Otkrijte raskoš mediteranske kuhinje uz chefa Alena Tutića
Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipika, pripremio je nove recepte koje s radošću dijelimo s vama. Chef Tutić, s bogatim kulinarskim iskustvom, pažljivo je odabrao tri izvrsna jela koja će oduševiti vaše nepce. Ovoga mjeseca donosimo mediteransku kombinaciju okusa: kozice u umaku od vrhnja sa šurlicama, poširani file oslića s povrćem i tostiranim rajčicama te salatu od hobotnice.

Piše:
Matija Kulhavi
Kreacije chefa Alena Tutića u Toplicama Lipik odražavaju njegovu strast za kombiniranjem visokokvalitetnih sastojaka i inovativnih okusa. Ova tri jela prikazuju suštinu mediteranske kuhinje, u kojoj svježa morska hrana i živo povrće zauzimaju središnje mjesto.
Bilo da ste ljubitelj morskih plodova ili jednostavno želite istražiti nove okuse, ova jela će bez sumnje zadovoljiti vaše kulinarske želje. Prepustite se uživanju u predivnom gastronomskom iskustvu koje će vas prenijeti na sunčane obale Mediterana. Kulinarstvo chefa Tutića i njegova posvećenost stvaranju nezaboravnih gastronomskih doživljaja očituju se u svakom zalogaju. Počastite se okusom Mediterana i uživajte u izvrsnim okusima ovih pažljivo pripremljenih jela. Dobar tek!
POŠIRANI FILE OSLIĆA S POVRĆEM I TOSTIRANIM RAJČICAMA
SASTOJCI
POŠIRANI FILE OSLIĆA
800 g oslića file
sol
2 režnja češnjaka
1 lovor list
2 l vode
maslinovo ulje
POVRĆE
kupus
poriluk
crvena paprika
zelena paprika
ploška luka
bambus
mrkva
crne gljive
mahunica mladog graška ili neko drugo povrće po želji
TOSTIRANE RAJČICE
rajčice
sol
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
POŠIRANI FILE OSLIĆA
PRIPREMA
U dublju tavu uliti vodu, posoliti, dodati češnjak, lovorov list i maslinovo ulje i pustiti da struji voda. Odmrznute filete oslića isprati vodom i staviti ih u pripremljenu tekućinu i poširati samo nekoliko minuta. Ribu izvaditi na tanjur i pokriti aluminijskom folijom. Konstantno paziti da nam voda ne prokuha jer nam poširanje neće uspjeti .
POVRĆE
PRIPREMA
Povrće narežite na trake da Vam budu približno jednake. U zagrijanu tavu stavite maslaca kada se rastopi dodajte povrće narezano na trakice. Propržite povrće na visokoj temperaturi i pazite da Vam ne zagori. Nakon 5 min dodajte prstohvat soli i sklonite s vatre. I servirajte uz poširanu ribu.
TOSTIRANA RAJČICA
PRIPREMA
Rajčice operemo i posušimo, u tavu stavimo maslinovo ulje i dobro ga zagrijemo. Na zagrijano ulje dodamo usitnjeni češnjak kada češnjak počne puštati svoju aromu onda dodamo rajčice i popržimo ih nekih 5 min te sve zajedno poslužimo.
KOZICE U UMAKU OD VRHNJA SA ŠURLICAMA
SASTOJCI
1 crveni luk
1 žlica maslinovog ulja
300 g kozica
0,5 dcl bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
peršin po želji
sol
papar
ŠURLICE
1 kg glatkog brašna
0,5 l vode
1 žlica masti ili margarina
1 žumanjak
1 cijelo jaje
malo soli
KOZICE U UMAKU OD VRHNJA S ŠURLICAMA
PRIPREMA
Očistimo crveni luk te ga sitno nasjeckamo, u zagrijanu tavu dodamo maslinovo ulje. Kada se masnoća dovoljno ugrijala dodamo crveni luk te ga pirjamo dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada se luk dovoljno propirjao dodajemo očišćene kozice te ih pirjamo kratko da ispuste svoj sok. Dodajemo vino bijelo u kozice i čekamo da vino ispari da samo aroma vina ostane. Nakon toga dodajemo vrhnje za kuhanje i ostavimo da 2 min prokuha. Začinimo sa soli i paprom, samo moramo paziti da ne presolimo jer su kozice malo slane same po sebi. Kada smo skuhali šurlice dodajemo ih kozicama u vrhnju i polagano ih sljubimo s umakom i kozicama te nježno promiješamo da ne skašimo kozice. Poslužene kozice u umaku od vrhnja sa šurlicama po želji možemo posipati kosanim peršinom.
Mali savjet za šurlice, kuhajte ih da budu al dente jer u umaku još malo omekane.
ŠURLICE
PRIPREMA
Zakuhamo vodu, u jednu zdjelu stavimo brašno, jaja, mast, sol i zamijesimo s vodom malo tvrđe tijesto. Zatim tijesto valjamo i režemo u komadiće otprilike kao njoke te rukama i pletećom iglom valjamo, oblikujemo šurlice dužine 8-10 cm. Šurlicu skidamo s igle da ostane iznutra šuplja. Tijesto malo prosušimo, a zatim kuhamo u slanoj vodi kipućoj nekih 6 min ili po Vašoj želji. Kuhane ocijedimo, isperemo i dodajemo u jelo s umakom. Ako napravite veću količinu šurlica možete staviti u zamrzivač i koristiti kada zatrebate. Ali slažite ih na tacnu na jednokratnu vrećicu da Vam bude lakše odvojiti ih.
SALATA OD HOBOTNICE
SASTOJCI
1 kg hobotnice
500 g krumpira
0,5 dcl maslinovog ulja
100 g crvenog luka
2 režnja češnjaka
200 g rajčice
1 žlica octa
sol
papar
PRIPREMA
Hobotnicu staviti u kipuću vodu i kuhati dok ne omekša, vrijeme kuhanja hobotnice ovisi o veličini hobotnice. Hobotnicu je najbolje staviti kuhati zamrznutu jer onda bude mekša. Dok se hobotnica kuha operemo krumpir u ljusci i stavimo ga kuhati. Kad se ohladi, ogulimo ga i narežemo na kockice. Izvadimo hobotnicu iz vode i sačuvamo malo vode u kojoj se kuhala. Nasjeckamo hobotnicu na kolutiće, usitnimo crveni luk i bijeli luk. Rajčicu narezati na kockice, pomiješati krumpir i hobotnicu s lukom, češnjakom i rajčicama. Zalijemo maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica. Posoliti, popapriti i dodati ocat. Na salatu posložiti grančicu ružmarina i staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Sa soli treba biti oprezan jer je hobotnica sama po sebi dosta slana.