LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Tica

Mobitel u vožnji - najveći neprijatelj vozača

07.09.2023. 11:42 | 2139 pregleda | Kolumne

Piše:
dr. Ivo Belan

Nije mali broj prometnih nesreća koje ukazuju na sve vise rastuću opasnost: upotreba elektronskih aparata (mobiteli, CD-i) za vrijeme vožnje odvraća pažnju vozača. Sve češće upotrebljavamo mobitel dok vozimo. Društvo smo kojemu se žuri i kako bi uštedjeli vrijeme, vodimo poslovne razgovore, razgovaramo s prijateljima, dogovaramo - sve iz automobila. Međutim, eksperti upozoravaju da upotreba mobitela i drugih elektronskih naprava u automobilu, mogu nas odvesti direktno u nesreću. Rezultati ispitivanja sprovedenih na sveučilištu Toronto pokazuju da vozači koji razgovaraju na mobitelu dok voze imaju četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti prometnu nezgodu, nego oni koji ne upotrebljavaju mobitel za vrijeme vožnje. To je rizik sličan onome kad se vozi s količinom alkohola u krvi, koja je na legalno dozvoljenoj granici.

Kako bi ostali u sigurnosnoj zoni, stručnjaci preporučuju da primijenite slijedeća pravila na cesti:

Nemojte upotrebljavati mobitel dok vozite. Birati broj ili odgovarati na poziv može biti opasno. Najsigurniji način je obaviti razgovor prije ili poslije vožnje. Jedna od mogućnosti je upotrijebiti mobitel za vrijeme zaustavljanja na semaforu ili zamoliti suputnika da obavi razgovor umjesto vas. Drugi preporučuju oprezno pronaći mjesto za zaustavljanje automobila i obaviti razgovor. Kad je razgovor gotov opet se možete koncentrirati na vožnju.

Nemojte misliti da je biranje brojeva jedini problem. U početku su eksperti mislili da su problemi s telefonima u automobilima uglavnom u vezi s njihovom mehaničkom upotrebom (biranje brojeva, držanje telefona, njegovo odlaganje) i da mobiteli sa stalkom, koji se upotrebljavaju tako da su ruke slobodne, možda imaju prednost. Međutim, nije tako. Veći problem je mentalni, odvraćanje pažnje uzrokovano razgovorom na telefonu. Kada ste na mobitelu vi razmišljate o razgovoru, a ne o cesti. Takav razgovor više odvraća pažnju nego slušanje radija ili CD-a. Glas na mobitelu obično nije toliko jasan i zahtijeva veću koncentraciju da ga se shvati. Direktorica njujorškog Instituta za proučavanje prometa, Stephanie Faul, kaže da vozač, bez obzira što gleda na cestu dok razgovara na mobitelu, ipak propušta uočiti važne objekte i događaje. Posebno objekte koji se nalaze na perifernom rubu vidnog polja. Ti objekti često ne budu primijećeni.

U najnovijim luksuznim modelima automobila ugrađene su sofisticirane naprave za komunikaciju (mogućnost korištenja Interneta, pregled e-mail pošte, primanje i slanje faksa pomoću glasovne komande) s kojima se vozač može služiti i sve to za vrijeme dok sjedi za upravljačem svog automobila. Nedavno je proizvođač automobila Daimler-Benz predstavio prototip automobila koji ima pristup Internetu, kompletno s kompjutorskim ekranom smještenim u centru prednje vozačke ploče. U bliskoj se budućnosti očekuje da će daljnja elektronska dostignuća doći na tržište. Svima njima je zajedničko - opasno odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje. Razumljivo, sva ta nova tehnologija može biti od mnogostruke koristi, ali mora biti odgovorno upotrebljavana.

Američko Nacionalno vijeće za sigurnost prometa ističe: "Vožnja automobila je posao koji zahtijeva puno radno vrijeme. To znači, dok ste za upravljačem ne smijete raditi ništa drugo".

 

Foto: ilustracija (arhiva Compas)

Toplice Lipik_640x200_tekst