banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
SLAVONSKA VEČER U RESTORANU ERGELA

Uz raskoš kulturne baštine i tradicije održano 1. Lipičko Slavonsko sijelo

08.09.2018. 12:14 | 3171 pregleda | Lifestyle

U organizaciji restorana „Vrata Slavonije“ u Lipiku je u petak 7. rujna 2018. održano 1. Lipičko Slavonsko sijelo na kojem je uz puno tamburaške pjesme i plesa, kao i bogatog kulturno - umjetničkog programa, ali i bogatstva okusa tradicionalne slavonske kuhinje uživalo oko 350 okupljenih uzvanika iz Lipika, Pakraca, Daruvara i niza drugih naselja iz okolice.

Piše:
Matija Kulhavi

Prije samog početka kulturno - umjetničkog programa, okupljene je pozdravio vlasnik restorana „Vrata Slavonije“ Aleksandar Šubert - Miki, idejni inicijator održavanja prvog Slavonskog sijela u Lipiku, izrazivši zadovoljstvo velikim brojem ljudi koji su se odazvali te istaknuvši namjeru da ovakvo slavonsko druženje postane rujanska tradicija. Inicijativu za uspostavljanjem ovakve tradicionalne slavonske večeri je podržao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana čestitavši vlasnicima restorana „Vrata Slavonije“ na organizaciji, ustrajnosti u radu i kreativnosti.

U dijelu kulturno - umjetničkog programa nastupila su dva kulturno - umjetnička društva: KUD ''Zeleni Gaj'' iz Gaja koji se predstavio s izvornim pjesmama i plesovima njihova mjesta (Bećarac, Išla Dunja žito žeti, Švapsko kolo, Ples s metlom i Gajski drmeš) te KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre koji se predstavio s dvije koreografije (Aj dođi janje i U mliku mati me umiva), a na kraju su oba kulturno - umjetnička društva zajednički izvela bećarac.

Osim upriličenog kulturno - umjetničkog programa, tijekom večeri je bila organizirana i tombola (svaka je bila dobitna) s vrijednim i raznovrsnim nagradama, čiji je sav prihod bio namijenjen Školi nogometa u Lipiku, odnosno mlađim kategorijama NK Lipik 1925.

Svakako valja napomenuti kako je na ovom prvom Slavonskom sijelu služena tradicionalna slavonska večera (sarma, čobanac te niz drugih gastronomskih specijaliteta) za koju su namirnice pristigle isključivo s lokalnih i okolnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a goste su uz raspjevanu i rasplesanu atmosferu do dugo u noć zabavljala čak dva tamburaška sastava - TS Lipa iz Gaja i TS Ambar iz Novske.

FOTOGALERIJA