LIRA okomiti
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
Vlč. Roko Ivanović

Unutarnji ili vanjski Božić?

25.12.2021. 09:38 | 2981 pregleda | Kolumne

Piše:
Vlč. Roko Ivanović

 

 

 

(Lk 2,11)

 

U srednjem vijeku živio je mistik imenom Angelus Silesius. Postoji jedna njegova rečenica vrijedna naše pozornosti: „Mogao se Krist tisuću puta roditi u Galileji, ali ako se nije rodio u meni, uzalud je!“ Svake godine slavimo Kristov povijesni dolazak prije 2000 godina. No, ono što je bitno za nas jest shvatiti način na koji se Krist duhovno i egzistencijalno rađa danas u nama.

Što znači „slaviti Božić“? Vrijedno je malo razmisliti o tome. Je li Božić uopće još blagdan ljubavi, mira i duboke tišine? Koji je stvarni smisao Kristova rođenja? Što je svijet učinio od rođenja Svjetla? Znaju li ljudi što se krije iza riječi božićnih pjesama? Što je želio i što želi Krist? Želi li On da Ga smatramo ljupkim kao čovječje dojenče i da svake godine skidamo s tavana njegove prašnjave jaslice? Ili da pazimo na svoja čuvstva i misli odgovaraju li njegovu učenju i da se pomirimo sa svojima bližnjima?

Božić je simbol unutarnjeg života. Krist se hoće roditi u meni – u svakome od nas. Tek tada, naime, kad u sebi dopustimo to rođenje, Božić dobiva stvarni smisao. Božić postaje blagdan unutarnjeg rođenja, novog života što započinje. Današnji su kršćani pozvani da pronađu put koji vodi iz vanjskog Božića u unutarnji Božić. Vanjski Božić možda površno potiče raspoloženje. Što se, međutim, mijenja u nama i u našem ponašanju?

Božić je zato i vrijeme obračuna. Od odlučujućeg je značenja da se uvijek nanovo upitamo gdje smo mi. Kako smo iskoristili ovu godinu? U čemu smo narasli? Što se u protekloj godini promijenilo u nama? Kako je tekao naš duhovni razvoj? Jesmo li tijekom godine Boga doživljavali kao svog prijatelja i osjećali Njegovu prisutnost? Ako možemo potvrdno odgovoriti na ta pitanja, tada smo proživjeli veliku godinu, tada je Krist stvarno bio rođen za nas na Božić.

„Danas vam se rodio Spasitelj!” (Lk, 2, 11). Što znači „danas“? Prije dvije tisuće godina, Isusovim rođenjem, započeo je proces iscjeljenja našega svijeta. Taj proces nije čovjeku nametnut „odozgor“ i nasilno, već je Bog u poniznosti Djeteta, “odozdo“ i iznutra, pokrenuo promjenu u ljudskom srcu. Božićna je svetkovina proslava božanskoga svjetla koje prodire u ljudsku svijest. Čitavi smisao Božića leži u preobražaju ljudske svijesti u Kristovu svijest. Jesmo li otvoreni za proces duhovnoga rasta na koji nas poziva Krist u evanđelju?

Fra Anđelko Domazet

*********

Sve je to za tebe

Večeras, u noći, u mnogim kućama, u obiteljima, u svim crkvama čitat će se Lukino evanđelje koje zvuči prijateljski, srdačno: radosna vijest Svete noći: „Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.“

Danas su crkve kao nikada u godini tako pune. Zašto ta svetkovina tako privlači? Zašto je Božić mnogim ljudima tako važan? Je li to samo izvjesna romantika, vrsta čarolije koja se nadvija nad ovom svetkovinom? Odakle to dolazi? Jesu li to samo sjećanja iz djetinjstva na Badnjak, božićno drvce i darivanje?

Dublji razlog zašto Božić jednako privlači, leži u događaju o kojem izvještava današnje Evanđelje. Svi elementi povijesti o Isusovom rođenju zajednički djeluju, da bi odlučili o potpuno vlastitoj čaroliji Božića. Promatrajmo ih ukratko pojedinačno.

Tu je najprije kontrast između velikoga cara Augusta i povijesti male trudnice iz Nazareta, zaručnice Josipove, jednoga osiromašenog potomka značajnoga kralja Davida. Budući da car želi povisiti porez, Josip mora sa svojom ženom koja je u visokoj trudnoći, krenuti na teško putovanje prema Betlehemu, rodnom grada svoga praoca Davida. U stvarnosti car u Rimu samo je oruđe Božjega plana. Spasenje i dobro svijeta ne će biti izvršeno od cara nego od Djeteta , koje će radi zapovijedi cara biti rođeno u Betlehemu a ne kod kuće u Nazaretu. Ne car, nego to Dijete donosi mir ljudima i slavu Bogu.

Premda Josip ima u Betlehemu građansko pravo, za njega i za njegovu trudnu ženu nema mjesta u svratištu. Tako će to dijete koje će Marija roditi biti položeno u jasle. Ono je dakle rođeno u štali. Siromašnije ne može biti. Taj, kojemu pripada sva moć na nebu i na zemlji, bit će povijen kao novorođenče i postavljen u jasle.

Ta snažna suprotnost je najdublji razlog za stalnu privlačnu snagu Božića. Nikada Bog nije bio tako bliz i tako malen kao u tom trenutku. Ali ta blizina nije nametljiva. Ona ne ispunja naslove u novinama i ne potiskuje velike i moćne od njihove važnosti. Sasvim tiho i neznatno Bog sam je došao u ovaj svijet, kao ljudsko dijete, upućen na pomoć a ipak svima na spasenje.

I još nešto doprinosi neusporedivoj obljubljenosti ove svetkovine: pastiri u polju, koji su bdjeli u hladnoj noći kod svojih stada. Siromasi su prvi svjedoci Boga koji u siromaštvu djeteta u štali dolazi k nama ljudima. Uvijek iznova ti pastiri diraju srca, kako oni puni radosti žure Novorođenom.

I konačno su tu anđeli koji pastirima donose radosnu vijest i pjevaju “Slava Bogu na visini”. Majka, Dijete, anđeli – svi oni oblikuju čudesan okvir ove svetkovine. I svi svjedoče: to se je dogodilo za tebe, za tvoj mir, i za tvoju sreću! Stoga: Sretan Božić!


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/