LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
Ploštine 2020.

Zna se koji su najbolji proizvođači talijanske konjske salame

14.06.2020. 16:47 | 2029 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Zajednice Talijana "Liberta" Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame - izvorno Ploštine u subotu 13. lipnja u Ploštinama je održano osmo po redu natjecanje u ocjenjivanju talijanske konjske salame na kojem svake godine sudjeluje veliki broj proizvođača ove delicije. Ovo se tradicionalno natjecanje inače redovito održava početkom svibnja, međutim zbog poznatih razloga vezanih za epidemiju virusa Covid-19, ove godine je održano na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Piše:
Matija Kulhavi

Natjecanju je pristupio 46 proizvođača konjske salame, a natjecalo se u tri kategorije – I. mali proizvođači, II. srednji proizvođači i III. veliki proizvođači. Svi oni su dali svoje uzorke na uvid peteročlanom žiriju koji je kroz ocjenjivanje izgleda piketa, okusa, boje, mirisa, masnoće, zrelosti te naknadnog okusa izabrao one najbolje.

U najbrojnijoj kategoriji, onoj malih proizvođača, u kojoj je sudjelovalo 22 natjecatelja, pobijedio je Stjepan Schmidt (Prekopakra), drugo mjesto je osvojio Ivica Straga (Ploštine), a Janko Matijašević (Prekopakra) je bio treći.

U kategoriji srednjih proizvođača, u kojoj se natjecalo 14 proizvođača, stručni žiri je ocijenio da najbolju salamu proizvodi Ljiljana Bina (Veliki Banovac). Odmah iza nje, na drugom mjestu nalazi se salama čiji je proizvođač Davor Sabo (Donja Obrijež), dok je na trećem mjestu salama koju je napravio Bruno Brunetta (Ploštine).

U konkurenciji velikih proizvođača pristupilo je 10 natjecatelja, a među njima je najbolje ocijenjena konjska salama koju proizvodi Ernest Sabo (Donja Obrijež). Na drugom se mjestu nalazi salama Petra Ivanovića (Donja Obrijež), a na trećem Antuna Brunete (Ploštine).

Po završetku ocjenjivanja i proglašenja najboljih proizvođača upriličena je i besplatna degustacija ovog nadaleko poznatog specijaliteta.

Foto: Snježana Sabo


PRO PING