Za čitatelje Compasa, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, pripremio je dva recepta koja spajaju tradiciju slavonske kuhinje i suvremen pristup pripremi jela. Riječ je o punjenoj lipičkoj pljeskavici s povrćem i krumpirom, ukusnom glavnom jelu koje donosi bogatstvo okusa kroz spoj mljevenog mesa, sira, slanine i pirjanog povrća, te o mazalicama, tradicionalnom specijalitetu s kruhom i mesom koji je savršen za posluživanje uz doručak, večeru ili neformalna druženja.
Oba recepta temelje se na lako dostupnim, domaćim namirnicama i jednostavnoj pripremi, a rezultat su jela koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Alen Tutić, koji već niz godina vodi kuhinju u Toplicama Lipik, ovim jelima dodatno ističe autentičnost lokalne gastronomije i njezinu prilagodljivost suvremenim kulinarskim navikama.
PUNJENA LIPIČKA PLJESKAVICA S POVRĆEM I KRUMPIROM
Sastojci:
Meso
600 g mljevene svinjetine
300 g mljevene junetine
50 g slanine
Povrće
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 glavica crvenog luka
1 režanj bijelog luka
1 feferonka (ljuta)
1 tikvica
1 patlidžan
2 rajčice
100 g svježih gljiva
400 g krumpira
Ostalo
400 g sira (po izboru – npr. trapist, gauda ili neki topljivi sir)
Sol (po ukusu)
Papar (po ukusu)
Ulje (jestivo, za prženje ili pečenje)
Priprema:
Meso dodatno sitno sameljemo, a crveni luk i ljutu feferonu sitno nasjeckamo. U veliku zdjelu stavimo meso, dodamo luk i feferonu, posolimo i popaprimo po ukusu te sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Na radnu površinu stavimo prozirnu kuhinjsku foliju i lagano je pokapamo uljem. Od pripremljene mesne smjese oblikujemo kuglu od otprilike 200 grama. Kuglu stavimo na jednu stranu folije, drugom stranom je prekrijemo, a zatim je lagano pritisnemo ravnom daskom za rezanje dok ne dobijemo plosnatu pljeskavicu željene debljine.
Foliju zatim uklonimo, pljeskavicu nadjenemo izmrvljenim sirom i tanko narezanom slaninom, preklopimo je i pažljivo utisnemo rubove kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Pripremljenu pljeskavicu stavimo na zagrijanu i uljem premazanu grill tavu. Pečemo je 6–7 minuta s jedne strane, zatim okrenemo i pečemo još otprilike toliko s druge strane, dok ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju.
Sve povrće osim krumpira (paprike, tikvicu, patlidžan, rajčicu i gljive) očistimo, operemo i narežemo na trakice jednake veličine. Na ugrijanu tavu s malo ulja stavimo povrće i pirjamo ga dok ne omekša i lagano porumeni. Pred kraj kuhanja posolimo i popaprimo po ukusu. Povrće poslužimo uz pljeskavicu.
Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na tanke ploške. Zatim ih dobro posušimo kuhinjskim papirom kako bi se spriječilo prskanje ulja. U dubokoj tavi zagrijemo dovoljno ulja da potpuno prekrije krumpir. Pržimo ga u dubokoj masnoći 7–8 minuta, ovisno o debljini ploški, dok ne postane zlatnožut i hrskav.
Gotovi krumpir vadimo na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nakon toga ga premjestimo u posudu, lagano posolimo i poslužimo uz pljeskavicu i povrće.
Pljeskavicu poslužite toplo, uz priloge od pirjanog povrća i hrskavog prženog krumpira. Po želji dodajte salatu ili umak po izboru.
Broj porcija : 4 komada
Vrijeme pripreme: 45 min
Složenost pripreme: jednostavna
MAZALICE
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 manji kruh (bez korice, namočen i ocijeđen)
1 žličica soli
50 ml mineralne vode
1 prstohvat mljevene ljute crvene paprike
1 prstohvat papra
2 žlice ulja
Priprema:
Meso sameljite sami ili upotrijebite već mljevenu junetinu. Začinite ga solju i paprom, dobro promiješajte, pokrijte najprije prozirnom, a zatim aluminijskom folijom te ostavite u hladnjaku na niskoj temperaturi najmanje 1 sat da meso odmori i upije začine.
Nakon što je meso odležalo, izvadite ga iz hladnjaka. Dodajte slatku mljevenu papriku i mineralnu vodu, pa sve ponovno dobro izmiješajte rukama dok se sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu.
Lepinje narežite na tanje kriške. Svaku krišku kruha ravnomjerno premažite pripremljenim mesom. Važno je da meso premažete do samih rubova jer se tijekom pečenja lagano povlači. Premaz ne smije biti predebeo kako bi se meso ravnomjerno ispeklo.
Premažite mesom i bočne rubove kruha kako bi zapečeni rubovi bili sočni.
Grill tavu dobro zagrijte i lagano premažite uljem. Na tavu najprije stavite stranu kruha premazanu mesom. Pecite 4–5 minuta, dok meso ne dobije lijepu boju i ne bude pečeno. Potom pažljivo okrenite i kratko zapecite drugu stranu.
Posluživanje:
Mazalice poslužite tople, uz žlicu domaćeg kajmaka i svježi crveni ili ljubičasti luk, krupno nasjeckan.
Savjet: odlične su i uz čašu jogurta ili kiselo vrhnje.
Broj porcija: 4 porcije
Vrijeme pripreme: 90 min
Složenost pripreme: jednostavna
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.