Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
AGROINFO

Žetva započela krajem lipnja

30.06.2019. 12:56 | 4464 pregleda | Kolumne

Piše:
Željko Klaić

Iako smo kroz niz godina zapravo stekli navike da je žetva ozimog ječma i uljane repice zapravo pri kraju, ili čak završena, vozeći se ovih dana nadomak naših polja, vidio sam prve kombajne i ratare u „akciji“.  

Priča je započela ranije, u svibnju, kada se na naše krajeve doslovno sručio val pljuskova i kišnih dana. Dovoljno je, mislim, napomenuti da je to bila količina od blizu 250 mm/m2. Višegodišnji prosjek za Lipik kroz cijelu godinu je oko 920 mm/m2 (mjereno službeno na postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda).

Vegetacija zaostaje, usjevi u depresijama propadaju. Noći su bile hladne, grijanja nismo isključivali, a i danju nije baš bilo ugodno. Žudjeli smo  za toplijim prilikama. Već tada uočljive su bile i jasno vidljive buduće, ali i neizbježne štete. Imao sam priliku nedavno razgovarati s jednim od naših vodećih selekcionera pšenice koji je naglasio da je u zapadnijim krajevima, dakle našim krajevima, ovog proljeća možda trebalo napraviti i tri tretmana protiv bolesti žitarica. U praksi jedva da smo stekli naviku i jednoga tretmana (u većini slučajeva).  
Zaključio bih ovu temu konstatacijom da u svom dosadašnjem stažu, a koji nije baš kratak, nisam vidio toliko poleglih usjeva koji u konačnosti i ne obećavaju puno ili čak gotovo ništa. Još kada smo svjesni troškova kombajniranja, prijevoza, sušenja…

Dolaskom mjeseca lipnja stižu i ekstremno visoke temperature, grmljavinski pljuskovi, štete se i dalje povećavaju. Pri prognozi konačnih prinosa, a za jednu našu državnu instituciju, bio sam dosta skeptičan i držao se nekih prosjeka, ali tek pri završetku poslova ćemo znati na čemu smo.

Ništa bajnije nije niti u voćarstvu i pčelarstvu, niske noćne temperature i loše vremenske prilike zacijelo su učinile svoje.

Ipak, pokušajmo biti optimistični!

Ministarstvo poljoprivrede

Željko Klaić, dipl. ing. agronomije, viši stručni savjetnik za ratarstvo