LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Multipak
Trijumf tradicije i sportskog duha

Lađarski kup Grada Lipika privukao najbolje ekipe iz cijele Hrvatske

08.06.2024. 23:52 | 724 pregleda | Lifestyle

U predivnom okružju lipičkog jezera Raminac, 8. lipnja održan je drugi Lađarski kup Grada Lipika, koji je okupio osam muških i četiri ženske ekipe iz Metkovića, Zagreba, Siska, Đakova, Slavonskog Broda i Bjelovara. Već na samom početku natjecanja, visoka razina kvalitete bila je očigledna zahvaljujući prisustvu muške ekipe Zagreba i ženske ekipe Siska, prošlogodišnjih pobjednika prvog Lađarskog kupa Grada Lipika, koji su i ovom prigodom pokazali svoju dominaciju na ovom natjecanju.

Piše:
Matija Kulhavi

Na drugom Lađarskom kupu na Ramincu, u ženskoj konkurenciji sudjelovale su četiri ekipe: Udruga lađarica Sisak, Sparta Bjelovar, Sportska veslačka udruga Đakovo i Marsonia Slavonski Brod. Nakon nekoliko izvanrednih dvoboja, pobjedu je odnijela Udruga lađarica Sisak, koja je time obranila prošlogodišnji naslov. Nagradu im je uručio gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana. Grad Lipik je ujedno bio generalni pokrovitelj ovog uzbudljivog i atraktivnog sportskog događaja. Nagradu za drugo mjesto ženskoj ekipi Sparta iz Bjelovara uručio je predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar, ujedno i upravitelj Šumarije Lipik. Trećeplasiranoj ekipi iz Đakova nagradu je uručio Mario Jurković, poznat kao "knez Domagoj" na maratonu lađa.

U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojila Udruga lađara Stablina iz Ploča, drugo mjesto pripalo je ekipi Zagreba, dok je treće mjesto zauzela momčad Udruge lađara Sisak. Nagradu za prvo mjesto uručio je Aleksandar Terer, direktor tvrtke Profine Croatia, generalnog sponzora ovog maratona. Drugoplasiranoj ekipi nagradu je predala Martina Pavičić, predsjednica Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar, a nagradu za treće mjesto uručio je Ante Šprlje, predsjednik Nadzorno-stegovnog odbora Udruge lađara Neretve.

Utrka lađa na jezeru Raminac i ove se godine pokazala kao pravi spektakl. Staza duga 200 metara pružila je nevjerojatne prizore dok su se lađe utrkivale tijekom dvadeset i četiri ovogodišnje utrke. Dvije lađe startale su istovremeno iz suprotnih smjerova, a cilj je bio doći do bove, napraviti okret i vratiti se na početnu točku koja je ujedno bila i cilj.

Organizator ovog događaja bilo je Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak Bjelovar, poznato u lađarskim krugovima kao "Šumari lađari". Ova skupina entuzijasta posvećena je očuvanju tradicije lađarskog sporta, a to se vidjelo i u tome što su se pobrinuli za svaki detalj ovog spektakla. Među njima ponovno moramo istaknuti našeg sugrađanina Dalibora Horvata – Dabu, inicijatora ovog događaja.

Na svečanom otvorenju, predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar, zahvalio je Hrvatskom šumarskom društvu na izvrsnoj organizaciji. Tom je prigodom naglasio kako će Grad Lipik nastaviti podupirati ove maratone lađa na jezeru Raminac koji su, sad već slobodno možemo reći, postali tradicionalni.

Može biti slika sljedećeg: 6 ljudi i kajak

Poseban trenutak otvorenja bio je dolazak lađe s glumcem amaterom Mariom Jurkovićem, odjevenim u odoru kneza Domagoja s visoko isukanim mačem, vraćajući tako prisutne u doba kada su neretvanski gusari branili Neretvu od Mlečana.

Program su na jedinstven i simpatičan način vodili Dario Časar i Mario Barać, dok su sudionici i posjetitelji uživali u natjecanju i raznim dodatnim sadržajima oko jezera. Lokalni proizvođači i udruge predstavili su svoje proizvode, a bogata ugostiteljska ponuda upotpunila je doživljaj. Za gastronomsku ponudu pobrinuli su se djelatnici ugostiteljskog obrta "Tržnica", kao i Riba s prijateljima – Šumarima, članovima Povijesnog društva Pakrac – Lipik („Veprova glava“) te lovci HLD-a Jelen.

Drugi Lađarski kup Grada Lipika pokazao se kao vrhunski sportski događaj koji ne samo da promiče tradiciju već i okuplja građane u proslavi sportskog duha i hrvatske baštine.

2. LAĐARSKI KUP GRADA LIPIKA - 1. DIO (D. Kliček)

2. LAĐARSKI KUP GRADA LIPIKA - 2. DIO (M. Kulhavi)

 

 
 

LIRA ispod članka