delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
AGROINFO

Za poljoprivrednike je siječanj mjesec odmora

01.02.2020. 13:29 | 990 pregleda | Kolumne

Piše:
Željko Klaić

U poljoprivredi je siječanj uglavnom mjesec odmora za poljoprivrednike, još uvijek su kraći dan, a snijeg je ove godine izostao. Proučavajući dugoročniju prognozu, možda ga i neće biti. Izuzimam planinske dijelove, ali u našem području ionako više, osim nekih izuzetaka, dani poljoprivredno nisu aktivni.

Prošla jesen bila je iznad prosječno topla i s minimalnim količinama oborina. Ozimine su uglavnom posijane u optimalnim rokovima i u dobroj kondiciji. Uvjeti omogućuju vrijeme i za prvu prihranu. Zimska brazda za jarine i s njom osnovna gnojidba uglavnom su završene.

Nadamo se da prognoze kako će ova godina biti topla neće dovesti ponovno i do suše. Relativno toplo vrijeme, jednostavno rečeno, "potaklo" je voćare i vinogradare na rezidbu. Česta su pitanja da li je bilo prerano za rezidbu. Odgovor struke je – nije. Naročito voćari koji posjeduju veće površine uistinu su prisiljeni početi s ranijim rezidbama. Inače, na manjim površinama i okućnicama preporučljivo je orezivati kasnije, kada se formiraju cvjetni pupovi i jasno budu vidljivi, jer uvijek treba imati na umu da svaku voćku uzgajamo radi ploda.

Bilježimo i dalje nažalost smanjivanje stočnog fonda.

Željko Klaić, dipl. ing. agr.


PRO PING