Delfin 2022
LIRA okomiti
IPC - Delfin
Posjetili smo obitelj Sertić, vlasnike najljepše ovogodišnje lipičke okućnice

Kada netko zna što činiti s biljkama, tada ni uspjeh ne izostaje

28.09.2021. 07:48 | 3849 pregleda | Lifestyle

Početkom rujna uručene su nagrade za najljepšu ljetnu okućnicu Grada Lipika. Natječaj je održan u organizaciji Grada Lipika i lipičke Turističke zajednice, a ove je godine to prestižno priznanje pripalo obitelji Sertić iz Lipika. Bio je to povod da posjetimo obitelj Sertić koja stanuje u lipičkoj Ulici Ante Starčevića i razgledamo ovogodišnju najljepšu okućnicu.

Piše:
Matija Kulhavi

Kad smo stigli kod obitelji Sertić, na trenutak smo dobili dojam da se nalazimo u svojevrsnom dvorskom perivoju koji zaista ima obilježje pejzažnoga parkovnog prostora. Gotovo da i nema slobodnog prostora u ovom vrtu, jer gdje god bismo pogledali, svugdje su se nalazile raznovrsne biljke, fontana, uredno posložene stazice…. Za ovu bajkovitu atmosferu vrta potrebna je umješnost vrtlarenja koja graniči s majstorskom profesionalnošću, a sve je to djelo našeg domaćina Davora Sertića.

Kad smo ga upitali gdje je stekao iskustvo s uzgojem cvijeća, s obzirom na to da na terenu sve ukazuje na vrhunski profesionalizam, gospodin Sertić odgovara da je sve krenulo još od njegove roditeljske kuće. Naime, njegova majka Marija 1998. godine dobila je priznanje za osvojeno 1. mjesto u kategoriji najljepših vrtova i 3. mjesto u kategoriji najljepših balkona na području Grada Lipika, stoga nije nikakvo čudo da se ova, slobodno možemo reći, obiteljska tradicija uspješno nastavila i dalje.

U vrtu obitelji Sertić biljke su posložene po veličini, boji, ali i vremenu cvatnje, kao i zahtjevima prema vremenskim uvjetima. Ima tu različitih biljki, od hortenzija, ruža, jasmina i jorgovana pa sve do likvidambara i tuja, kojih je čak 110 posađenih. Ima tu i dosta starinske živice, oko 35 metara, kao i 140 metara šimšira, što čini svojevrsnu živu zelenu ogradu. Što se tiče posađenih stabala, to su sve stabla koja cvjetaju, kao što je Judino drvo ili pak Majske grude. Ne treba ni spominjati da ovako uređen vrt zahtjeva i puno pažnje, napose zalijevanje preko ljeta.

U ovom vrtu sve raste kao da je instalirano na nekoj izložbi cvijeća, a Davor Sertić ima i daljnje planove o nastavku uređenja svojeg predivnog vrta. Nama ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da kada netko zna što činiti s biljkama, tada ni uspjeh ne izostaje.

U nastavku pogledajte fotografije najljepše ovogodišnje okućnice Grada Lipika.

 


LIRA ispod članka