LIPIK test
LIPIK test
Medianno

Potpisan ugovor sa slovenskom tvrtkom Gorenjska gradbena družba d.d., izvođačem radova na projektu aglomeracije Lipika i Pakraca

29.01.2020. 15:54 | 1252 pregleda | Gospodarstvo

U Gradskoj vijećnici zgrade pakračke Gradske uprave u srijedu, 29. siječnja svečano je potpisan Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i izgradnje te rekonstrukcije sustava odvodnje unutar projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“.

Ugovor su potpisali Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o. i Stanislav Remica, direktor poduzeća Gorenjska gradbena družba d.d. iz slovenskog Kranja, koja će izvoditi radove.

Ugovor uključuje rekonstrukciju, dogradnju i proširenje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda, kao i izradu izvedbenih projekata te projekata i snimaka stanja, provedbu testova po dovršetku te provedbu tehničkog pregleda i uklanjanje eventualnih skrivenih nedostataka u jamstvenom roku. Sveukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 183,4 milijuna kuna.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o. Marijan Pierobon je istaknuo kako projekt naziva „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ predviđa dvije osnovne aktivnosti. Prva se odnosi na formiranje jedinstvenog sustava odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Lipik-Pakrac koje će u konačnici imati oko 115 kilometara kanala i 18 crpnih stanica te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za cca 13,5 tisuća stanovnika. „Predviđena je izgradnja nešto više od 33 kilometara novih kanalizacijskih sustava i rekonstrukcije 22,5 kilometara postojećeg kanalizacijskog sustava, a cilj je povećanje priključenosti za otprilike četiri tisuće novih stanovnika.“, kazao je Pierobon.

Drugi dio projekta se odnosi na rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava. „Uz sanaciju sustava odvodnje, nužno je intervenirati i na vodoopskrbnom sustavu.“, naglasio je direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o., dodavši da je planirana rekonstrukcija središnjih dijelova Lipika i Pakraca u dužini većoj od 25 kilometara cjevovoda uz izgradnju novog dovodnog cjevovoda između Pakraca i Lipika te izgradnju i rekonstrukciju dovodnog cjevovoda od Gaja do Dobrovca, što je sveukupno 36,3 kilometara cjevovoda, a u sklopu projekta će se spojiti i naselje Kusonje u kojem se gradi kanalizacijski sustav, ali trenutno funkcionira na lokalnim vodovodima pa će se na ovaj način novih 225 korisnika spojiti na javni vodoopskrbni sustav.

Cijeli projekt je počeo davno, od studija izvodljivosti, kombiniranih pristupa, izrade aplikacijskog paketa i svega onoga što smo kroz čitavu priču odradili da bi konačno došli do ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješno apliciranog projekta koji je u trenutku aplikacije bio procijenjen na vrijednost nešto veću od  150 milijuna kuna bez PDV-a. Planiran je da se financira sredstvima EU iz Kohezijskog fonda s približno 72% i s 28% nacionalnih sredstava koja ulaze sredstava Hrvatskih voda s 43,3%, Ministarstva zaštite okoliša i energetike s 43,3% i jedinca lokalne samouprave s 13,3%.“, rekao je Pierobon te dodao kako je projekt je velik, obiman i zahtjevan za naša dva grada te se nada uspješno realizaciji s obzirom na to da se prošlo kroz ishodovanje petnaest građevinskih dozvola, rješavanje 1566 čestica imovinsko-pravnih odnosa te brojnih poteškoća, poput pet od šest javnih nabava koje su u konačnici uspješno odrađene.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako se radi o projektu od iznimne važnosti istaknuvši da sve bitne projekte vežu uz projekt aglomeracije s obzirom na to da će njegovom realizacijom biti eliminirana ona barijera koja je onemogućavala ostvarivanje nekih drugih projekata.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, poput pakračke gradonačelnice, zahvalio je svima onima koji su proteklih godina radili na pripremi ovog izuzetno važnog projekta, predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovu zamjeniku Davoru Vukmiriću, kao i prethodnim gradonačelnicima Pakraca i Lipika, Davoru Huški i Antunu Haramiji, djelatnicima gradskih uprava te direktoru Marijanu Pierobonu i njegovim suradnicima koji su odradili velik dio posla. „Aglomeracija je važna za svaku lokalnu samoupravu, za sve gradove jer mi sad radimo nešto za „sljedećih sto godina“ kako bismo imali mogućnost razvoja i našim građanima omogućili normalan život.“, istaknuo je gradonačelnik te poručio izvođačima radova kako će im gradske uprave Lipika i Pakraca biti na raspolaganju jer žele imati usku suradnju i biti uključeni u sve segmente radova.

Direktor tvrtke Gorenjska gradbena družba d.d. Stanislav Remica istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, napomenuvši kako je svjestan značenja koje ovaj projekt ima za lokalno stanovništvo te naglasivši kako je on bitan i za njegovu tvrtku koja ima već iskustva u Hrvatskoj te će izvođenju projekta pristupiti na krajnje ozbiljan način. Ovom je prigodom zamolio i za strpljenje stanovnika jer će zbog naravi radova ponekad doći i do zatvaranja određenih prometnica, ali istaknuo je kako je uvjeren da će radovi, koji bi trebali započeti početkom proljeća, biti izvršeni na kvalitetan način i u dogovorenom roku.

Zahvalu svim akterima koji su proteklih godina radili na pripremi ovog projekta izrazio je i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda koji je istaknuo da će ovim projektom na koristi najviše biti građani Lipika i Pakraca jer će priključenost stanovništva na javne sustave odvodnje porasti sa 70 na 80%. što je iznad prosjeka Republike Hrvatske koji je u ovom trenutku na razini od 50-ak%, a istaknuo je i da će kod nas biti smanjeni gubici u vodovodnom sustavu s 50 na 35%.

Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zašite okoliša i energetike, koja je također nazočila ovom svečanom događaju, prisutnima je rekla kako je riječ o pedeset i četvrtom ovakvom projektu na području naše države, a prema ugovoru s Europskom unijom  svi oni do 2023. godine moraju biti završeni. Međutim, problem je u tome što je prošlo prilično dosta vremena od ugovaranja tih projekata, a cijene su s vremenom poskupile i samim time realizacija ovakvih projekata.