U mirnoj Ulici Petra Svačića u Lipiku smjestila se prava mala oaza za ljubitelje slatkih delicija – Kuća slastica obitelji Nuić.
Ovaj obiteljski obrt postao je nezaobilazno mjesto za sve koji traže vrhunske torte i kolače, bilo da se radi o svečanim prigodama ili jednostavnom uživanju u slatkim zalogajima. Iza uspjeha stoji Tomislav Nuić, koji je sa svojom obitelji od hobija stvorio pravi slastičarski brend.
Tomislavova priča počinje sasvim slučajno, kada je odlučio ispeći rođendansku tortu za kćer. Taj prvi uspjeh potaknuo ga je da se okuša u izradi kolača, a kako mu je bijela pita bila omiljena, upravo je ona bila njegov prvi ozbiljniji slastičarski izazov. Vrlo brzo shvatio je da u pripremi slastica neizmjerno uživa.
Iako je prvostupnik ekonomije, zbog otežanog pronalaska posla tijekom pandemije koronavirusa, odlučio je iskoristiti potporu za samozapošljavanje. Prvi korak bio je upis prekvalifikacije za slastičara, a ubrzo je pronašao i idealan prostor koji je preuredio u modernu radionicu za izradu slastica. Tako je prije dvije i pol godine nastala Kuća slastica.
Od malih nogu Tomislav je pomagao majci u kuhinji, držao mikser i pripremao kreme. Danas su mu strast i izazovi najveća motivacija, a zadovoljni kupci potvrda da je na pravom putu. U ponudi imaju više od 15 različitih okusa torti i oko 50 vrsta kolača, a posebno su traženi deserti u čašicama, princes krafne, muffini, pavlove tortice i macaronsi.
Torta po kojoj su prepoznatljivi je "Voćna rapsodija", jedinstvena kombinacija bobičastog voća, moussea od maline te kreme od vanilije s nadjevima od višnje i borovnice. Osim toga, nude i slastice prilagođene osobama s intolerancijom na gluten i laktozu te alergijama na orašaste plodove.
Izrada složenih torti zahtijeva puno vremena i preciznosti. Primjerice, svadbene torte za više od 200 uzvanika zahtijevaju oko 10 sati efektivnog rada, dok cjelokupan proces s hlađenjem i ukrašavanjem traje do 24 sata.
Jedan od najvećih izazova u vođenju slastičarskog posla je organizacija rada, posebno kod velikih narudžbi. Kako bi svaka slastica bila svježa i besprijekorna, priprema za svadbene svečanosti počinje već u četvrtak, a posao traje do sitnih jutarnjih sati. U tome mu je velika podrška supruga Ines, koja uz posao nastavnice nesebično pomaže u obiteljskom poslu.
Posebna narudžba koja mu je ostala u sjećanju bila je torta za prvi rođendan djevojčice Anne. Samo izrada četiri figure životinja trajala je sedam sati, a torta je sretno doputovala u Osijek.
Kuća slastica kontinuirano se razvija. Prošle godine, uz potporu Grada Lipika, nabavili su profesionalni slastičarski hladnjak, čime su povećali kapacitete proizvodnje. Iako trenutačno nemaju potrebu za daljnjim širenjem, u budućnosti planiraju otvoriti vlastitu slastičarnicu.
Također, u proizvodnji slastica koriste moderne uređaje, poput šok freezera za brzo hlađenje krema, jer se time skraćuje vrijeme provedeno na temperaturi između 5 °C i 60 °C, koja je najpogodnija za razmnožavanje bakterija.
Uvijek u korak s trendovima, nedavno su uveli "Dubai tortu" i "Dubai deserte u čašicama", koji su postali hit zahvaljujući egzotičnim sastojcima poput turskog kadayifa i pistacija. Također koriste moderne tehnike dekoracije, od buttercreama do fondana, a jedinstveni su i po izradi lažnih svadbenih torti koje olakšavaju posluživanje na velikim svečanostima.
Naime, lažne torte izgledom su poput pravih. Za najgornji kat mladenci odaberu omiljeni okus, dok su preostali katovi izrađeni od stiropora. Prednost ovakvih torti očituje se u njihovoj jednostavnosti pri transportu. Uz lažnu tortu izrađuju se i pravokutne torte, čija veličina ovisi o broju uzvanika. One se unaprijed izrežu i odmah dijele gostima nakon završetka ceremonije rezanja torte.
U svojoj proizvodnji koriste najkvalitetnije sastojke, poput vrhunske belgijske čokolade, i uvijek se drže istih provjerenih proizvođača kako bi osigurali konzistentnost okusa. Nijedna njihova torta ne sadrži margarin, već isključivo maslac, a cilj im je zadržati tradicionalnu recepturu bez aditiva.
„Kod slastica mi je jednako bitan vanjski izgled kao i okus, jer kolač vas prvo treba privući izgledom da biste ga uzeli u ruku, a zatim, kada ga stavite u usta, taj izgled treba popratiti i okus“, ističe Tomislav.
Za kraj, naš sugovornik poručuje svima koji sanjaju o vlastitom slastičarskom poslu da se ne boje riskirati.
"Najlakši je posao onaj koji volite. Potražnja za kvalitetnim slasticama je velika, a posla ima za svakoga tko ga odrađuje profesionalno i s ljubavlju", zaključuje Tomislav Nuić, vlasnik Kuće slastica.
Njegova priča je dokaz da se s predanošću i kvalitetom može izgraditi uspješan posao, a Lipik, ali i šira okolica, su tako dobili pravu slatku oazu u kojoj uživaju svi ljubitelji vrhunskih slastica.
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.