LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
AGROINFO

Poljoprivredni prilog: Travanj ipak topliji i sušniji od prosjeka

28.04.2019. 08:12 | 4267 pregleda | Kolumne

Piše:
Željko Klaić

Neuobičajeno toplo vrijeme početkom i sredinom travnja „izmamilo“ je na polja ratare, povrtlare i hobiste, kao i one kojima je to glavno zanimanje. Oni hrabriji odmah u prvoj polovici mjeseca prionuli su poslu i posijali jarine, prvenstveno kukuruz i soju.Inače u narodu je uvriježeno da je najbolja sjetva kukuruza oko Jurjeva/Đurđeva (23.travnja).

Radi suše, nicanje tako posijanih prvih rokova slabo je i neujednačeno, a i djelovanje zemljišnih herbicida upitno. Ozime strne žitarice ipak su za sada u dobroj kondiciji i obećavaju. Isto se odnosi i na usjeve uljane repice. Značajnije količine oborina očekuju se krajem mjeseca.

U voćnjacima cvatnja je završena, oplodnja vrlo dobra, urodi obećavaju, a račune voćarima može „pomrsiti“ jedino neki kasni mraz. Povrtnjaci su isto tako vrlo dobri, uz probleme u nicanju proljetnih sjetvi, a radi suše i pokorice naročito na težim tlima.

Poradi relativno blage prošle zime i obilne rane proljetne paše, pčelari očekuju dobre prinose meda, ali kao i kod voćara postoji bojazan od niskih cijena.

Ministarstvo poljoprivrede

Željko Klaić, dipl. ing. agronomije, viši stručni savjetnik za ratarstvo