TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Tradicionalni recepti za toplinu blagdanskog stola

22.12.2024. 21:33 | 537 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

Božićni i novogodišnji blagdani vrijeme su okupljanja, radosti i uživanja u posebnim trenucima s najmilijima. Uz zvukove božićnih pjesama, miris okićene jelke i toplinu doma, posebno mjesto zauzima blagdanski stol – središte svake proslave.

U ovom blagdanskom izdanju mjesečnika Compas donosimo vam čaroliju okusa iz kuhinje Toplica Lipik. Glavni kuhar Alen Tutić pripremio je za vas dva tradicionalna recepta, nezaobilaznu sarmu te sočno svinjsko pečenje s francuskom salatom – jela koja u svakom domu bude osjećaj topline i zajedništva.

Uz ove recepte, koji odišu tradicijom, ali i pažljivo osmišljenim okusima, želimo vam nadahnuti blagdansku trpezu i unijeti dodatnu radost u vaše domove. Neka vam ovi kulinarski prijedlozi budu inspiracija za stvaranje lijepih trenutaka uz obitelj i prijatelje.

 

SARMA

 

SASTOJCI:

1 veća glavica kiselog kupusa

200 g suhog mesa2 lovorova lista

10 komada papra u zrnu

2 žlice ulja suncokretovog

100 g luka

50 g pancete

1300 g miješanog mljevenog mesa (1 kg svinjetina, 300 g junetine)

6 češnja češnjaka

2 jajeta

100 g riže

1 dcl vode

2 žličice slatke mljevene paprike (žlica za kavu)

0,5 žličice papra (žlica za kavu)

1,5 žličica soli (žlica za kavu)

 

ZA ZAPRŠKU:

0,5 dcl žlice ulja

2 žlice glatkog brašna (jušne žlice)

1 žličica mljevene slatke crvene paprike (žlica za kavu)

0,5 žlice koncentrata rajčice (žlice za kavu)

5 dcl vode

 

PRIPREMA:

Na ulju popržite sitno nasjeckani luk i sitno narezanu pancetu. Mljeveno meso, protisnuti češnjak, prženi luk i pancetu, jaje, rižu, vodu, crvenu mljevenu papriku, papar i sol dobro izmiješajte.

Listove kupusa odvojite od glavice, odrežite zadebljani dio i isperite ih pod mlazom mlake vode.

Pripremljene listove nadijevajte mesnom smjesom, zarolajte ih, a krajeve dobro utisnite prema unutra.

Pola količine dobro ispranog narezanog kupusa rasporedite na dno lonca, pa po njemu posložite suho meso narezano na veće komade. Pripremljene sarme poredajte ukrug po mesu, dodajte lovorove listove i papar u zrnu, pa sve prekrijte preostalim narezanim kupusom.

Zalijte vodom u količini dovoljnoj da prekrije kupus, a zatim stavite kuhati. Kad zavrije, nastavite kuhati oko dva sata na laganoj vatri.

Za zapršku na ulju popržite brašno do svijetlosmeđe boje. Uz neprekidno miješanje dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu. Zapršku umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte.

Sarmu poslužite uz kuhani krumpir. Ako volite pikantniju sarmu, dodajte malo ljute paprike. Moj savjet je da radite manje sarme – dobit ćete više komada, a užitak u jelu bit će veći.

 

Broj porcija: 10 osoba

Vrijeme pripreme: 180 min

Složenost pripreme: jednostavno

                 

SVINJSKO PEČENJE S FRANCUSKOM SALATOM

 

SASTOJCI:

450 g zamrznute mješavine graška i mrkve

300 g krumpira

200 g kiselih krastavaca

360 g majoneze

1 jabuke (po želji tko voli okus jabuke u salati)

2 žlice kiselog vrhnja

1 žličica senfa

crni papar

sol

1,5 kg mesa u komadu

1 žlica ulja ili masti

2 žličice soli

1 žličica papra

 

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Pomiješajte ulje, sol i papar, a zatim dobivenom marinadom dobro natrljajte meso.

Stavite meso u lim za pečenje i pecite oko 15 minuta pokriveno aluminijskom folijom. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva Celzijusa i pecite još oko dva sata.

Kad je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji barem 15 minuta prije nego što ga narežete. Pečenje u komadu je gotovo; poslužite ga uz prilog po izboru.

Najbolje bi bilo da meso potpuno ohladite prije nego što ga narežete na manje komade. Uz francusku salatu možete poslužiti meso toplo ili hladno.

 

FRANCUSKA SALATA

Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte otprilike 10–15 minuta, dok grašak i mrkva ne omekšaju. Istovremeno, u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori i kuhajte ga dok ne omekša. Važno je kuhati krumpir cijelog u kori kako se ne bi raspao.

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru, nakon što se ohladi, ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku, koja će salati dati svježinu, i dodajte je u posudu s nasjeckanim povrćem.

Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom, a zatim dodajte smjesu povrću. Dodajte i nasjeckane krastavce te sve lagano promiješajte.

Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz pečenu svinjetinu. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.

 

Broj porcija: 4 osobe

Vrijeme pripreme: 180 min

Složenost pripreme: jednostavno

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.