Darvil2
Darvil2
Medianno
TALIJANI LIPIKA I MAĐARI PAKRACA

U Siraču predstavili talijansku i mađarsku gastronomiju

06.09.2021. 08:37 | 639 pregleda | Lifestyle

Premda je prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije bilo, u Siraču je 4. rujna ponovno održana tradicionalan gastro manifestacija nacionalnih manjina pod nazivom „Dani njemačke i austrijske kulture Sirač 2021.“ u organizaciji tamošnje Udruge Nijemaca i Austrijanaca. Među brojnim manjinskim društvima, ondje su nazočili i predstavnici naših lokalnih udruga - Zajednica Talijana Lipik i Društvo Mađara Pakrac. Osim naših manjinaca, u Siraču su posebni gosti bili i članovi Moto kluba Vitezovi tame iz Pakraca koji su kuhali fiš i pripremali šarana na jedinstven način.

Piše:
Matija Kulhavi

Sirač je ovih dana bio središte multikulturalnosti ovog kraja u kojem se okupljaju brojni predstavnici nacionalnih manjina, gurmani, novinari, političari, znatiželjnici i svi oni koji vole i koje privlači činjenica da je prehrana svojevrsna nematerijalna kulturna baština svakog naroda.

Tako su svi oni koji su se protekle subote našli u Siraču imali priliku degustirati čitav niz gastro delicija koje su se našle na stolovima manjinskih društava, poput talijanske konjske salame, mađarskog kurtoš kolača ili pak romske sarme. Bila su tu i češka, rusinska, njemačka i austrijska društva sa svojim slatkim delicijama, a kasnije je upriličen i prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojeg su manjine predstavile dio svojeg folklora.


Darvil3