komornih sastava u Opatiji održanom 8. studenog.

Potom se predsjednica Udruge, gđa. Rajka Radoš obratila auditoriju zahvalivši se na gostoprimstvu i iznimno dobrom odazivu na njihovom drugom gostovanju u Lipiku te predstavivši ukratko ovu udrugu zaljubljenika u likovnu umjetnost i pisanu riječ koja je osnovana je u svibnju 2014. godine i koja okuplja četrdesetak članova, amatera i akademski obrazovanih umjetnika. Riječ je predala članu udruge Dragutinu Kepiću koji je postavio izložbu, a u postav su bile uključene i slike nastale na likovnima kolonijama koje su organizirali ove i prethodne godine. Prošavši kroz postav predstavio je slikarske tehnike kojima su djela kreirana i neke od autora slika među kojima su Dragutin Bajt, Željko Radmirović, Vera Bauer i Maja Meter.

Riječ je predao predsjedniku Gradskog vijeća Lipika Mladenu Doliću koji je uz riječi dobrodošlice svima okupljenima službeno otvorio izložbu i književnu večer.

U intimnoj atmosferi Multikulturalnog centra večer je protekla uz lirski izričaj požeških pjesnika i ugodno druženje uz razmjenu utisaka posjetitelja izložbe na prigodnom domjenku priređenom za ovu priliku.

 

Matko Peić rodio se u Požegi 1923. godine. Školovao se u rodnome gradu, a nakon toga u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1947. i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1956. godine predavao je povijest umjetnosti na ALU. Bavio se i književnošću te se smatra da je uveo stilskoperiodizacijski pojam rokokoa u proučavanje hrvatske književnosti 18. stoljeća. primijenivši ga na djela Antuna Kanižlića.
Od 1991. godine bio je redoviti član HAZU.

 

FOTOGALERIJA