HDZ 7 DANA DO 22.4.
HDZ 7 DANA DO 22.4.
GASTRONOMSKA PUTOVANJA

Svijet gdje hrana postaje umjetnost, a svaki zalogaj priča svoju priču

07.01.2024. 09:59 | 1673 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

Još jedno uzbudljivo putovanje kroz svijet okusa započinje na portalu lipičkog Compasa, gdje glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, poziva naše čitatelje na nezaboravno kulinarsko iskustvo. S velikim zadovoljstvom, otvaramo vrata svijetu delicija i gastronomskih čarolija koja će zadovoljiti i najistančanija nepca.

Svestrani kulinarski umjetnik, Alen Tutić, istražuje granice okusa i stvara čaroliju na tanjuru. Njegova strast prema kulinarstvu prenosi se kroz svaki recept, otkrivajući tajne koje će oplemeniti vaše kuhinjske vještine.

Ovaj put, predstavljamo vam tri izuzetna recepta koja će unaprijediti vaše kulinarsko iskustvo. Prve na redu su fritule s jogurtom, jednostavno remek-djelo koje spaja tradiciju s modernim štihom. Slijedi krem juha od krumpira, pravo umjetničko djelo koje će vas ugrijati i razmaziti vaše nepce nježnim notama začina. Na kraju, tortilje s piletinom i povrćem nude festivalski ples okusa, spoj sočne piletine i svježeg povrća u savršenoj harmoniji.

Dobrodošli u svijet gdje hrana postaje umjetnost, a svaki zalogaj priča svoju priču.

Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik / Compas.hr

 

 

 

FRITULE S JOGURTOM

Sastojci:

1 jaje

180 g tekućeg jogurta

2 žlice šećera

1 vanil šećer

1 čep rakije ili ruma

prstohvat soli

200 g pšeničnog glatkog brašna

pola praška za pecivo

prema želji: limunova korica, jabuka, cimet...

 

Priprema:

Ulje ugrijati u loncu, treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju ili neki drugi alkoholno piće po želji i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo te sve sastojke dobro izmiješajte i sjedinite. Tijesto će biti gusto i mora biti kompaktno. Sada se ulje već ugrijalo te uzmite malu žličicu. Žličicu umočiti u lonac s uljem da se lakše tijesto skine sa žlice i da fritule imaju lijep okrugli oblik. Jednom žličicom zagrabiti smjesu, prenijeti iznad lonca, pa drugom žličicom gurnuti smjesu da se prži. Nemojte prepuniti žličicu

tijestom, to će vam omogućiti da fritule budu lijepih oblika. Ako prepunite žličicu imat ćete nepravilne oblike i neće izgledati uredno.

Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pri tom mogu same okretati. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, ako ne samo ih dotaknite vilicom, pa će se okrenuti. Kada su gotove izvadite ih sa šupljikavom žlicom da ostane na njima što manje ulja. Zatim ih složite u papirnati ubrus da pokupi višak masnoće od prženja. Kada su se fritule ocijedile posipajte ih mljevenim šećerom. Fritule možete posipati voćnim umacima ili topljenom čokoladom.

 

Topljena čokolada

Priprema:

Dvije najvažnije stvari kod topljenja čokolade su, da se koristi lagana vatra i da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom. Dakle, sve stvari koje se koriste kod topljenja čokolade moraju biti suhe i čiste. To znači da ne smijete poklopiti zdjelu u kojoj topite čokoladu jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode unutra. Ako topite tamnu čokoladu ona ne smije biti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva, a mliječna i bijela vrsta na 5 stupnjeva manje od 45 C. Najpoznatija metoda topljenja čokolade je na pari. Ako nemate duplu posudu ,nad posudom s vrućom vodom možete staviti zdjelicu s čokoladom. Bitno je napomenuti da kod vrenja voda ne doskoči u čokoladu, a i da zdjelica ne dodiruje vodu, ako vam se slučajno dogodi da voda dođe u čokoladu, možete je spasiti s malo ulja.Za to vrijeme čokoladu lagano miješajte drvenom kuhačom, ili spatulicom, kako bi se ravnomjerno topila. Čokolada se može otopiti i u običnoj ili mikrovalnoj pećnici. Ako je topite na taj način uvijek počnite s nižom temperaturom, i kraćim vremenom da ne bi zagorila. Izlomite je otprilike na jednake komade, i stavite da vidite što se s njom događa, osim toga staklena posuda jednako će provoditi toplinu. Za topljenje u pećnici najprije ju je potrebno zagrijati na najslabiju temperaturu. Čokoladu izlomite i stavite u zdjelu koja je otporna na toplinu. Pećnicu namjestite na 100 stupnjeva i ostavite čokoladu unutra na par minuta. Posljednje dvije metode idealne su za recepte u kojima trebate topiti samo čokoladu. Čokoladni preljev možete od bilo koje čokolade praviti, čak dodati i ekstrakt da dobije drugačiji okus. Znači možete jednostavno biti maštoviti i eksperimentirati s okusima.

