TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Chef Tutić predstavlja zimske delicije koje morate isprobati

13.12.2024. 08:39 | 887 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Vijesti

U najnovijem broju mjesečnika Compas, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik, poznat po svom majstorskom pristupu tradicionalnoj kuhinji, donosi tri nova recepta koja će oduševiti ljubitelje domaće kuhinje. Osim klasične i neizostavne goveđe juhe, Chef Tutić je kreirao "Zimski užitak" — sočne krvavice s kiselim kupusom i krumpirom, jelo koje miriše na toplinu doma i obiteljske trenutke. Za kraj, tu je i desert koji će oduševiti sve, a osobito one s posebnim prehrambenim potrebama — fritule bez glutena, koje donose sve čari tradicije, ali i prilagodbu modernim zahtjevima. Ovi recepti savršeno balansiraju između domaće tradicije i suvremenih okusa, pružajući pravi gurmanski užitak za sva vaša osjetila.

 

GOVEĐA JUHA

 Može biti slika sljedećeg: congee, žumanjak i ikra

SASTOJCI:

1 kg goveđih kostiju

3 srednje mrkve

stabljike peršina

stabljike  celera

zeleni dio poriluka

luk

list kelja

4-5 zrna papra

sol

 

Domaći rezanci

400 grama glatkog brašna

2 jaja

1-2 žlice hladne vode

prstohvat soli

 

POSTUPAK:

Oprano meso stavite u mlaku vodu i, čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici. Nakon toga dodajte list kelja, grančicu celera i peršina, pa poklopite. Kada juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 2 sata. Izvadite meso, juhu procijedite, a zatim u nju ukuhajte domaće rezance.

 

PRIPREMA:

Brašno stavite u pliću i široku posudu, a u sredinu dodajte dva cijela jaja, sol i vodu. Kada se tijesto poveže, nastavite mijesiti smjesu na dasci ili drugoj radnoj površini. Tijesto treba biti glatko i čvrsto, a po potrebi, tijekom miješenja, možete dodati još malo brašna.

Kada je tijesto pripremljeno, podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte vrlo tanko i ostavite da se osuši na čistoj krpi. Kada se tijesto malo osuši, zarolajte svaki razvaljani dio u valjak kako biste ga lakše rezali na tanke trakice.

Rezanje na tanke trakice daje rezance koje je potrebno dodatno osušiti. Posložite ih na krpu i ravnomjerno ih raširite. Nakon što se osuše, spremite ih u posudu s poklopcem kako biste ih mogli koristiti kasnije.

Domaći rezanci mogu se pripremati i pomoću mašinice, no ručno rezani jednako su ukusni, iako možda izgledaju malo robusnije. Ako više volite deblje rezance, narežite ih u skladu s tim. Svježe pripremljene rezance možete odmah koristiti za juhu istog dana.

 

VRIJEME PRIPREME: 150 MIN

BROJ PORCIJA : 10

SLOŽENOST PRIPREME: JEDNOSTAVNO

                                                   

FRITULE BEZ GLUTENA

 Može biti slika sljedećeg: makron od kokosa

SASTOJCI:               

400 g bezglutenskog brašna (mješavina za kruh)

1 žličica soli

500 ml jogurta

2 vrećice  vanilija šećera

1 vrećica limun vanilija šećera

4 žlice ruma

1 vrećica praška za pecivo

korica jednog limuna

korica jedne naranče

1 l ulja suncokretovog

 

PRIPREMA:

U zdjeli pjenjačom umutite sve mokre i suhe sastojke, osim ulja. Smjesa za fritule treba biti glatka i kompaktna, ni previše gusta ni rijetka.

U tavi ili manjem loncu zagrijte ulje za prženje na srednje jakoj vatri. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno zagrijano, uronite vrh drvene kuhače u ulje. Ako se oko drške odmah pojave mjehurići, ulje je spremno za prženje.

Koristeći dvije žličice, oblikujte fritule. Uzimajte malu količinu smjese i pažljivo je spuštajte u zagrijano ulje. Pržite fritule dok ne poprime zlatno-žutu boju, a zatim ih vadite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Na kraju, pospite ih šećerom u prahu ili dodajte preljev po želji.

 

VRIJEME PRIPREME: 45 MIN

BROJ PORCIJA: 4

SLOŽENOST PRIPREME

 

ZIMSKI UŽITAK

 Može biti slika sljedećeg: kroket

SASTOJCI:

8 krvavica ( kupovnih ili domaćih)

500 g kupusa kiselog

1 kg krumpira

250 g maslaca

250 ml mlijeka

sol

500 g ribanog kiselog kupusa

50 g slanine

masti ili ulja po potrebi

slatka paprika

 

PRIPREMA:

Nasjeckajte slaninu pa je na umjerenoj vatri zagrijavajte dok ne postane staklasta i ne pusti masnoću. Ako je jako mesnata, možda će vam trebati dodatne masnoće. Dok se slanina zagrijava, provjerite treba li isprati kupus .Kupus ako je jako kiseo, stavite ga u cjedilo i zatim kratko pod mlaz vode. Protresite ga da se riješite tekućine pa ga dodajte na masnoću, kratko ga pirjajte pa dodajte tekućine.

Pirjajte 20-ak minuta pa kušajte da li treba dodati ostale začine.

Pirjajte još 5-10 minuta ili malo dulje, dok  iste zadovoljni mekoćom, a povremeno po potrebi dodajte još tekućine. Izvadite lovorov list i poslužite.

Krumpir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.

Krumpir procijedite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu za krumpir. Premjestite krumpir u veliki lonac i dodajte ugrijano mlijeko, maslac i izradite da bude kremast i kompaktan.

Dodajte sol po potrebi.

 

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje i recept za pripremu

 

KRVAVICE DOMAĆE

5 svinjskih glava

2 kg svinjskih pluća

2 kg svinjskih jezika

1 kg luka

2 kg hajdine kaše

oko 1 l svinjske krvi

250g kuhinjske soli

25g mljevenog papra

25g slatke mljevene paprike

2g mljevene čili paprike

oko 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 32/34

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu

 

Svinjsku glavu, pluća i jezike stavimo kuhati dok meso ne omekša, a zatim ga sameljemo na šajbi malog promjera.

1 kg luka očistimo i također sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Samljevenoj smjesi dodamo kuhanu hajdinu kašu, svinjsku krv i začine, te sve dobro promiješamo. (Ako niste sigurni je li smjesa dovoljno ljuta, ispecite nekoliko zrnaca u tavici i probajte prije punjenja).

Prije punjenja, soljena svinjska tanka crijeva namočimo u mlačnoj vodi. Nadjevena crijeva zatim stavljamo u vruću vodu (oko 70 stupnjeva, ne smije ključati). Da bismo provjerili jesu li krvavice kuhane, crijeva ubodemo tankom iglicom. Ako iz njih izlazi sukrvica, potrebno je još kuhati. Tek kada izlazi bistra, masna tekućina, krvavice su kuhane. Krvavice ostavimo u hladnoj i prozračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši.

 

VRIJEME PRIPREME: 60 MIN

BROJ PORCIJA: 4

SLOŽENOST PRIPREME: SREDNJE ZAHTJEVNO

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.