banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
DARKO KELEMEN, RAVNATELJ TOPLICA LIPIK

Riječ ravnatelja Toplica Lipik za kraj 2016. godine

30.12.2016. 16:51 | 4039 pregleda | Kolumne

Dragi radnici, suradnici i korisnici Toplica Lipik

Kao i u životu čovjeka tako i u životu naše bolnice, svaka godina posebna je po svojim zahtjevima, izazovima, teškoćama, uspješnim i manje uspješnim ostvarenjima, lijepim ili manje lijepim trenucima.  Na čelu ove ustanove sam kao ravnatelj evo već osmu godinu, pa si s te pozicije dozvoljavam reći kako je kontinuitet uspješnog rada i poslovanja nastavljen i ove godine.

Činjenice da smo pozitivno poslovali, da smo nastavili obnavljati bolnicu, da se uspješno razvijamo i zauzimamo svoje mjesto u zdravstvenom sustavu kao prepoznatljiva i kvalitetna  rehabilitacijska ustanova, ali i kao lječilišna destinacija, posebnu vrijednost dobivaju u kontekstu toga da  60 % hrvatskih bolnica posluju s gubitkom, da se dug u zdravstvu i dalje povećava i samo dug bolnica iznosi preko 2,4 mlrd kuna, da se računi nekih zdravstvenih ustanova, kako je neki dan spomenuto u hrvatskom Saboru, plaćaju s odgodom do 900 dana. Nema nas među gubitašima, među nesolventnima, među onima koji su digli kredit da isplate plaću, među utuženima zbog dugova prema radnicima,  poslovnim partnerima ili pacijentima. Nema nas ni s jednom kunom u one 2,4 mlrd kuna duga.

I ove godine ispunili smo sve obveze prema HZZO-u, dakle pružili usluge liječenja kako smo i ugovorili, uredno smo podmirili sve obveze prema dobavljačima tako da danas, što je rijetkost u zdravstvu, nemamo niti jedne kune dospjelog, a neplaćenog duga. Isto tako uredno smo, za razliku od mnogih drugih, podmirili sve obveze prema radnicima, od plaća preko jubilarnih nagrada, uskrsnica, darova, a nakon nekoliko godina i regres i božićnicu. A ispunili smo i sve obveze prema hrvatskim zakonima jer niti jedna od brojnih kontrola tijekom prošle godine (sanitarna, turistička, zdravstvena, protupožarna, vodna, radna i dr.) nije zabilježila ozbiljniju nepravilnost u našem radu. Obnovili smo meteo kućice, nabavili medicinsku opremu u vrijednosti 350.000 kuna, pristupili izradi važne projektne dokumentacije, izradili stolariju u Narodnim kupkama, uspješno kandidirali naše projekte  i dobili sredstva čak s tri strane - od MIZ-a za projekt Fontane, MINK-a za obnovu Narodnih kupki-vešeraja i u  partnerstvu s gradom Lipikom od  MRRFEU-a za obnovu perivoja. A u pojedinačne manje ili veće zahvate, popravke i adaptacije u bolničkim objektima uložili smo gotovo milijun kuna. Dakle, preko 2 milijuna kuna investirali smo u kapitalne investicije i još ćemo ostvariti višak prihoda od nekoliko stotina tisuća kuna.

Sve ovo uspjeli smo opterećeni činjenicom da su nam smanjena sredstva od županije za 1/3 ili čak 400.000 kuna, da smo za nove informatičke sustave morali potpuno neplanirano izdvojiti 500.000 kuna, da nam je redovni prihod od HZZO-a bio manji za barem 1 milijuna kuna u odnosu na 2015. A isplatu regresa i božićnice nitko nam nije refundirao.

Dakle, ove godine bili smo, bez našeg utjecaja, opterećeni s barem 2,5 milijuna kuna dodatnih troškova ili smanjenog prihoda. Ipak smo uspjeli.