 

Vrijeme pripreme: oko 35 min

Broj porcija:4

Težina pripreme: jednostavno

 

 

KREM JUHA OD KRUMPIRA

Sastojci:

30 g maslaca

1 glavica crvenog luka

1 srednje velika mrkva

1 veći režanj češnjaka

3 veća krumpira

sol

papar

pola kavene žlice slatke paprike

50 ml vrhnja za kuhanje

20 g slanine

 

Priprema:

Na maslacu zajedno popržiti usitnjeni luk i mrkvu, dodati sitno rezan češnjak i krumpir rezan na kockice, posoliti pa dinstati na laganoj vatri 10-tak minuta miješajući da ne zagori. Dodajte crvene mljevene paprike i nakon 3 minute dodajte 0,5l vode. Kuhajte na laganoj vatri nekih 15 min ili dok krumpir ne bude mekan. Kada je krumpir kuhan štapnim mikserom napravite finu kompaktnu tekućinu da ne bude grudica. Zatim dodajemo papar, vrhnje za kuhanje, po potrebi dosoliti i pustiti da prokuha. Na tavi bez ulja popržite slaninu rezanu na kockice. Kad zahrskavi i dobije malo boje, maknuti s vatre. Slaninu odvojiti tako da bude bez masnoće, po potrebi možete staviti na ubrus da upije višak masnoće. Juhu servirati posutu sitno rezanim peršinom, poprženom pancetom i po želji dodati u juhu tostirani kruh na kockice.

 

Vrijeme pripreme:3 0 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

 

 

TORTILJE S PILETINOM I POVRĆEM

Sastojci:

8 pšeničnih tortilja

600 g pilećeg filea

100 g luka

3 žlice ulja

2 češnja češnjaka

1 veća crvena paprika

1 veća zelena paprika

1 čili papričica

50 ml pasirane rajčice

sol

papar

kupus

zelena salata

 

Umak

200 ml kiselog vrhnja

1 žlica majoneze

1 žlica narezanog vlasca

sol

papar

 

Priprema:

Piletinu narežite na trakice,  papriku na trakice, luk crveni na trakice. Na zagrijano ulje stavite narezan luk na trakice i papriku narezanu na trakice i popržite dok ne omekša. Dodajte piletinu i nastavite pirjati uz miješanje da Vam ne zagori dok piletina na dobije lijepu zlatnu boju. Umiješajte sitnije narezani čili (bez koštica), protisnuti češnjak, sol i papar. Na kraju umiješajte pasiranu rajčicu, promiješajte i uklonite s vatre. Zatim zgrijte tortilje da se lakše motaju da ne dođe do pucanja. Potom na tortilje stavimo 2 žlice namirnica koje smo pirjali, te ih rasporedimo po tortilji. Onda na tortilju dodajemo zelenu salatu i kupus rezan na trakice i pažljivo zamotamo da nam tortilja ne pukne. Po želji možemo bilo koje povrće dodati u tortilju. To sve ovisi o tome što više preferirate. Tortilje kada zamotamo možemo još malo tostirati na tavi bez ulja.

 

Umak

Od kiselog vrhnja, majoneze, luka vlasca, soli i papra umiješamo umak koji ćemo poslužiti uz tortilje.

Umak kao dodatak uz tortilje možete raditi po svom ukusi, znači namirnice koje više preferirate. Možete raditi kombinaciju slatko kiselog okusa. Umak poslužiti posebno uz tortilje.

 

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj porcija:4

Težina pripreme: jednostavno

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.