banner sezame okoliš
Streetball 2019. vertikal.
Medianno
Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“

6.

12.03.2019. 11:29 | 475 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Požege te sponzorstvom brojnih gradova, općina i tvrtki s područja naše županije, u nedjelju 31. ožujka u Hotelu Grgin Dol u Požegi s početkom u 11 sati  po šesti će se put održati gastro i etno manifestacija  -„SARMIJADA“! 

Piše:
Matija Kulhavi

Cilj ove, nadasve primamljive manifestacije, jest popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Premda njezino porijeklo dolazi s istoka, u našim se krajevima udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog mljevenog mesa, s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim se krajevima mota i u list svježeg bijelog kupusa ili pak list od vinove loze.

Kako je sarma jelo koje se ne priprema svaki dan, nego je vezano uz neke običaje i blagdanske objede, pozvana su sva kulturno-umjetnička društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, grupe i pojedinci da se prijave na natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su natjecatelji i iz ostalih slavonskih županija.

Za svaku grupu bit će osiguran stol, tako da će svatko moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to nekada radili naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića. Uz natjecanje u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu.

Hodogram:

  • okupljanje od 11:00 sati u Hotelu Grgin Dol u Požegi,
  • od 12:00 sati ocjenjivanje sarme, najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,
  • od 13:30 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada,
  • u nastavku druženje uz tamburašku glazbu i objedovanje sarme.