PSŽ - Uskrs - VRH - članci i rubrike
PSŽ - Uskrs - VRH - članci i rubrike
GASTRO GURU

Suva kruva i kupusa masna...

13.11.2014. 13:27 | 2729 pregleda | Objavio: Drago Marter | Rubrika: Lifestyle

Ta stara lička seljačka pjesma „zaostala“ iz vremena neimaštine, kad su se na seoske trpeze iznosila vrlo skromna jela (osim blagdanom) mogla bi postati i trend ali i surova stvarnost u vrlo skoroj budućnosti. Pisani tragovi o uzgoju kupusa u ogulinskom i varaždinskom kraju potječu iz 15.-tog stoljeća . Mnoge tradicije polako izumiru, ali ovoj se to nebi smjelo dogoditi, tradicija kiseljenja kupusa u našim krajevima još uvijek se održala mada neznatno promijenjena jer su drvene kačice nažalost zamijenjene „plastikom“.

U starom Rimu su obožavali kiseli kupus, nazivali su ga brassica međutim oni su ga kiselili na drugačiji način, posipali bi glavice morskom solju i octom, a fermentacija se odvijala u glinenim posudama.

Ova izuzetno zdrava namirnica (a mnogi kažu da je lijek) vrlo čvrsto stoji na našim jelovnicima , kao salata s malo ulja i papra, ali i u raznim kombinacijama, kuhana dinstana, sa suhim mesom i kobasicama ili u općeobožavanoj sarmi i arambašićima.

O rasolu iz kiselog kupusa mogla bi se napisati knjiga , odkad je svijeta i vijeka rasol je cijenjeni ljekoviti pripravak, u procesu fermentacije stvaraju se osim obilja vitamina i minerala enzimi koji pomažu u detoksikaciji organizma. Koristi se kod probavnih smetnji, dokazano smanjuje rizik od karcinoma želudca , crijeva , pluća i prostate.

Obzirom da nam polako dolazi zima upravo je sad vrijeme da provjerite stanje u posudi gdje se kiseli Vaš ljekoviti i gurmanski pripravak od kupusa. Ako Vam je malo „utekla“ sol kupus obavezno operite i ostavite u hladnu vodu, ne propustite priliku pojesti malo friškog kupusa bez dodataka. Najnovija istraživanja govore da se sa rasolom i kiselim kupusom može složiti vrlo zdrava dijeta u kojoj za tri dana možete smršaviti i do tri kilograma ( ali o dijetama poslije kolinja i blagdana).

Pretjerano bi ipak bilo ostaviti kupus usamljen u loncima kad se toliko „voli“ sa suhim buncekom , slaninom i rebarcima, a tek sa friško odimljenom kobasicom ???

O sarmi i žgancima s kupusom svi već sve znate , sekeli gulaš je „velika tajna“, a kad smo već počeli sa „ulomkom“ stare ličke pjesme red je objelodaniti vrlo star i jednostavan lički način pripreme kiselog kupusa . Ako postoji mogućnost obavezno ga kuhajte u dubljoj glinenoj posudi od 5-6 litara.

RECEPT MJESECA - Lički lonac

Namirnice :
glavicu kiselog kupusa
- 500g dimljene slanine
- 500g dimljenih rebaraca
- 500g dimljene kobasice
- 150g svinjske masti
- 3 lista lovora
papar u zrnu
slatka crvena paprika
1 Kg krumpira

Priprema: Glavicu kupusa operite i isjecite na rezance ( ne pretanko) , suho meso narežite na manje komade i isto operite u mlakoj vodi. Lonac za kuhanje namažite iznutra sa svinjskom masti . Na dno lonca stavite prvo red kupusa pa red mesa i začine i tako ponovite ali ne do samog vrha lonca. Sve skupa zalijte vrućom vodom 2 cm iznad zadnjeg reda. Kuhajte na umjerenoj vatri lagano oko 2 sata. Cijele krumpire možete skuhati u slanoj vodi posebno ali i staviti zajedno sa kupu som (po želji). Servirajte po mogućnosti sa toplim kruhom iz krušne peći ili domaćom pogačom. Užitak u ovom jelu upotpuniće svakako čaša vrhunske graševine Ćasić.

Poznati engleski pomorac i istraživač James Cook je 1775.g. na brod koji se spremao na put oko svijeta ukrcao 60 bačava kiselog kupusa po preporuci njemačkog prirodoslovca Georga Forstera , na ranijim ekspedicijama mnogi mornari oboljeli su i umrli od skorbuta zbog jednolične ishrane i manjka vitamina C i B skupine. No vratimo se mi u današnjost , napisao sam na početku da su u davnim vremenima mnogi zbog oskudice i neimaštine bili prisiljeni jesti povrće, jednostavna i jeftina jela koja su vjerojatno bila zdravija od današnje GMO tehnologije. Ne želim vjerovati da će nas nezajažljiva trka za novcem i sa druge strane siromaštvo natjerati da promišljamo što ćemo sutra pojesti . Zbog toga sačuvajte svoje vrtove i uzgajajte zdravu hranu za Vas i Vašu djecu . Danas svi bježe u velike urbane centre, vjerovatno će ubrzo biti privilegija zdraviji život na selu .

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.