U najnovijem broju mjesečnika Compas, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik, poznat po svom majstorskom pristupu tradicionalnoj kuhinji, donosi tri nova recepta koja će oduševiti ljubitelje domaće kuhinje. Osim klasične i neizostavne goveđe juhe, Chef Tutić je kreirao "Zimski užitak" — sočne krvavice s kiselim kupusom i krumpirom, jelo koje miriše na toplinu doma i obiteljske trenutke. Za kraj, tu je i desert koji će oduševiti sve, a osobito one s posebnim prehrambenim potrebama — fritule bez glutena, koje donose sve čari tradicije, ali i prilagodbu modernim zahtjevima. Ovi recepti savršeno balansiraju između domaće tradicije i suvremenih okusa, pružajući pravi gurmanski užitak za sva vaša osjetila.
SASTOJCI:
1 kg goveđih kostiju
3 srednje mrkve
stabljike peršina
stabljike celera
zeleni dio poriluka
luk
list kelja
4-5 zrna papra
sol
Domaći rezanci
400 grama glatkog brašna
2 jaja
1-2 žlice hladne vode
prstohvat soli
POSTUPAK:
Oprano meso stavite u mlaku vodu i, čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici. Nakon toga dodajte list kelja, grančicu celera i peršina, pa poklopite. Kada juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 2 sata. Izvadite meso, juhu procijedite, a zatim u nju ukuhajte domaće rezance.
PRIPREMA:
Brašno stavite u pliću i široku posudu, a u sredinu dodajte dva cijela jaja, sol i vodu. Kada se tijesto poveže, nastavite mijesiti smjesu na dasci ili drugoj radnoj površini. Tijesto treba biti glatko i čvrsto, a po potrebi, tijekom miješenja, možete dodati još malo brašna.
Kada je tijesto pripremljeno, podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte vrlo tanko i ostavite da se osuši na čistoj krpi. Kada se tijesto malo osuši, zarolajte svaki razvaljani dio u valjak kako biste ga lakše rezali na tanke trakice.
Rezanje na tanke trakice daje rezance koje je potrebno dodatno osušiti. Posložite ih na krpu i ravnomjerno ih raširite. Nakon što se osuše, spremite ih u posudu s poklopcem kako biste ih mogli koristiti kasnije.
Domaći rezanci mogu se pripremati i pomoću mašinice, no ručno rezani jednako su ukusni, iako možda izgledaju malo robusnije. Ako više volite deblje rezance, narežite ih u skladu s tim. Svježe pripremljene rezance možete odmah koristiti za juhu istog dana.
VRIJEME PRIPREME: 150 MIN
BROJ PORCIJA : 10
SLOŽENOST PRIPREME: JEDNOSTAVNO
SASTOJCI:
400 g bezglutenskog brašna (mješavina za kruh)
1 žličica soli
500 ml jogurta
2 vrećice vanilija šećera
1 vrećica limun vanilija šećera
4 žlice ruma
1 vrećica praška za pecivo
korica jednog limuna
korica jedne naranče
1 l ulja suncokretovog
PRIPREMA:
U zdjeli pjenjačom umutite sve mokre i suhe sastojke, osim ulja. Smjesa za fritule treba biti glatka i kompaktna, ni previše gusta ni rijetka.
U tavi ili manjem loncu zagrijte ulje za prženje na srednje jakoj vatri. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno zagrijano, uronite vrh drvene kuhače u ulje. Ako se oko drške odmah pojave mjehurići, ulje je spremno za prženje.
Koristeći dvije žličice, oblikujte fritule. Uzimajte malu količinu smjese i pažljivo je spuštajte u zagrijano ulje. Pržite fritule dok ne poprime zlatno-žutu boju, a zatim ih vadite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Na kraju, pospite ih šećerom u prahu ili dodajte preljev po želji.
VRIJEME PRIPREME: 45 MIN
BROJ PORCIJA: 4
SLOŽENOST PRIPREME
SASTOJCI:
8 krvavica ( kupovnih ili domaćih)
500 g kupusa kiselog
1 kg krumpira
250 g maslaca
250 ml mlijeka
sol
500 g ribanog kiselog kupusa
50 g slanine
masti ili ulja po potrebi
slatka paprika
PRIPREMA:
Nasjeckajte slaninu pa je na umjerenoj vatri zagrijavajte dok ne postane staklasta i ne pusti masnoću. Ako je jako mesnata, možda će vam trebati dodatne masnoće. Dok se slanina zagrijava, provjerite treba li isprati kupus .Kupus ako je jako kiseo, stavite ga u cjedilo i zatim kratko pod mlaz vode. Protresite ga da se riješite tekućine pa ga dodajte na masnoću, kratko ga pirjajte pa dodajte tekućine.
Pirjajte 20-ak minuta pa kušajte da li treba dodati ostale začine.
Pirjajte još 5-10 minuta ili malo dulje, dok iste zadovoljni mekoćom, a povremeno po potrebi dodajte još tekućine. Izvadite lovorov list i poslužite.
Krumpir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.
Krumpir procijedite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu za krumpir. Premjestite krumpir u veliki lonac i dodajte ugrijano mlijeko, maslac i izradite da bude kremast i kompaktan.
Dodajte sol po potrebi.
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje i recept za pripremu
KRVAVICE DOMAĆE
5 svinjskih glava
2 kg svinjskih pluća
2 kg svinjskih jezika
1 kg luka
2 kg hajdine kaše
oko 1 l svinjske krvi
250g kuhinjske soli
25g mljevenog papra
25g slatke mljevene paprike
2g mljevene čili paprike
oko 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 32/34
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu
Svinjsku glavu, pluća i jezike stavimo kuhati dok meso ne omekša, a zatim ga sameljemo na šajbi malog promjera.
1 kg luka očistimo i također sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Samljevenoj smjesi dodamo kuhanu hajdinu kašu, svinjsku krv i začine, te sve dobro promiješamo. (Ako niste sigurni je li smjesa dovoljno ljuta, ispecite nekoliko zrnaca u tavici i probajte prije punjenja).
Prije punjenja, soljena svinjska tanka crijeva namočimo u mlačnoj vodi. Nadjevena crijeva zatim stavljamo u vruću vodu (oko 70 stupnjeva, ne smije ključati). Da bismo provjerili jesu li krvavice kuhane, crijeva ubodemo tankom iglicom. Ako iz njih izlazi sukrvica, potrebno je još kuhati. Tek kada izlazi bistra, masna tekućina, krvavice su kuhane. Krvavice ostavimo u hladnoj i prozračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši.
VRIJEME PRIPREME: 60 MIN
BROJ PORCIJA: 4
SLOŽENOST PRIPREME: SREDNJE ZAHTJEVNO
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.