LIRA okomiti
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
VELIKA FOTOGALERIJA JedinstvenOG nastupA

Ansambl LADO prvi ovogodišnji hrvatski koncert plesnog programa održao na Bazenima Lipik

04.06.2022. 10:02 | 1097 pregleda | Vijesti

U prigodi početka kupališne sezone na lipičkim bazenima u petak, 3. lipnja u Lipiku je održan koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Piše:
Matija Kulhavi

Prvi ovogodišnji plesni koncert Ansambla LADO održan je upravo u Lipiku, a tom je prilikom oduševljena publika mogla uživati  u jedinstvenom prikazu hrvatske glazbene baštine.

Uoči samog koncerta Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO istaknula je kako se ovim koncertom LADO ponovno vraća u Lipik, nakon prošlogodišnjeg vokalno – instrumentalnog koncerta i postavljanja biste Lipičaninu Zvonimiru Ljevakoviću, inače utemeljitelju ovog vrhunskog ansambla.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ansamblom LADO koji s Lipikom ima neraskidivu poveznicu upravo u Zvonimiru Ljevakoviću, njegovu osnivaču.

Ovo je već drugi nastup Ansambla LADO u našem gradu, a namjera je da to postane svojevrsna tradicija i u tom smjeru idemo.“, naglasio je gradonačelnik Kasana.

Kako je istaknuto i na službenim stranicama Ansambla LADO, ovogodišnji plesni koncert reprezentira upravo zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu, što ga programski usmjerava prema različitim hrvatskim regijama.

Program se sastojao od 11 točaka, od kojih su neke antologijske i uvijek rado viđene. Tako smo na koncertu mogli vidjeti „Ladarke“, svojevrsnu himnu i zaštitni znak ansambla, „Valpovačko kolo“, „Starovinska pivanja“ koja prikazuju arhaična solistička pjevanja s otoka Mljeta, ali i samačka čobanska pjevanja iz Gornjih Poljica, za koje se u stručnim krugovima uvriježio naziv „ojkanje“. Dubrovnik je predstavljen kroz „kolo poskočica“ Linđo, dok je plesna tradicija Baranje predstavljena koreografijom „Ej sviraj Pavo“, kojoj su ishodište baranjske glazbene i plesne tradicije, uz pratnju gajdi, osebujnih narodnih nošnji te poskočica i bećaraca. Bili su tu i Prigorski plesovi, koji su nas odveli u područje okolice Zagreba, gdje se i danas plešu polka i drmeš, koji su se nekada plesali u svečanim prilikama.

VELIKA FOTOGALERIJA

Zbog vremenskih neprilika, odnosno kiše koja je povremeno padala tijekom večernjih sati, koncert je trajao nekih desetak minuta kraće, a druženje i veselje na lipičkim bazenima nastavljeno je uz Tamburaški sastav Ambar.

Kupališna sezona na lipičkim bazenima nastavlja se već danas, a bogata ugostiteljska ponuda, kao i niz drugih sadržaja te raznovrsnih programa, jamstvo su zabave i dobrog provoda u Lipiku.

 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/