Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Umjetnost i Kreativnost Na Okupu

Multikulturalni centar: Svečano otvorena izložba umjetnika lipičkog kraja

16.09.2023. 04:05 | 1790 pregleda | Lifestyle

Na oduševljenje ljubitelja umjetnosti i kreativnosti, u Multikulturalnom centru, u petak 15. rujna upriličeno je otvorenje izložbe umjetnika amatera lipičkog kraja obogaćeno djelima lokalne akademske slikarice Nikoline Zanetti. Uz spomenutu akademsku slikaricu, naši sugrađani; Pale Beluškova, Mato Bišćan, Ivan Bukvić, Dunjica Karniš, Drago Kuruc, Oto Kraml, Lana Majstorović, Chiara Mareković, Vladimir Paurić, Željko Slako, Josip Straga-Bepi, Željko Srđenović i Ivica Stokić umjetnici su koji su izložili svojih 35 umjetničkih djela.

Piše:
Matija Kulhavi

Na prijedlog Turističke zajednice Grada Lipika i njezina direktora Hrvoja Kovačića da se nakon puno godina okupe svi domaći autori i njihovi radovi, Gradska knjižnica je objeručke prihvatila ovu inicijativu“, istaknula je na samom početku ovog svečanog događaja Jasna Molnar - Kukić.

Ona je kazala kako se ovom izložbom želi dati na važnosti našim sugrađanima koji svojim trudom i zalaganjem obogaćuju kulturno umjetničku scenu, dodavši kako se ujedno željelo na jednome mjestu spojiti mladost i iskustvo te mladim nadama dati poticaj za stvaranje novih umjetničkih djela.

Na izložbi su izložena djela raznih tehnika i motiva, što je dokaz da je umjetnost, a pogotovo slikanje poziv koji daje široku konačnu paletu na zidovima naše galerije“, zaključila je gospođa Molnar - Kukić.

Svoj osvrt na izložbu dao je i svestrani umjetnik Siniša Njegovan Starek.

Koliko je meni poznato, sveti Franjo bio je zagovornik  siromaštva i poniznosti, no ja ovdje u ovoj galeriji ne vidim, niti osjećam, ni jedan od ta dva zavjeta sv. Franje. Čak što više, više osjećam duh Giotta – Giotta Bondonea (1267. – 1337.), jednog od najboljih slikara kasnog srednjeg vijeka, preteče trodimenzionalnog i portretnog  slikarstva“, kazao je gospodin Starek misleći pri tome na bogatstvo likovnog izraza i suptilnost duha kojeg je davne 1300. godine započeo izvanredni talijanski slikar Giotto Bondone.

Opis nije dostupan.

Izbor slika je zaista bogat, zanimljiv i oku ugodan“, istaknuo je S. Nj. Starek  te naglasio kako se Lipik zaista može dičiti svojim umjetnicima slikarima, jer oni uistinu imaju puno toga lijepoga ponuditi i prikazati.

Opis nije dostupan.

Nekadašnji lipički gradonačelnik Antun Haramija, veliki ljubitelj umjetnosti te idejni začetnik likovnih kolonija u Lipiku prisutnima je govorio o povijesti slikarstva u našem kraju. Tom je prigodom kazao kako je sve započelo 1996. godine kad je do njega došla Snježana Božić, rođena Lipičanka s prebivalištem u Zagrebu te predložila u tim teškim poratnim vremenima da na neki način pomogne Lipiku. Ideja je prihvaćena i tako je započelo održavanje donatorske likovne kolonije „Lipiku s ljubavlju“. 

Opis nije dostupan.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Lipika Slobodan Katunar zahvalivši i čestitavši umjetnicima te podsjetivši kako se izložba održava kao svojevrsna uvertira u sklopu bogatog programa obilježavanja Dana Grada Lipika – Franciškova.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Foto: Compas.hr


Toplice Lipik_640x200_tekst