Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Toplice – kultura zdravog života

U Toplicama Lipik održan jubilarni X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“

19.05.2023. 12:44 | 2030 pregleda | PROMO

Jubilarni X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“ održan je 19. svibnja u konferencijskoj dvorani Quelle u Toplicama Lipik, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Skup je organizirala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Toplice Lipik, a na njemu su se promovirale poveznice tradicionalnih postupaka i novih mogućnosti u balneologiji, naglašavajući potencijal lječilišne medicine i prirodnih ljekovitih činitelja u Hrvatskoj te holistički pristup kroz stručno-znanstvenu aktivnost u toplicama kao potporu zdravstvenom turizmu.

Piše:
Matija Kulhavi

Skup je imao poseban značaj jer je posvećen sjećanju na dr. Ivana Šretera, cijenjenog kolegu i predratnog ravnatelja Toplica Lipik. Jubilarno izdanje ovog balneološkog skupa okupilo je stručnjake iz područja medicine, rehabilitacije i balneologije, koji su svojim predavanjima i prezentacijama doprinijeli razmjeni znanja i iskustava. Svečano otvorenje započelo je uz umjetničku točku prim. dr. sc. Senke Slivar, koja je sudionike pozdravila u ime ravnatelja Toplica Lipik, Gorana Puščenika te pozdravne govore domaćina i gostiju.

Kao predsjednica Organizacijskog odbora i voditeljica skupa prim. dr. sc. Senka Slivar je istaknula kako je X. Balneološki skup živo djelo dubokog i iskrenog poštovanja prema kolegi Ivanu Šreteru, liječniku, učitelju, humanisti, pjesniku, štovatelju hrvatskog jezika, domoljubu, i na kraju života, mučeniku, koji je promicao vrednote topličkih ljekovitih čiitelja i istinski je cijenjen unutar struke fizikalne medicine i rehabilitacije.

 Opis nije dostupan.

prim. dr. sc. Senka Slivar / Compas.hr

Poremećaji, osim bolova različitih lokacija i smetnji lokomocije, mogu biti i iz domene psihosocijalnih kategorija i remete svakodnevno funkcioniranje te osjećaj zadovoljstva svojim životom. Poželjno je da se u toplicama klijentima pruže dodatne mogućnosti i drugi dopunski sadržaji za otklanjanje njihovih tegoba, poštujući njihovo vrijeme i novac uložen u dolazak na rehabilitaciju i rekuperaciju. Stoga je tema X. balneološkog skupa „Toplice – kultura zdravog života“, i predstavlja tek mali dio tih mogućnosti.“, naglasila je prim. dr.sc. Slivar.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je kako se ovim balneološkim skupom na jedan primjeren način prisjećamo dr. Šretera, hrvatskog domoljuba i mučenika čije je djelovanje ostavilo duboki trag u Lipiku, ali i puno šire. Gradonačelnik je zahvalio i organizatorima skupa te dr. Kramlu koji je prije deset godina inicirao ovaj hvalevrijedan skup, kao i dr. Slivar koja je to nastavila.

 Opis nije dostupan.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana / Compas.hr

Ovaj skup, osim što se održava u spomen na dr. Šretara, vrlo je važan po tome što promovira struku, naše Toplice i balneologiju.“, naglasio je gradonačelnik.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovako važnog znanstvenog balneološkog skupa u Lipiku koji iz godine u godinu raste.

Nadam se da će zaključci doneseni nakon ovoga skupa pomoći vašoj struci, a isto tako učvrstiti na znanstvenoj karti Hrvatske Toplice Lipik i našu Požeško-slavonsku županiju.“, istaknuo je dožupan Troha.

Opis nije dostupan. 

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha / Compas.hr

Nakon otvaranja, uslijedilo je memorijalno predavanje u čast dr. Ivana Šretera koje je održao Tomislav Šovagović, novinar i književnik. Predavanje naslovljeno "Dr. Ivan Šreter - Čovjek koji je živio patnje drugih" osvijetlilo je život i rad ovog iznimnog stručnjaka.

