LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Poezija koja osvjetljava dušu

Josip Lipohar predstavio novu zbirku poezije u Multikulturalnom centru

04.07.2024. 08:12 | 561 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, u srijedu, 3. srpnja, u Multikulturalnom centru održana je Večer poezije s Josipom Lipoharom. Ravnateljica knjižnice, Jasna Molnar Kukić, uvodno je naglasila važnost ove večeri, ističući kako će prisutni kroz poeziju istraživati dubine svojih misli i emocija, pronalazeći nadahnuće u stihovima koji pružaju utjehu, nadu, mudrost i mir.

Piše:
Matija Kulhavi

Večer je bila posvećena predstavljanju najnovije zbirke poezije Josipa Lipohara pod naslovom "Predvečerje u vinogradu Gospodnjem". Lipoharove pjesme interpretirali su članovi njegove rodbine i prijatelji, a događaj su upotpunili i glazbeni trenuci.

- "Moje pjesme su moje molitve, molitve iskanja i zahvalnosti. Kroz pjesmu želim poslati poruku o tome kako me Bog pozdravi i kako me pomiluje. Poezija je od davnina bila moćno sredstvo komuniciranja", rekao je Lipohar, naglasivši kako u poeziji postoji mnogo stilova, a svaki stil ima svoju publiku.

Josip Lipohar, poznat kao pučki pjesnik, živi u Lipiku, odnosno Filipovcu od 1975. godine. U mladosti je povremeno sastavljao pjesme, no nikada ih nije zapisivao. Inspiraciju je pronašao u čitanju psalama Davidovih i drugih knjiga Starog zavjeta, što ga je potaknulo na ozbiljnije bavljenje pisanjem poezije posljednjih petnaestak godina. Njegove pjesme povremeno se mogu pročitati i u našem mjesečniku Compas.

U svojim pjesmama Lipohar često obrađuje duhovne teme, ali i svakodnevne životne situacije. Osim pisanja, nastupa i u sakralnim objektima te javno, kao i ovaj put u Lipiku. Napisao je dosad tri zbirke poezije, koje uključuju duhovne i svjetovne pjesme.


LIRA ispod članka