Gastronomska osvježenja iz Lipika
Piše:
Matija Kulhavi
U posljednjem izdanju Compasa, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, donosi jednostavne i ukusne recepte koji su savršeni za tople dane. Isprobajte "Burger na lipički s ljetnim mixom", kombinaciju domaćih okusa i svježih sastojaka, ili uživajte u "Tortilji s piletinom", koja donosi malo raznolikosti u vaš jelovnik. Na kraju, tu je i kremasta "Juha od bundeve s celestinom", savršen spoj sezonskih namirnica i laganih ljetnih okusa.
Ovi recepti su idealni za opuštene ljetne obroke i pružit će vam priliku da uživate u jednostavnim, a ukusnim jelima.
BURGER NA LIPIČKI S LJETNIM MIXOM
BURGER NA LIPIČKI OD ŽUTE LEĆE - SASTOJCI
100 g žute leće
25 g prosa
1 češnja češnjaka
30 g luka
3 žlice maslinova ulja
1 limenka slanutka (400 g)
60 g mrkve
mljevenog čilija prstohvat
1 žličica mljevenog kima
1 žličica sušenog origana
1 žlica senfa
10 g zobenih pahuljica
2-3 žlice glatkog brašna
1 žlica mljevenih sjemenki lana
sol
papar
LJETNI MIX - SASTOJCI
50 ml maslinova ulja
100 g cvjetače
100 g graha
100 g mahuna
100 g cikle svježe
150 g mrkve
2 češnja češnjaka
200 g quinoe
600 ml vode
200 g tofua
4 žlice soja umaka
sol
papar
BURGER NA LIPIČKI S LJETNIM MIXOM - PRIPREMA
BURGER NA LIPIČKI
Leću i proso zasebno skuhajte u slanoj vodi pa ih dobro ocijedite i istresite u dublju posudu.
Na jednu žlicu zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk, naribanu mrkvu i pržite ih dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, još kratko pržite i dodajte kuhanoj leći i prosu. Ostavite da se svi sastojci ohlade do sobne temperature. Slanutak ocijedite, isperite, ostavite da se dobro osuši pa ga vilicom grubo usitnite, a zobene pahuljice sitnije nasjeckajte.
Leći i prosu dodajte sve sastojke osim lana i brašna, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
Mljevenom lanu dodajte tri žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu pa umiješajte s ostalim namirnicama. Na kraju umiješajte brašno. Smjesa mora biti gusta i podatna za oblikovanje pa po potrebi dodajte još malo brašna.
Oblikujte 4 – 6 debljih pljeskavica i stavite ih u posudu za pečenje na papir za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C po 10 – 12 minuta. Prije pečenja ih poškropite s maslinovim uljem.
LJETNI MIX
Quinou stavite u kipuću vodu i kuhajte nekih 15 minuta. Kada je skuhana ocjedite ju i ohladite.
Tofu prelijte s 2 žlice soja umaka i ostavite stajati 10-ak minuta. Na maslinovu ulju kratko popecite marinirani tofu, dodajte prokuhanu mrkvu narezanu na štapiće, cvjetaču, grah, mahune, ciklu, nasjeckani češnjak, preostali soja umak i kuhanu quinou. Sve malo prodinstajte da se zagrije i po želji dodajte sol i papar. Potom poslužite u burger
TORTILJA S PILETINOM
TORTILJA S PILETINOM - SASTOJCI
600 g pilećih prsa
1 crveni luk
1 žuta paprika
1 crvena paprika
250 g šampinjona
1 konzerva smeđeg graha
1 konzerva kukuruza šećerca
sol
papar
slatka paprika prstohvat
3 žlice ulja
200 g sira, tvrdog ili po želji
8 gotovih tortilja ili ih sami napravite
DRESING - SASTOJCI
sol
papar
1 nasjeckani režanj češnjaka ili malo češnjaka u prahu
malo nasjeckanog vlasca ili peršina
1 čaša kiselog vrhnja.
DOMAĆE TORTILJE - SASTOJCI
3 šalice bijelog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 šalica tople vode
TORTILJA S PILETINOM - PRIPREMA
Piletinu narežite na male komadiće, pospite solju, paprom i slatkom paprikom te ostavite da odstoji 20-ak minuta. Popržite je na dvije žlice ulja, dok ne dobije boju, a zatim je izvadite na tanjur. Na isto ulje, po potrebi, dodajte još malo ulja, pa popržite sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte narezane šampinjone, pirjajte oko pet minuta, pa dodajte papriku narezanu na kockice. Sve zajedno pirjajte nekoliko minuta, dok povrće ne omekša. Nakon otprilike 7-8 minuta, vratite piletinu u tavu te dodajte grah i kukuruz, koje ste prethodno ocijedili i isprali. Sve zajedno kuhajte još oko deset minuta, posolite i popaprite po potrebi, te dodajte još začina prema ukusu.
