banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
MULTIKULTURALNI CENTAR LIPIK

Održan 2. redoviti koncert 12. koncertne sezone u Lipiku

22.10.2018. 12:06 | 726 pregleda | Lifestyle

U subotu 20. listopada u multikulturalnom centru održan je drugi koncert u okviru 12. koncertne sezone u Lipiku. U organizaciji udruge za promicanje kulture i kulturne baštine Tilia i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Lipika zaljubljenicima u klasičnu glazbu predstavljen je projekt Clairvoyance, susret udaraljkaških instrumenata s klavirom u kojem oba instrumenta imaju jednak značaj, jednaku važnost, a različitu ulogu.

Piše:
Tomislav Ević

Kao Clairvoyance su nastupili makedonski perkusionist Antonie Veskovski (marimba, vibrafon i taipan) i hrvatska klaviristica Barbara Bego, laureati međunarodnih natjecanja u kategoriji komorne glazbe (International Competition Percussion u Skopju 2017; IV International Piano Competition Smederevu 2017; sa specijalnom Nagradom za Umjetnička ostvarenje, te International festival & competition ,,ART IN-VELES"), izvodeći program koji se sastojao od djela Neya Rosaura, Camille Saint-Saens, Antoniea Veskovskog, Dragoslava Ortakova i Natashe Stojanovske.

 

Biografije:


Barbara Bego, diplomirala je i magistrirala u Moskvi na Državnom moskovskom konzervatoriju “P. I .Čajkovski” u klasi prof. Mihaila Petuhova. Studij komorne glazbe usavršava kod prof. Miljmana i prof. Širinskaja, a studij korepeticije kod prof. Bondarenko. Tijekom studija također radi s prof. Dorenjskim i prof. Merzanovom. S komornim ansamblom za suvremenu glazbu “Reconsil” nastupa na Festivalu suvremene glazbe u St. Poltzenu, Beču, Muzičkom biennalu Zagreb, u Kijevu, Moskvi, Jaroslavlju ... i drugim gradovima. Kao solist ansambla izvodila je djela suvremenih autora - V. Tarnopolskog, S. Filonjenko, te uz pratnju Moskovske filharmonije klavirski koncert austrijskog skladatelja R. Freisitzera. Redovito održava recitale te surađuje u manjim komornim sastavima. Možemo izdvojiti nastupe na Hrvatskoj glazbenoj sceni mladih, Ljeto u Varaždinu, Rapske glazbene večeri, Narodni dom Celje, Vinkovačka glazbena jesen, Hvarske ljetne priredbe, Koncerti u Taru, Velesu, Zagrebu, Korčuli, Lipiku...

Antonie Veskovski, mlad i nadaren udaraljkaš iz Skopja (Makedonija). Odrastajući u glazbenoj obitelji, u vrlo mladoj dobi pokazao je interes za udaraljke i glazbu. U dobi od osam godina upisuje osnovnu glazbenu školu učeći udaraljke kao svoje dodatno obrazovanje. Zatim nastavlja glazbeno obrazovanje na Visokoj glazbenoj školi DMBUC "Ilija Nikolovski Luj" u Skopju, gdje studira instrumente udaraljke. Trenutno je na zadnjoj godini studija na Fakultetu za glazbenu umjetnost - Skopje, gdje studira udaraljke s prof. Mojcom Sedeu. Kao udaraljkaš je član više orkestara i ansambala kao što su Makedonska opera i balet, Ansambl za suvremenu glazbu "ConTempora". Sudjelovao je na International Meeting of Young Musicians Bydgoszcz Musical Impressionsand (Poljska) i Međunarodnim folklornim susretima u Poljskoj. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.