LIPIK test
DNM vertikal
Hotel Pakrac 365

Svećenik Augustin Tašić preuzeo župnu službu u Gaju i Antunovcu

02.08.2021. 08:05 | 1123 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Tijekom euharistijskog slavlja u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju u nedjelju, 1. kolovoza prečasni Ivica Žuljević, ravnatelj biskupijske Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika uveo je u župnu službu Augustina Tašića, novog župnika u Gaju i Antunovcu.

On će ovu službu obnašati umjesto velečasnog Stjepana Škvorca koji je, nakon sedam godina službe u ovim dvjema župama, imenovan župnikom Župe sv. Marije Magdalene u Sopju.

Augustin Tašić rođen je 12. kolovoza 1979. godine u Vrnezu na Kosovu u katoličkoj obitelji od majke Suzane i oca Ivana. Ima petero braće i dvije sestre. Kršten je, primio svetu pričest i krizmu u župi sv. Franje Asiškog u Vrnavokolu. Odrastao je u brdima Skopske Crne Gore gdje su smještene dvije hrvatske katoličke župe Letnica, koja je ujedno i Marijansko svetište, i Vrnavokolo s još nekoliko okolnih hrvatskih sela koje čine hrvatsku katoličku enklavu na Kosovu. Osnovnu školu, odnosno prvih šest razreda, završio je u Vrnavokolu, a ostala dva razreda u Letnici. Kao redoviti ministrant počeo je razmišljati o duhovnom pozivu. Nakon osnovne škole otišao je u sjemenište Salezijanske družbe u Rijeku i Zagreb. Nakon završetka srednje škole za komercijalista 2002. godine napisao je molbu požeškom biskupu dr. Antunu Škvorčeviću u kojoj je izrazio želju da postane svećenički kandidat Požeške biskupije što mu je i udovoljeno. Upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a nakon dvije godine studija biskup Škvorčević ga upućuje da studij nastavi na Filozofsko--teološkom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu. Tamo završava svoju intelektualnu formaciju i postaje diplomirani teolog. Za đakona je zaređen 18. listopada 2008. godine. Kao đakon službovao je u župi sv. Luke Evanđelista u Novskoj te u pakračkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije. (Zajedništvo - glasilo Požeške biskupije, srpanj 2010.)

Za svećenika je zaređen 26. lipnja 2010. godine u katedrali svete Terezije Avilske u Požegi. Nakon prezbiterskog ređenja imenovan je župnikom Župe sv. Nikole biskupa u Pleternici. Tamo je ostao do srpnja 2012. godine kada je imenovan župnikom  Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli. Iduće godine, 2013. imenovan je upraviteljem Župe sv. Marije Magdalene u Sopju. 2019. godine odlazi na službu upravitelja Župe sv. Ivana Krstitelja u Crncu. Od veljače 2021. godine je obnašao službu pastoralnog suradnika u Župi sv. Augustina Biskupa u Velikoj, a u srpnju ove godine biskup Škvorčević ga je imenovao upraviteljem župa u Gaju i Antunovcu.

ž

 


DNM ispod