LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2

Crtam crtić - likovno edukativni projekt KPD "Sloga"

09.06.2020. 08:04 | 239 pregleda | Lifestyle

Piše:
Compas

"Crtam crtić", projekt je kojeg Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac provodi u partnerstvu s Osnovnom školom braće Radić (niži razredi) i Muzejom Grada Pakraca. Radi se o likovno edukativnom projektu čije se aktivnosti realiziraju kroz kreativni proces suradnje učenika, nastavnika, djelatnika Muzeja, volontera, vanjskih stručnjaka, slikara amatera, ali i obitelji, u nastanku crtanog filma.

Kroz projekt izrađujemo CRTIĆ - priču o gradu, a on postaje instrument koji naš grad predstavlja kao značajni subjekt hrvatske povijesti, govori nam Dubravka Špančić, predstavnica KPD "Sloga".

U projektu, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, do sada je osmišljen i izrađen scenarij crtića, čiji je glavni lik mladunče kune - Banchi (od „banovac“). Pripremljen je tzv. storyboard, a u tijeku je crtanje likova - nastavnici predstavljaju priču, učenici vizualiziraju likove i crtaju ih olovkom.

Iz KPD "Sloga" pozivaju sve zainteresirane sugrađane (volontere, slikare amatere) da nacrtaju (olovkom B2 na običnom bijelom papiru (80g) formata) i donesu svoje prijedloge prema sljedećem tekstu:

Banchi je najmlađe mladunče majke kune koja živi na Kalvariji nadomak Tri križa. Danas mu je rođendan, a slavi ga sa sekom i bracom očekujući krišku majčine najslasnije torte sa šumskim jagodama. Banchi ima maleni tamno smeđi nosić, gotovo uvijek nasmiješeno lice, crvenkasto krzno sa zlaćanim ukrasima, malene uši, brčiće i radoznale crne velike oči,a zubići mu još nisu svi na broju niti oštri i veliki kao u njegove majke."

U prirodi mladunče kune izgleda ovako: