Delfin
Delfin
Medianno
AGROINFO

Poljoprivredni prilog: Zima došla

02.12.2018. 13:13 | 1504 pregleda | Kolumne

Iako kalendarski još treba pričekati, zimsko vrijeme polako, ali sigurno stiže na vrata.

Piše:
Željko Klaić

Listopad i studeni po svim pokazateljima bili su topliji i suši u odnosu na višegodišnje prosjeke. Usjevi ozimina sijani u prvim rokovima sjetve (uljana repica – rujan, ozime žitarice - prva dekada listopada) uredno su nikli, a poslije je nastupilo sušno razdoblje pa je čak i osnovna obrada tla - oranje bila otežana pa čak i onemogućena.

Trajalo je to sve do druge polovice studenoga, a krajem mjeseca došao je i snijeg. Djeci na radost, a vozačima na brigu.

Planirane površine u većini su zasijane, a dovršetak zimske brazde za sjetvu jarina, pričekat će neke bolje dane, prema aktualnim prognozama, početak prosinca. 

Ukratko bih bacio pogled i na kombajniranje i berbu prošle jeseni. Kukuruz i soja dali su prosječne ili iznad prosječne rezultate, prinosi vrlo dobri, na nivou prosjeka ili iznad. Problemi su nastali s plasmanom, a i cijenama koje su u konačnici bile ispod očekivanih. 

Voće smo brali u iznad prosječnim količinama, kvalitete vrlo dobre, ali je opet kao problem došla otkupna cijena na veliko pa su profitirali oni koji su prodavali na „kućnom pragu“. 

Povoljni uvjeti za razvoj bolesti povrća umanjili su prinose i naročito kvalitetu u povrtnjacima - okućnicama, gdje po tradiciji (razumljivo) izostavljamo intenzivnu zaštitu.