LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Tica
ODBOJKAŠICE PIŠU POVIJEST

Krenuli smo s posuđenim loptama, sada smo u 2. ligi!

05.06.2024. 08:35 | 1310 pregleda | Sport

Osim što su sjajnom odbojkom osvojile naslov prvaka 3. HOL Regije Sjever (skupina istok), odbojkašice Volley Lipe ostvarile su i povijesni plasman u 2. HOL Regiju Sjever gdje će igrati sljedeće godine. Iako još uvijek postoji mala mogućnost da za ulazak u 2. ligu moraju igrati kvalifikacije pri čemu bi takav ishod bio suprotan dosadašnjim najavama i obećanjima, više je nego izvjesno da ćemo u budućnosti imati drugoligaša u ženskoj odbojci.

Piše:
Dinko Kliček

Trinaest pobjeda i jedan poraz uz 40 osvojenih i samo 4 izgubljena seta dovoljno govore o superiornosti naših odbojkašica u ovom odbojkaškom razredu, ali i o spremnosti za nove sportske izazove, vjerojatno u društvu ekipa iz Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i sličnih. 

Kakvo je raspoloženje u klubu nakon ovog uspjeha, kako stoje s financijama, kakva je struktura igračkog i trenerskog kadra, čega imaju i što im nedostaje, provjerili smo kroz kratak razgovor s ljudima iz kluba, zaslužnim za ovaj uspjeh jednako koliko i igračice na terenu.

O povijesti kluba kratko je ispričala Zvjezdana Kliček.

„OK Volley Lipa je službeno osnovan 12. listopada 2017. godine, no odbojka se u Pakracu igrala puno ranije. Gotovo desetak godina prije osnivanja postojala je kao izuzetno popularna izvannastavna aktivnost u Osnovnoj školi Braće Radića u Pakracu koju smo vodile Melita Straga i ja, ali i u srednjoj školi Pakrac gdje je odbojku vodio Mario Tušek“ , priča Zvjezdana. Prekretnica je, nastavlja, nastupila kada su ih na prijateljskim turnirima primijetili Daruvarčani, gdje je odbojka vrlo popularna. U jesen 2017. godine su Daruvarčani su ponudili pomoć u osnivanju kluba i  sve je dobilo službenu notu. Djeca su odmah podijeljena u uzrasne kategorije, od najmlađih do seniora. Kepčija je preuzeo seniorke, Sabolić mlađe, dok smo Hodžić i ja radili s najmanjima (od 1. do 4. razreda). U 3. HOL Sjever primljeni smo u sezoni 2018./19. u društvo klubova iz Koprivnice, Križevaca, Čazme, Bjelovara, Daruvara, Vrbovca. Igrali smo u običnim majicama i s polovnim loptama koje je trener Kepčija donio iz Osijeka. Ovdje su najviše pomogli roditelji prijevozom i ostalim raznim „uskakanjima“ jer smo prvu sezonu igrali bez ikakvih prihoda, a na turnire mladeži na istoku Hrvatske (Liga Valpovštine) znalo je ići u koloni 13 automobila s tridesetak djece. No, unatoč skromnim uvjetima, uspjeli smo funkcionirati i napredovati“, prisjeća se Kliček.

Opis nije dostupan.

Kontinuiran rezultatski rast

Prve sezone u konkurenciji devet ekipa seniorke Volley Lipe su završile na 5. mjestu da bi zadnje tri sezone u istoj ligi bilježile konstantan napredak i osvajale treće, pa drugo, a ove sezone konačno i prvo mjesto te plasman u viši odbojkaški razred. Povijesni uspjeh za lipičko-pakračku odbojku ostvarile su: Hana Vujić, Valentina Čakarić, Dalija Vončina, Dajana Popović (kapetanica), Martina Zec, Anamaria Brendeis, Ines Jendrašić, Eva Čihak, Barbara Drempetić, Rea Šafar, Tara Čelec, Tea Majcenović i Nika Škondro. Treneri: Jeroslav Škondro u prvom dijelu te Ivan Šahinović u nastavku prvenstva. Najveće zasluge, tvrde u klubu, svakako idu treneru Marku Kepčiji koji je ovu ekipu taktički i tehnički pripremio za ulazak u viši rang.

Opis nije dostupan.

Paralelno s odbojkaškim sportskim napredovanjem, klub se polako dizao na noge i financijski. Nakon dvije godine postojanja ušli su u redovno financiranje putem SZGP, no ta sredstva, kako kažu, bila su dostatna samo za troškove korištenja dvorane. Oprema, prijevoz, troškovi natjecanja i ostalog pokrivani su iz članarina te sredstvima natječaja resornog Ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora.

