Grad Lipik_drugi banner
Grad Lipik_drugi banner
Tica
NOVI IZAZOVI S KOJIMA SE SUSREĆEMO

Održana konferencija o načinima prevladavanja izazova na energetskom tržištu

16.06.2022. 21:42 | 2513 pregleda | Poduzetništvo

Piše:
Matija Kulhavi

Prva energetska konferencija pod nazivom „Kako prevladati izazove na energetskom tržištu?“ održana je 14. lipnja u prostoru Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu. Događaj je održan u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika u suradnji s HEP Opskrbom d.o.o., a prisustvovali su predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova te poslovnih subjekata

Na samom početku je istaknuto kako svjedočimo izvanrednim okolnostima na energetskom tržištu EU, a samim time i na području naše domovine. Cijene energenata značajno su porasle, kako za privatne tako i za poslovne korisnike, neovisno od distributera električne energije. Jedan od načina za prevladavanje ove krize je vlastita  proizvodnja električne energije, stoga su organizatori odlučili održati ovu konferenciju s ciljem dobivanja odgovora na pitanja o tome hoće li cijena struje rasti, na koji način iskoristiti poticaje iz EU fondova, kako postati energetski neovisan i što to znači za buduće poslovanje, kakvo je stanje na tržištu obnovljivih izvora električne energije te da li je isplativo u njih ulagati.

 

Program konferencije je bio koncipiran kroz pet kratkih prezentacija pa je tako o samom tržištu električne energije govorio Igor Marinac, pomoćnik direktora sektora za prodaju HEP Opskrbe, dok je Dejan Buchwald, voditelj tehničke potpore ove tvrtke pričao o zakonskoj i tržišnoj regulativi obnovljivih izvora energije s naglaskom na solarne elektrane.

O tehničkim preduvjetima i načinima priključenja solarnih elektrana obrazlagao je Matija Briševac, inženjer u Odjelu za pristup mreži HEP ODS, Elektra Križ, a sve o mogućnostima sufinanciranja izgradnje integriranih solarnih energana sudionicima konferencije podrobnije je objasnila Vanja Ražov, voditeljica Odjela za razvoj i projekte LRA Poduzetnički centar Pakrac.

Pri samome kraju o izgradnji fotonaponskih elektrana te vlastitoj proizvodnji električne energije prisutnima je govorio Zdenko Tica, direktor tvrtke ZIV-TICA, predloživši svima da sami sebi postave četiri pitanja (koliko sada godišnje troše električne energije u kWh, koliko planiraju godišnje trošiti u budućnosti, koja su kategorija – kućanstvo/poduzetništvo te koliko m2 površine legalno izgrađene građevine (krovište i slično) imaju na raspolaganju za postavljanje fotonaponskih panela). Upravo ovi odgovori trebaju biti prvi korak u potencijalnom solarnom pothvatu za sve one koji se na njega odluče, istaknuo je gospodin Tica koji je naknadno govorio i o određenim provedbenim iskustvima te prisutnima podijelio i svojevrsne savjete o isplativosti ovih ulaganja. Naime, vlastita proizvodnja energije nije samo pojedinačni nego i zajednički interes s obzirom na to da se tom realizacijom utječe na rasterećenje sustava.


LIRA ispod članka