TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Uživajte u jednostavnoj, a izuzetno ukusnoj hrani koja se priprema u tren oka

12.02.2025. 08:52 | 1281 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

U prvom ovogodišnjem broju mjesečnika Compas, glavni kuhar Toplica Lipika, Alen Tutić, donosi dva recepta koja će zadovoljiti sve koji uživaju u jednostavnoj i ukusnoj hrani. Prvi recept, rižoto s piletinom i povrćem, nudi savršenu ravnotežu okusa i kremastu teksturu koja će oduševiti svakog ljubitelja dobrog jela. Drugi recept, tjestenina s tunom, brza je i jednostavna opcija za one koji žele pripremiti ukusan obrok u kratkom vremenu. Chef Tutić vrsno spaja svježe namirnice i praktične tehnike pripreme, čineći svaki obrok pristupačnim i savršenim za obiteljski ručak ili večeru.           

RIŽOTO S PILETINOM I POVRĆEM

 

SASTOJCI:

2 češnja češnjaka

1 glavica luka

2 mrkve

200 g riže

1 crvena paprika

1 tikvica

50 g mahuna

50 g poriluka

100 g parmezana

100 g graška

500 g piletine   

1,5 l temeljca

20 g maslaca

sol

papar

maslinovo ulje (jušna žlica)

 

PRIPREMA:

Ugrijte ulje u dubokoj tavi, zatim dodajte nasjeckani češnjak, luk, mrkvu, papriku i poriluk. Pirjajte povrće dok ne omekša. Narežite piletinu na kockice, pa je pirjajte dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte rižu i pirjajte minutu, a zatim ulijte dvije šalice temeljca i pustite da zavrije. Poklopite i kuhajte 5-10 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite ulijevati temeljac malo po malo, uz miješanje, dok riža ne upije svu tekućinu.

Pred kraj kuhanja dodajte u rižoto maslac i naribani parmezan. Začinite prema ukusu i odmah poslužite dok je još toplo. Maslac i sir dodaju se kako bi rižoto dobio kremoznost i bogatiji okus.

 

Složenost pripreme: jednostavno

Broj porcija: 4 porcije

Vrijeme pripreme: 45 min

TJESTENINA S TUNOM

 

SASTOJCI:           

1 luk

1 manja mrkva

2 režnja češnjaka

1 žlica kapara

2 inćuna

50 g pelata ili svježe rajčice

prstohvat šećera

sol

papar

1 šaka svježeg bosiljka ili malo sušenog (može i peršin, po želji)

200 g tune (konzerva)

100 g tjestenine špageti ili po vašoj želji

maslinovo ulje (jušna žlica)

 

PRIPREMA:

U lonac dodajte vodu, posolite je i pustite da zavrije. Dok voda zavrije, nasjeckajte luk i pirjajte ga na vrućem ulju dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, šećer, sol i papar, a zatim umiješajte naribanu mrkvu, kapare i sitno nasjeckane inćune. Kratko pirjajte, pa dodajte pelate. Pustite da se kuha oko 10 minuta.

Zatim dodajte tunu i začinite po želji. Kada je tjestenina gotovo kuhana, prebacite je u umak zajedno s malo vode u kojoj se kuhala kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom. Na kraju jelo pospite svježim bosiljkom i drugim začinskim biljem po želji, pa odmah poslužite.

 

Dodatno!

Ovaj umak možete poslužiti uz rižu, palentu, mlince ili neki drugi prilog. Ipak, dodatak vode u kojoj se kuhala tjestenina, kao i same tjestenine, učinit će ga još boljim, kremastijim i ukusnijim. Začine možete prilagoditi vlastitom ukusu. Preporučujem da jelo posipate s malo parmezana za dodatnu aromu i bogatiji okus.

 

Složenost pripreme: jednostavno

Broj porcija : 4 porcije

Vrijeme pripreme: 35 min

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.