banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
KAKO DO BOLJEG ZDRAVLJA?

Vježbanje u teretani na otvorenom

02.08.2018. 14:03 | 2071 pregleda | Lifestyle

Zdravlje je malo kome na pameti dok se ne pogorša, a tada nerijetko povratak zdravlja zahtijeva daleko veći napor nego ono što je dovelo do njegovog narušavanja. Prema statistikama, svaki drugi građanin naše države bori se s viškom kilograma i pretilošću jer debljina jest ozbiljan javnozdravstveni problem, uzročnik niza bolesti i urušavanja kvalitete života. Debljinu se u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti definira kao bolest u kojoj dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, što je posljedica toga da se hranom unosi više energije nego što je organizam može potrošiti.

Piše:
Tomislav Ević

Umjesto da se pribjegava brzim i najčešće kratkotrajnim rješenjima gubitka prekomjernih kilograma poput raznih dijeta ili ekstremnim rješenjima kirurškim intervencijama, puno je bolje a da ne govorimo i jeftinije baviti se fizičkom aktivnošću u prirodi, vožnjom bicikla, trčanjem, hodanjem, planinarenjem ili bavljenjem sportom na otvorenom. Sve te aktivnosti osim razonode onima koji u njima sudjeluju, uloženo vrijeme vraćaju višestruko poboljšanjem opće kvalitete života, boljom fizičkom formom, gubitkom viška kilograma i sveukupno boljim raspoloženjem i zdravstvenim stanjem. Kako bi ljude potaknuli na bavljenje fizičkom aktivnošću s ciljem poboljšanja zdravlja, u urbanim sredinama u svijetu se sve češće u sklopu parkova i dječjih igrališta mogu pronaći teretane na otvorenom, u čemu prednjače Kina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Da u tom pogledu ne zaostajemo za svjetskim trendovima možete se i sami uvjeriti ukoliko posjetite jezero Raminac u Lipiku. Već nekoliko godina u ondašnjem park igralištu svatko s dovoljno želje i volje za poboljšanjem vlastitog zdravlja može se rekreirati na jedanaest sprava koje su tamo postavljenje u toj teretani na otvorenom iliti fitness-parku. Sprave vam nude mogućnost aerobnih kardio vježbi, kao i vježbi usmjerenih prema povećanju fleksibilnosti, koordinacije, izdržljivosti i snage, a dodatni plus u odnosu na klasične teretane u zatvorenim prostorima je okolno zelenilo, vedro nebo, mirisi i zvukovi prirode. Bila bi vam to idealna usputna postaja na vašoj vožnji biciklom, trčanju ili hodnji. Pokrenite se i posvetite vašem zdravlju vremena dok je vrijeme za to.

Raminac vas čeka.

 

FOTOGALERIJA