Grad Lipik_drugi banner
Grad Lipik_drugi banner
Multipak
ZDRAVI ŽIVOT

Kako poboljšati pamćenje?

11.10.2023. 10:04 | 1216 pregleda | Kolumne

Piše:
dr. Ivo Belan

Priča mi jedna žena: "Kad je moj muž počeo "gubiti" auto, počela sam brinuti. U svojim 30-tim i 40-tim godinama on bi izišao iz robne kuće ili kina i bez problema krenuo ravno prema našem automobilu. Međutim, ubrzo nakon njegovog 50-tog rođendana on zna krenuti u podzemnu javnu gradsku garažu, zatim stati i češući se iza uha pitati me "Gdje smo parkirali?"

Mnogima od nas se dogodi da zaboravimo gdje smo ostavili naočale, ključeve, novčanik. Premda povremeno loše sjećanje može biti neugodno, većina eksperata kaže da takva zaboravljivost ne mora obavezno značiti da se radi o ozbiljnom problemu. Osim, ako osoba doživljava zamjetljivo, stalno slabljenje pamćenja ili ne može normalno funkcionirati na poslu. U takvom slučaju, razumljivo, treba zatražiti stručnu medicinsku pomoć.

Blagi gubici pamćenja počinju u 40-tim i 50-tim godinama života, međutim stres, umor i jednostavno odsustvo pažnje mogu rezultirati privremenim gubitkom pamćenja u bilo kojoj dobi života.

 

Kako olakšati takve poteškoće?

Predstavljate svog starog prijatelja jednom znancu i odjednom se ne možete sjetiti njegovog imena. Na vrhu vam je jezika, ali uzalud, ne ide! Pogledali ste film, ali ne možete se sjetiti kako se film zove. Takvi se slučajevi događaju skoro svakome.

Najbolji način da se spriječe takvi i slični problemi je upotrijebiti ime osobe ili predmeta što je češće moguće. Isto ono što često rade putujući trgovci – ponavljaju imena ljudi nekoliko puta prije nego ih planiraju posjetiti.

Kad se ne možete sjetiti nekog naziva, ali vam se po glavi vrti riječ koja slično zvuči, međutim koja je netočna, jednostavno prekinite to mučenje samog sebe, prestanite o tome razmišljati i s vremenom će ta riječ sama iskrsnuti u vašoj glavi.

Većina epizoda odsutnosti duha – kad zaboravite gdje ste nešto ostavili ili uđete u sobu pa se pitate zašto ste ušli u sobu – uzrokovano je jednostavno nedostatkom pažnje.

Nedostatak interesa može također dovesti do odsutnosti duha. Čovjek koji može izrecitirati nogometne rezultate od prije 30 godina, zaboravi baciti pismo u poštanski sandučić. Žene imaju malo bolje pamćenje nego muškarci, vjerojatno zato jer one posvećuju više pažnje svojoj okolini, a memorija se oslanja na to.

Vizualni podsjetnik može pomoći da se spriječi odsutnost duha. Ako želite, na primjer, zapamtiti da uzmete lijek s ručkom, onda stavite bočicu s tabletama na kuhinjski stol, a ne u ormarić za lijekove u kupaoni.

Druga česta epizoda odsutnosti duha je uđete u sobu i zapitate se zašto ste došli. Najvjerojatnije ste razmišljali o nečemu drugome. To se događa svakome od nas. Najbolje je vratiti se tamo gdje ste bili prije ulaska u sobu i vjerojatno ćete se sjetiti zbog čega ulazite u sobu.

Koliko god takve i druge vrste zaboravljivosti mogu biti neugodne, u svemu tome ima i nečeg pozitivnog. Kad bi naš mozak uskladištavao sve što smo vidjeli, čuli ili pročitali, mi bi bili prenatrpani podacima. Naša sposobnost da skupimo zajedno dijelove potrebnih informacija, a da odbacimo nepotrebni ostatak je osnovna stvar za zdravo mišljenje.


LIRA ispod članka