Delfin 2022
LIPIK test
Radio Daruvar 2
u nedjelju na prvom programu

HRT prikazuje priču o lipicancima

05.05.2022. 09:48 | 696 pregleda | Vijesti

Pitoma glava, male uši, skladan i lijep vrat, lijepo tijelo i elegantan stav - to je lipicanac. Ta pametna, elegantna i privržena pasmina konja tijekom povijesti bila je namijenjena paradnom i zaprežnom jahanju. Priča o njima, Lipicanci, bit će prikazana u nedjelju, 8. svibnja, u 20:10 na Prvom programu, stoji u najavi Hrvatske radiotelevizije.

Piše:
Compas

U HRT-ovoj objavi piše i to da je Ergela u Lipici nastala 1580. i ta se godina bilježi kao godina početka uzgoja lipicanaca. Inače, uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj počinje krajem XVIII stoljeća kada prvi lipicanci iz slovenske Lipice dolaze u već postojeću ergelu grofova Janković u tadašnjem Terezovcu. Ubrzo se uzgoj širi po grofovskim ergelama u Đakovu, na ergeli grofa Eltza u Vukovaru te onoj grofa Jankovića u Lipiku.

U Domovinskom ratu ergela u Lipiku je bila potpuno uništena, a konji ubijeni i odvezeni u Bosnu, a potom u Srbiju. Trebalo je proći dugih 16 godina da se ti konji i njihove matične knjige napokon godine 2007. vrate u Lipik. Svjedoci krvavog puta naših lipicanaca i nakon 30 godina pamte ekshumaciju ubijenih konja, izgladnjele raseljene konje i suze u očima Lipičana te noći kad su napokon vraćeni.

Lipicanci / Compas.hr

U međuvremenu su privatizirane zgrade ergele. Njihov će trajni dom uskoro biti nova ergela, mjesto topline i sigurnosti koju su ove toplokrvne životinje zaslužile.

Redateljica i scenaristica je Tanja Kanceljak. Snimatelj je Dražen Lipka, montažerka Anita Jovanov, a skladatelj Matej Meštrović. Izvršna producentica je Sanja Knez.

Osim na Prvom programu, HRT napominje da dokumentarac možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

 

Izvor/tekst: HRT

Foto: Compas.hr


LIRA ispod članka