Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
PROJEKT SVIJET GRAŠEVINE

[PROMO] Povezivanje kulture, vina i povijesti u Požeško-slavonskoj županiji

18.09.2023. 13:42 | 860 pregleda | PROMO

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije provoditelj je marketinških aktivnosti u sklopu projekta "Svijet graševine" (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje). U tom kontekstu, 15. rujna je u kompleksu nekadašnjeg vlastelinstva grofovske obitelji Janković u Pakracu, nakon posjete Državnoj ergeli u Lipiku, započeo dvodnevni obilazak Požeško-slavonske županije. Tijekom ovog obilaska, predstavnicima nacionalnih medija detaljno je prezentirano područje "Svijeta graševine" te su im pružene informacije o dosadašnjoj realizaciji ovog značajnog projekta.

Piše:
Matija Kulhavi

Nositelj projekta "Svijet graševine" je Grad Pakrac, a partneri na ovom projektu su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica. Za tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta brine se Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ovaj ambiciozan projekt ima ukupnu vrijednost od 8.729.448,53 eura, a EU sufinancira iznos od 7.364.372,69 eura. Provedba projekta obuhvaća razdoblje od 29. rujna 2017. do 29. lipnja 2024. godine.

Novinari, koji su stigli iz Zagreba, srdačno su dočekani u Pakracu od strane gradonačelnice i saborske zastupnice Anamarije Blažević.

Gospođa Blažević je naglasila iznimnu povijest Pakraca, koja seže unatrag do vremena srednjovjekovnih vitezova templara. Također, istaknula je važnost Pakraca tijekom razdoblja kada je bio u vlasništvu velikaške obitelji Janković te je podsjetila na sudbonosni trenutak 1. ožujka 1991. godine kada je ovaj grad postao poprište početka Domovinskog rata.

Opis nije dostupan.

"Naš grad ima iznimno važno mjesto u povijesti, kako u mirnodopskim vremenima, tako i u vremenima izazova i borbe za slobodu. Pakrac je bio i ostao simbol hrabrosti i otpora, posebno tijekom Domovinskog rata i operacije Bljesak", izjavila je gradonačelnica kako bi naglasila koliko su Pakrac i Lipik pretrpjeli tijekom tog rata, usporedivši ih s tragičnim događajima u Vukovaru.

No, unatoč razaranjima, gradonačelnica je istaknula da se Pakrac podigao iz pepela i postao mjesto intenzivne obnove i aktivnosti, posebno u očuvanju kulturne baštine i promociji bogate povijesti. "Imamo duboku i vrijednu povijest te na tim temeljima gradimo i stvaramo bolju budućnost", naglasila je gradonačelnica Blažević.

Opis nije dostupan.

Zamjenik gradonačelnice Pleternice, Domagoj Katić, izrazio je svoje zadovoljstvo projektom "Svijet graševine" te naglasio njegovu važnost u promoviranju regionalnog zajedništva i snage. Posebno je istaknuo da, kao članica Europske unije, ovim projektom koristimo sredstva EU kako bismo ojačali vlastite kapacitete.

Govoreći o značaju projekta, požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je iznimnu važnost naše županije koja ima bogatu povijest još od svoje uspostave u 13. stoljeću. Požeško-slavonska županija, kako je naglasila, prolazila je kroz turbulentna vremena, ali je isto tako obilježena bogatom i raznolikom poviješću.

Prezentacija projekta "Svijet graševine" predstavlja ključni element promocije Požeško-slavonske županije, koja se ponosi uzgojem najbolje vinove loze i proizvodnjom vrhunskih vina. Županija se prostire na 45. paraleli, što je ista geografska širina na kojoj se nalaze mnoge svjetski poznate vinogradarske lokacije.

Opis nije dostupan.

Ponosna na bogatu kulturnu baštinu, županica je istaknula da je cilj projekta stvaranje održivog gospodarstva i razvoj turizma, kako bi se iskoristili resursi i potencijal ovog područja.

"Svijet graševine" objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije - Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac. O tome su prisutnima više govorile Senka Horvat, ravnateljica županijske razvojne agencije PANOR-a, zatim direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hofman te djelatnica pakračkog Muzeja Željka Razumović-Odvorac, ujedno promotorica projekta Spahijski podrum.

Opis nije dostupan.

Jedan od ključnih elemenata ovog projekta je Muzej bećarca, koji je opremljen i otvoren. Ovaj muzej sadrži Malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, koji je pri UNESCO-u zaštićena nematerijalna kulturna baština, kroz svakodnevni život. Također, trenutno su u tijeku radovi na drugom objektu u sklopu projekta, stvarajući hibridni prostor muzeja i knjižnice pod nazivom Spahijski podrum u Pakracu. Cijelo područje je obogaćeno brendom "Svijet graševine", a uz to je dostupna i dokumentacija za Kuću graševine.

Svijet graševine ima niz posebnosti koje ga čine jedinstvenim. To uključuje vinski podrum koji datira iz 1232. godine u Kutjevu, proizvodnju vrhunskih vina, uključujući najbolje svjetske graševine, te prisutnost velikih i malih vinarija na sva tri vinogorja. Važno je napomenuti da se vinogorja nalaze na 45,3. paraleli, istoj geografskoj širini na kojoj se nalaze i mnoge svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja predstavljaju čvrstu osnovu za daljnji povezani razvoj i suradnju svih dionika u ovom jedinstvenom projektu.

Tijekom daljnjeg obilaska, novinari su imali priliku iskusiti razne aktivnosti. Krenuli su s posjetom pakračkoj kovnici banovca, gdje su se okušali u kovanju novca, stvarajući svoje jedinstvene novčiće.

Nakon toga, posjetili su Požegu i istražili povijesne znamenitosti ovog prekrasnog grada. Zatim su krenuli prema starom kutjevačkom podrumu i vinskom trezoru u Kutjevu, gdje su otkrivali tajne i bogatstvo vinskog nasljeđa ovog područja.

Posebno uzbudljivo bilo je natjecanje u berbi grožđa u vinogradima Kutjeva d.d., smještenim iznad Vetova. Ova autentična berba grožđa bila je prilika da se osjećaju kao pravi vinogradari i sudjeluju u tradicionalnom procesu proizvodnje vina.

Nakon aktivnog dana u vinogradima, novinari su posjetili Muzej bećarca i istraživali bogatu kulturnu baštinu, te su šetali Trgom bećarca u Pleternici, uživajući u atmosferi i šarmu ovog pitoresknog slavonskog grada.

Opis nije dostupan.


LIRA ispod članka