 Opis nije dostupan.

Tomislav Šovagović, novinar i književnik / Compas.hr

Tijekom skupa, stručnjaci su prezentirali različite teme iz područja balneologije i rehabilitacije. Prof. dr. sc. Silva Butković Soldo i Anamarija Soldo Koruga, dr. med., održale su predavanje o multidisciplinarnom pristupu balneološkom liječenju neuroloških bolesnika, dok je prof. dr. sc. Mirna Andrijašević govorila o važnosti kineziološke rekreacije u unapređenju i održavanju zdravlja.

Nove spoznaje i njihov utjecaj na rehabilitacijsko liječenje bile su tema predavanja Božidara Egića, dr. med., i Danila Egića, mag. fizioterapije. Prim. Viktor Vidović, prim. Merisanda Časar Rovazdi i prim. dr. sc. Senka Slivar predstavili su pristup tradicionalne kineske medicine u liječenju lumbosakralnog sindroma akupunkturom.

Skup je također nudio i pregled novih istraživanja i pristupa u balneologiji. Danijela Babojelić, Ivan Žilić i Maja Juraić, magistri fizioterapije, govorili su o utjecaju razine tjelesne aktivnosti na funkcionalnu sposobnost zdravstvenih djelatnika i pacijenata s kroničnom križoboljom.

Prof. dr. sc. Nada Parađiković iznijela je zanimljive spoznaje o tome koliko konzumacija povrća može promijeniti kvalitetu života, dok su prim. Vesna Budišin i prim. Dragica Vrabec-Matković, dr. med., prezentirale temu masaže, ističući njezinu važnost i razvoj kroz vrijeme.

Tijekom skupa su se predstavile i nove tehnike i pristupi u rehabilitaciji. Stanislava De Zan, instruktorica body tehnike, govorila je o cjelovitom pristupu u rehabilitaciji kroz body tehniku, dok je Dunjica Karniš, mag. med. tech., naglasila važnost kreativnosti u rehabilitaciji.

Pristupi balneoterapiji i rehabilitaciji nakon COVID-19 također su bili teme predavanja. Bucić Dora, dr. med., i Vondrak Vedrana, dr. med., istaknule su učinkovitost balneoterapije u liječenju post COVID-19 sindroma. Dr. sc. Daša Poredoš Lavor i prim. dr. sc. Senka Slivar su prezentirale prednosti i atraktivnost toplica kao odredišta životnog zadovoljstva.

Prof. dr. sc. Ankica Senta Marić, dipl. ing. Radovan Čepelak i dipl. ing. Damir Andabaka su govorili o novitetima u balneologiji u Hrvatskoj, dok su se dipl. ing. Radovan Čepelak, prof. dr. sc. Ankica Senta Marić i dipl. ing. Damir Andabaka fokusirali na pojavu čretova u svijetu i Hrvatskoj te njihovu primjenu u balneoterapiji.

Prirodni ljekoviti činitelji u medicini bili su tema predavanja prim. mr. Gorana Ivaniševića, dok su Rendulić Robert, dipl. fizioterapeut i prim. dr. sc. Senka Slivar prezentirali procjenu hidracije tijela bioelektričnom impedancijom. Također, dr. Slivar i ravnatelj Goran Pušćenik su prezentirali kulturu zdravog života u toplicama –„Čaša vode tjedno na radnom mjestu“.

Opis nije dostupan.

Dr. Oto Kraml / Compas.hr

Skup je završio s predavanjem prim. Ota Kramla, koji je dao osvrt na jubilej deset balneoloških skupova „Dr. Ivan Šreter“, ističući njihovu važnost i doprinos u području balneologije.

Opis nije dostupan.

"Balneološki skup je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Toplica Lipik - Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju."


LIRA ispod članka