delfin3
MB2024v
MB2024h
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Jesen na tanjuru donosi kremaste užitke

16.11.2024. 08:23 | 531 pregleda | Lifestyle

U novom broju mjesečnika Compas, glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić donosi još jedan niz zanimljivih i kreativnih recepata koji će oduševiti sve ljubitelje kulinarstva. Ovaj mjesec, čitatelji imaju priliku uživati u kremastoj juhi od bundeve, idealnoj za jesenske dane, koja će unijeti toplinu i miris jeseni u svaki tanjur. Uz to, tu je i Vege rapsodija, pravo povrtno remek-djelo koje slavi raznolikost sezonskih namirnica, nudeći ukusne kombinacije koje će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane.

Na kraju, za slatki završetak obroka, chef Tutić je pripremio Slatku fantaziju – desert koji će zasigurno impresionirati svakog ljubitelja slastica svojom bogatom teksturom i raskošnim okusima. Ovi recepti ne samo da će vam pružiti užitak u kuhanju, već će i zasladiti trenutke s najmilijima. Pripremite se za kulinarsko putovanje koje će vas inspirirati i potaknuti na stvaranje nezaboravnih jela!

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

 

KREM JUHA OD BUNDEVE

SASTOJCI:

2 žlice maslinovog ulja

2 glavice luka sitno nasjeckane

1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće

700 ml temeljca od povrća ili piletine

150 ml vrhnja za kuhanje

sol

papar

po želji možete dodati cimet, kurkuma, chilli, timijan

KRUTONI

2 žlice maslinovog ulja

4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore

šaka sjemenki bundeve

KREM JUHA OD BUNDEVA

PRIPREMANJE:

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u loncu. Dodajte usitnjeni luk i dinstajte ga dok ne postane zlatno žut. Zatim dodajte bundevu koju ste ogulili i narezali na kockice. Nastavite kuhati 8–10 minuta, povremeno miješajući, dok bundeva ne počne omekšavati i dobivati zlatnu boju.

Ulijte 700 ml povrtnog temeljca ili vode te začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, dok tikva ne omekša.

Dodajte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, a zatim štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu procijediti kroz gusto cjedilo.

Na kraju, začinite po ukusu i poslužite juhu posutu krutonima i sjemenkama, uz dodatak još maslinovog ili bučinog ulja.

KRUTONI

PRIPREMANJE:

Narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate. U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i pržite kruh dok ne postane hrskav.

Zatim dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu i pržite još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Ove krutone možete pripremiti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu. Poslužite ih uz juhu.

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj obroka: 4

 

VEGE RAPSODIJA

SASTOJCI:

1 luk

prstohvat peršinovog lista

240 g graška iz konzerve

240 g slanutka iz konzerve

80 g krušnih mrvica

sol

papar

glatko brašno i sezam / 50:50

maslinovo ulje za pečenje

400 g kineske mješavine smrznuta

100 g quinoa

PRIPREMA:

Luk i peršin stavite u sjeckalicu ili multipraktik i usitnite. Dodajte ocijeđeni i isprani grašak i slanutak, krušne mrvice te sol i papar, pa sve miksajte dok ne dobijete smjesu koja drži formu kada je stisnete. Količinu krušnih mrvica prilagodite tako da smjesa bude dovoljno čvrsta da se ne raspada prilikom pečenja. Dodatno začinite po ukusu.

Pomiješajte brašno i sezam. Od pripremljene smjese oblikujte četiri burgera debljine oko 2 cm i veličine peciva, a zatim ih dobro obložite mješavinom brašna i sezama.

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pecite burgere oko 5 minuta sa svake strane, poklopljeno.

Quinoja se kuha poput riže, u blago posoljenoj vodi u omjeru 2:1 (2 šalice vode na 1 šalicu quinoje) na umjerenoj vatri oko 20 minuta. U veliki lonac s kipućom, slanom vodom stavite quinoju i kuhajte je bez poklopca. Prije nego što je ocijedite, provjerite je li dovoljno kuhana. Trebala bi biti mekana, ali ne prekuhana. Ocijedite quinoju i pustite je da odstoji najmanje 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.

Tijekom kuhanja, quinoju možete začiniti po želji. Dodajte češnjak, crveni luk, lovorov list i nekoliko grančica timijana ili drugih začina koji vam odgovaraju. Kuhana quinoa idealan je prilog jelima s povrćem i mahunarkama, ali se također može koristiti u salatama, juhama, varivima i drugim slatkim i slanim jelima. Okus quinoje je orašast, a tekstura mekana i hrskava.

U tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte. Kada je dovoljno zagrijana, dodajte kinesku mješavinu povrća i pržite. Kada je mješavina gotova, dodajte kuhanu quinou i sve dobro promiješajte da se spoji. Po želji posolite i popaprite, te poslužite uz burgere.

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj porcija: 4

 

SLATKA FANTAZIJA

SASTOJCI:

Podloga

200 g keksa s bademima ili nekog drugog

20 g maslaca

sok od naranče po potrebi

Krema

5 dcl vrhnja za šlag

250 g  mascarpone sira

1 mljevena želatina

3 žlice šećera

1 vanilin šećer

korica pola limuna

200 g višanja iz kompot

1 crveni preljev za torte

1 dcl soka od kompota višanja

SLATKA FANTAZIJA

PRIPREMA:

Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem, a zatim rasporedite u šalice, čaše ili metalne obruče. Po potrebi dodajte malo soka kako biste dobili bolju konzistenciju. Stavite u hladnjak na pola sata.

Šlag čvrsto umutite, a zatim mu dodajte izrađeni sir i sve sjedinite. Želatinu pomiješajte s vodom prema uputi na vrećici, ostavite da nabubri, a zatim je otopite na laganoj vatri i dodajte smjesi sira i šlaga. Umiješajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna i višnje, a sve dobro izmiješajte pjenjačom.

Kremu rasporedite po podlozi i vratite u hladnjak na pola sata. Zatim od soka iz kompota od višanja i preljeva za torte ukuhajte preljev, a kada se malo ohladi, prelijte ga po kolaču koji je u kalupu. Po želji, možete dodati i malo šlaga za dekoraciju.

Vrijeme pripreme: 90 min

Broj porcija: 10


LIRA ispod članka