Vjerujem da su većini od vas barem načelno poznati trendovi u zdravstvu. Narednih godina čeka nas novo smanjenje krevetne mreže, samim tim i manji prihod od HZZO-a. Ma što netko mislio tržište, zdravstveni turisti, ili kako bismo rekli naši privatnici, sve važniji su izvor prihoda i temelj razvoja naše bolnice. Još tamo 2009. prihod od tržišta činio je 7 % naših prihoda, ove godine to će biti 17 %. Ove godine ostvarit ćemo i rekordan broj od  preko 21.000 noćenja privatnika, to je 100 % više nego 2009. Taj prihod jača našu neovisnost, osigurava investicijsku aktivnost i razvoj te osigurava plaću za barem 40 radnika.

Dakle, unatoč mnogim otežavajućim okolnostima, uspješno se prilagođavamo novim uvjetima. Po prvi put dolaze nam organizirane grupe i to čak iz Dalmacije, naša bolnica mjesto je održavanja savjetovanja, kongresa, radionica. Marketinške aktivnosti u potpunosti donose rezultat.

Bolnica Lipik sve češće se naziva i Toplice Lipik. Mislim da s punim pravom možemo reći da su naše toplice motor razvoja ovoga grada, centralno mjesto velike većine manifestacija. Na svakom mjestu je vidljivo prožimanje bolnice, pacijenata, gostiju i građana. Pogledajte parter između Depandanse i Paviljona Izvor kako izgleda ovih dana. Sjetite se brojnih manifestacija u našem dvorištu, pa u Mramornim kupkama, pa u Quelli.

Ove godine pokušali smo sve moguće opcije u obnovi Fontane, realnost nas upućuje da zasad  odustanemo od velikih projekata i usmjerimo se manjima. Iduće godine znatno ćemo popraviti stanje u  trećini soba u Fontani, počet ćemo s radovima na Narodnim kupkama i starom bazenu, uključujući i dvorište Quelle, završit ćemo i projekt obnove perivoja, pokušat ćemo nešto s dijelom restorana i vanjske terase, opet uložiti u popravke pojedinih odjela, te niz drugih aktivnosti usmjerenih boljoj ponudi time i konkurentnosti na tržištu, samim time sigurnijem poslovanju.

Bolnica je živi organizam kojeg čini preko 200 radnika. Kao i u svakoj obitelji postoje različita mišljenja, pa i povremeni sukobi, neslaganja, međutim mislim da kod većine radnika prevladava optimizam, dobar duh i dobra atmosfera, da velika većina radnika Bolnicu doživljava ne samo kao izvor egzistencije, nego i  kao drugi dom.

Bilo je dana kad se radilo pod pritiskom, udarnički, kad je nedostajalo izvršitelja, kad se ostajalo i nakon radnog vremena, bilo je situacija kad ste se osjećali da je u drugoj službi ili odjelu bolje ili lakše, ili da vas nitko ne razumije. Svaka služba ima svoje izazove i probleme i o svakoj bih mogao puno toga reći. Teško je po radnom doprinosu izdvojiti nekoga, a da pritom ne povrijedite drugog.

Zato, svim radnicima bolnice  još jednom zahvaljujem za radni doprinos koji ste ugradili u ovu poslovnu godinu. Od tehničke službe, kuhinje i restorana, prijemnih službi, računovodstva i uprave, do zdravstvenih radnika svih profila.

Naravno, zahvaljujem Upravnom, Stručnom i Radničkom vijeću na snažnoj i kvalitetnoj podršci, zahvaljujem svom zamjeniku, pomoćnicima i ostalim suradnicima, voditeljima odjela i službi na odličnoj suradnji. Timski rad, odgovornost prema poslu, prihvaćanje koncepta razvoja, odanost bolnici, sve ovo zajedno dovelo nas je do kraja još jedne uspješne poslovne godine.

Vjerujem da će iduća godina, unatoč najavljenim teškoćama i izazovima, ipak biti jednako poslovno uspješna kao i ova i da će biti vidljivi naši napori u obnovi i razvoju Bolnice.

Želim Vam sretan Božić i Novu godinu, ispunjenu uspjesima i radostima, malim ili velikim.

Ravnatelj:

Darko Kelemen, dipl. iur.