U međuvremenu pripremite tortilje i naribajte sir. Na svaku tortilju stavite otprilike dvije pune žlice nadjeva od mesa i povrća, pa pospite naribanim sirom. Tortilje preklopite sa strane, zatim zarolajte i slažite u posudu tako da je preklopljena strana okrenuta prema dolje. Slažite jednu do druge dok ne potrošite sav nadjev i sir. Tako pripremljene tortilje možete zagrijati na grill tavi ili običnoj tavi.
TORTILJE
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo u posudi, miješajući suhe sastojke dok se dobro ne sjedine. Dodajte ulje i vodu, zatim miješajte mikserom na srednjoj brzini. Nakon otprilike jedne minute, ili kada se smjesa sjedini i počne formirati kuglu, smanjite brzinu miješanja na nisku. Nastavite miješati još jednu minutu ili dok tijesto ne postane glatko. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i podijelite ga na 16 jednakih porcija. Svaki komad lagano pobrašnite, oblikujte u kuglu, te spljoštite dlanom. Poravnane kuglice tijesta prekrijte čistim kuhinjskim ručnikom i ostavite da odmaraju najmanje 15 minuta (ili do dva sata) prije nego što nastavite.
Nakon odmora, zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Svaki dio tijesta razvaljajte u krug, lagano pobrašnjujući radnu površinu i valjak. Ne stavljajte nekuhane tortilje jednu na drugu kako se ne bi slijepile.
Kad je tava vruća, stavite jedan krug tijesta u tavu i pecite otprilike jednu minutu, ili dok na donjoj strani ne budu vidljive blijedosmeđe mrlje. Ako tortilja prebrzo tamni, smanjite toplinu. Ako treba duže od minute da se pojave zlatno smeđe mrlje, malo povećajte toplinu. Okrenite tortilju i pecite još 15-20 sekundi. Tortilje bi trebale biti mekane, ali s nekoliko sitnih smeđih mrlja na površini.
Izvadite tortilju iz tave i stavite je u pokrivenu posudu ili vrećicu sa zatvaračem kako bi ostala meka.
DRESING
Češnjak sitno nasjeckajte, a u većoj zdjeli dobro razradite kiselo vrhnje. Dodajte sve začine i dobro ih umiješajte u umak. Po želji možete dodati i druge začine. Dresing dobro ohladite prije posluživanja.
KREM JUHA OD BUNDEVE S CELESTINOM
KREM JUHA OD BUNDEVE - SASTOJCI
2 žlice maslinovog ulja
2 glavice luka, sitno nasjeckane
1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
700 ml temeljca od povrća
150 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar
CELESTINO - SASTOJCI
1 cijelo jaje
50 g glatkoga brašna
50 ml mlijeka
50 ml gazirane mineralne vode
1 žlica ulja
1 žlica otopljenog maslaca
prstohvat soli
kosani peršin prstohvat
KREM JUHA OD BUNDEVE S CELESTINOM - PRIPREMA
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta, dok ne omekšaju. Dodajte bundevu narezanu na kockice i nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje, dok bundeva ne počne omekšavati i dobivati zlatnu boju.
Ulijte 700 ml povrtnog temeljca te začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, dok bundeva ne omekša. U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu, kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu procijediti kroz gusto cjedilo.
Začinite juhu po ukusu, a zatim je poslužite uz željeni dodatak.
CELESTINO
Umutite jaja, dodajte polovicu mlijeka i brašna te sve lijepo sjedinite. Zatim dodajte drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, ulje, maslac i sol, pa lagano dodavajući brašno umutite u jednoličnu smjesu bez grudica. Na kraju dodajte nasjeckani peršin. Ostavite da smjesa odstoji 20-ak minuta kako bi se otopila i zadnja mrvica brašna, ako je ostala.
Tavu za palačinke podmažite s nekoliko kapi ulja i dobro je zagrijte. To ponavljajte svaki put prije nego što sipate smjesu u tavu. Ulijte jednu kutlaču smjese i ravnomjerno je razlijte po tavi. Pecite kratko, jednu do dvije minute, pa preokrenite palačinku na drugu stranu i ispecite dok ne porumeni.
Palačinke zarolajte, a zatim ih narežite na sitne rezance kao dodatak za juhu. Celestine servirajte posebno na tanjuru uz juhu.