LIPIK test
LIPIK test
Medianno
20 ljubavnih i jedna očajna

U lipičkom Multikulturalnom centru održana jedinstvena večer glazbe i poezije

12.11.2021. 10:52 | 4056 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

Večer poezije u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, a ujedno i Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog, održana je sinoć u organizaciji lipičke Gradske knjižnice i čitaonice smještene u Multikulturalnom centru.

Na samom početku prisutne je pozdravila Jasna Molnar Kukić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, izrazivši zadovoljstvo odazivom.

Za ovaj jedinstveni događaj, nazvan Večer poezije - 20 ljubavnih i jedna očajna, zaslužan je Davor Nigović Lexi koji je interpretirao stihove poznatih autora, uz muzičku pratnju Vibora Čeriča, klavijaturista grupe Detour te uz gostu iznenađenja – Martinu Kardum, koja je recitirala hrvatske pjesnikinje, Vesnu Krmpotić i Vesnu Parun te Moniku Herceg.

Izabrali smo pjesme, ne samo domaćih, nego i svjetskih pjesnika s naglaskom na pjesnike s kojima smo se susretali tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja pa na dalje. Poezijom se čovjek počinje baviti od najranije mladosti, od recitiranja nekakvih pjesmica… Međutim, prvi nekakvi  ozbiljniji dodir s poezijom mi je bio s pjesmom od Miroslava Mike Antića "Plavi čuperak" i to u čitanci 6. ili 7. razreda osnovne škole. Kasnije su naišli Jesenjin i kompanija i na neki način sam se njima „zarazio“…“, kazao je ovom prigodom Lexi.

Događaj je održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, a publika je istinski uživala u stihovima Miroslava Mike Antića, Sergeja Jesenjina, Antuna Gustava Matoša, Konstantina Simonova, Enesa Kiševića, Miroslava Krleže, Federica Garcíe Lorce, Izeta Kike Sarajlića, Tina Ujevića, Rade Šerbedžije…


LIRA ispod članka