„Klupska članarina je određena u prihvatljivom iznosu po djetetu, a klub se vodi socijalnim kriterijima. Djeci lošijeg socijalnog statusa članarina se uopće ne naplaćuje, dok braća ili sestre plaćaju samo jednu članarinu. Prije tri godine, prijavili smo se na natječaj Ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Kroz program HOO-a "Od sportske škole do olimpijskih igara" 2022. godine, dobili smo opremu vrijednu 50 tisuća kuna, najvećim djelom dresove za sve ekipe, lopte, ruksake i ostalo te se prvi put kompletirali kao sportska ekipa. Od Sportske zajednice Grada Pakraca (SZGP) danas dobijemo sredstva u visini oko 5 tisuća eura, koja pokrivaju troškove dvorane u Pakracu, dok se ostali troškovi prijevoza i slično namiruju isključivo iz članarina“, govori tajnik kluba Goran Jendrašić, a govoreći o mogućem uključivanju sponzora kaže da oni postoje i danas, ali da je njihova pomoć trenutno svedena na povremene, dobrodošle inicijative, ali bez ugovornih fiksnih iznosa ili trajnih obveza. Nada se da će budući drugoligaški status značiti iskorak i po tom pitanju. 

Stotinjak mladih Lipičana i Pakračana trenira odbojku

Danas u klubu trenira preko 80 djece i mladih, pa iako se većina treninga i utakmica odvija u Pakracu, klub je privukao gotovo 30 posto djece iz Lipika. Klupska struktura pokriva sve uzrasne kategorije, od predškolaca do seniorki. Najmlađa skupina, Super mini, obuhvaća predškolce te djecu 1. i 2. razreda osnovne škole, a sljedeća Mini kategorija je namijenjena djeci 3. i 4. razreda. Mala kategorija uključuje djecu 5. i 6., dok u kategoriji Mlađe kadetkinje treniraju djeca 7. i 8. razreda. Seniorke su najviša kategorija u klubu.

Opis nije dostupan.

U mlađim kategorijama treniraju zajedno dječaci i djevojčice iako je dječaka tek nekoliko. Do prije godinu dana igrali su Ligu Valpovštine, dok su se svih ovih godina natjecali u Bjelovarsko-bilogorskoj županijskoj ligi (BBŽ liga) koja se održava turnirskim načinom - četiri vikenda u različitim gradovima, uključujući Daruvar, Bjelovar, Križevce, Čazmu, Koprivnicu i Pakrac. Premda je takvo okupljanje dvjestotinjak djece možda i najbolja promocija ovog sporta u malim sredinama poput naših, iz Volley Lipe kažu da rade na stalnom animiranju novih članova kroz upise u Školu odbojke. Također, kad imaju priliku, djecu vode na odbojkaške utakmice pa su tako organizirano išli gledati reprezentaciju Hrvatske u Varaždin i Osijek te na utakmice HOK Mladosti u Ligi prvaka.

Sve kategorije treniraju u dvorani u Pakracu, gdje su im na raspolaganju termini kroz pet dana u tjednu. Pakračku dvoranu koriste u trećinama, a s najmlađima koriste i malu dvoranu. Najmlađi treniraju dva puta, a stariji tri puta tjedno. Premda u klubu trenira dosta lipičke djece, školsku dvoranu u Lipiku rjeđe koriste, no ove godine su i tamo odigrali nekoliko prvenstvenih utakmica.

Treneri s prvoligaškim iskustvom

U klubu trenutno imaju dva licencirana trenera, Dajanu Popović i Marka Tukaru, dok su još dva trenutno u procesu licenciranja: Zvjezdan Mandurić i Ivan Šahinović. Riječ je o vrlo vrijednom trenerskom kadru s bogatim iskustvom. Šahinović je igrao u Super ligi u Rijeci, dakle prvoligašku odbojku, a kasnije i drugoligašku. Zvjezdan Mandurić je igrao odbojku od svoje 13. godine u Zenici, također u najvišem rangu, a trenutno igra sjedeću odbojku za vice-prvaka Hrvatske, Marsoniju iz Slavonskog Broda.

Opis nije dostupan.

Uz ove iskusne trenere, u radu s mlađim kategorijama pomažu i seniorke: Hana Vujić, Barbara Drempetić, Eva Čihak i Tara Čelec. Također, u rad s mladima se uključuju Tina Bišćanin i Nika Grgić. Zvjezdana Kliček vodi malu odbojku. Predsjednik Kluba je Marko Tukara, dopredsjednik Milan Vujić, dok tajničke poslove u klubu obavlja Goran Jendrašić.

Govoreći o očekivanjima u 2. ligi, trener seniorki Šahinović ističe da bi bio zadovoljan izborenim opstankom i saznanjem gdje kvalitetom pripadaju, dok o bliskoj klupskoj budućnosti Mandarić kaže da će nastaviti raditi na stalnoj obnovi članstva i popularizaciji odbojke u našim sredinama.

Zaključujući razgovor Kliček je rekla: „Uspjeh koji smo postigli rezultat je velikog truda, odricanja i strasti prema odbojci. Zahvalni smo svim roditeljima, volonterima i prijateljima kluba koji su nam pomagali kroz ove godine. Nastavit ćemo vrijedno raditi i trenirati, ali jednako tako bit ćemo aktivni na uključivanju što većeg broja djece u naše programe i jačanju kluba na svim razinama.“

Pred odbojkašicama Volley Lipe sada su novi izazovi u višem rangu natjecanja, što je ujedno i prilika za dodatni napredak i promociju ženske odbojke u našoj sredini. Sigurno je da će sa svojom posvećenošću, kvalitetom, timskim duhom i podrškom navijača nastaviti pisati povijest i inspirirati buduće generacije odbojkaša i odbojkašica. 

Opis nije dostupan.


LIRA ispod članka