Delfin 2022
LIPIK test
IPC - Delfin
UDRUGA LIDO DOBROVAC - BOGATSTVO TRADICIJE I OBIČAJA

Slavonsko kolinje i Čvarkijada – još se stignete prijaviti

27.10.2021. 09:42 | 3711 pregleda | Lifestyle

Tradicionalno Slavonsko kolinje u Dobrovcu održat će se u subotu, 6. studenog, a prijave za sudjelovanje u popularnoj Čvarkijadi traju do srijede, 3.studenog.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako doznajemo od predstavnika organizatora,  predsjednika Udruge LIDO Marijana Poletta, sve će započeti u jutarnjim satima i trajat će tijekom cijelog dana, a jedna od posebnosti ovog događanja jest u tome što će posjetitelji moći degustirati pripremljeno domaće i svježe meso te mesne proizvode.

 

Međugradsko natjecanje u izradi kobasica

Osim prikaza prerade mesa i pravljenja mesnih i krvnih kobasica te, već tradicionalne Čvarkijade, u sklopu Slavonskog kolinja u Dobrovcu će se 6. studenog odvijati i svojevrsno međugradsko natjecanje u pravljenju mesnih kobasica i krvavica. Svaka ekipa će dobiti polovicu svinje, a osim ekipe iz Grada Lipika, sudjelovat će ekipe iz Požege, Končanice i mađarskog grada Igal, koja će manifestaciji dati i međunarodni karakter. Tako će se u Dobrovcu moći konzumirati ne samo domaće lokalne, nego i „pemske“ te „mađarske“ kobasice.

U Dobrovcu će prisustvovati i predstavnici požeškog Allesa koji će prezentirati, ali i prodavati sav pribor i opremu koja je potrebna za kolinje, kao i Domagoj Stojaković, koji će prodavati mesne proizvode. Matej Bošnjaković, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, ujedno i predavač smjera za mesare pri požeškoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi održati će prezentaciju vezanu za proizvodnju i prehranu.

 

Natjecanje u pripremi čvaraka 

Prijave za Čvarkijadu traju još par dana, odnosno do 3. studenog, a prijaviti se možete pozivom na broj mobitela - 099 454 2830. Kotizacija za sudjelovanje na Čvarkijadi je 150 kuna po ekipi, a organizator će sudionicima osigurati stol, drva za vatru i desetak kilograma slanine. Također, osigurane su i bogate nagrade za one koji ispeku najbolje čvarke. Važno je naglasiti da će čvarke biti dozvoljeno topiti isključio na tradicionalan način - na vatri od drva. U 12 sati počinje podjela slanine, u 15 sati je predaja slasnih proizvoda, a oko 16 sati proglašenje pobjednika.

Uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, cijeli dan će za dobru atmosferu biti zadužen Tamburaški sastav Maznik (i Plaćenici) iz Gojla!

Više ažuriranih informacija o manifestaciji pronađite na stranici Turističke zajednice Grada Lipika.


LIRA ispod članka