Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Konstituirano Gradsko vijeće u Lipiku, za predsjednika izabran Slobodan Katunar

09.06.2021. 23:12 | 2915 pregleda | Vijesti

Konstituirajuća sjednica lipičkog Gradskog vijeća održana je 9. lipnja u prostoru Vatrogasnog doma u Lipiku, a prisegu je položilo 13 novoizabranih gradskih vijećnika te gradonačelnik Vinko Kasana. Dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Lipika u sljedećem četverogodišnjem mandatnom razdoblju obnašat će Slobodan Katunar, izabrani vijećnik HDZ-a na proteklim lokalnim izborima i donedavni lipički dogradonačelnik.

Piše:
Matija Kulhavi

Konstituirajuću sjednicu otvorila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal čestitavši svima na izbornim rezultatima.

Prva točka Dnevnog reda konstituirajuće sjednice bilo je imenovanje Mandatnog odbora u koji su izabrani Mladen Dolić, Bore Tutić i Dalibor Viboh.

U radu Gradskog vijeću Grada Lipika tijekom sljedeće četiri godine djelovat će 13 vijećnika od čega ih  je 8 iz redova Hrvatske demokratske zajednice – HDZ, 3 iz redova Domovinskog pokreta – DP te 2 predstavnika Hrvatske seljačke stranke – HSS.

S obzirom na to da izabrani vijećnici (op. a. u ovom slučaju izabrani gradonačelnik Vinko Kasana), bilo zbog nespojivosti obnašanja dužnosti ili nekog drugog razloga dostavljaju i zahtjeve za mirovanje, a stranke zahtjeve za zamjenu vijećničkih mjesta, u novom sazivu Gradskog vijeća predstavnici HDZ-a će biti: Slobodan Katunar, Mladen Dolić, Bore Tutić, Vlado Stakor, Tina Gadžić Husko, Milan Vlajković, Dalibor Viboh i Ivica Nikić (zamjena za Vinka Kasanu); predstavnici DP-a: Vedrana Vondrak, Tomislav Lneniček i Goran Bez te predstavnici HSS-a: Vinko Strganac i Virna Krpan.

Nakon davanja svečane prisege svih vijećnika te gradonačelnika izabran je i novi sastav Komisije za izbor i imenovanje koju će činiti Dalibor Viboh, Milan Vlajković, Bore Tutić, Ivica Nikić i Vlado Stakor. Premda je oporba imala pravo na svojeg člana, oni nisu imali prijedlog i to je razlog što je svih pet članova ove Komisije iz redova vladajućih.

 

Novoizabrani predsjednik lipičkog Gradskog vijeća je Slobodan Katunar. Od 2006. godine  volonterski je obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika Lipika, a bio je izabran na lokalnim izborima neposredno u tri mandata. Na konstituirajućoj sjednici vijećnici su ga jednoglasno izabrali za predsjednika Gradskog vijeća, a pri tome su izabrani, također jednoglasno, i dopredsjednici Gradskog vijeća. To su Tina Gadžić Husko iz vladajućeg HDZ-a te Goran Bez iz oporbenog DP-a.

S obzirom na nove zakonske odredbe vezane za lokalnu samoupravu Lipik, koji spada u skupinu malih gradova (do 10 tisuća stanovnika), ostao je bez dužnosti zamjenika gradonačelnika, a smanjen je i broj vijećničkih mjesta pa tako 16. svibnja prilikom izlaska na lokalne izbore u Lipiku nismo birali 15 vijećnika nego 13.

Od tih novoizabranih 13 gradskih vijećnika, njih 9 već ima vijećničkog iskustva iz ranijih mandatnih razdoblja. To su Mladen Dolić, Bore Tutić, Vlado Stakor, Tina Gadžić Husko, Milan Vlajković, Dalibor Viboh, Ivica Nikić, Vinko Strganac, ali i Virna Krpan iz ranijih saziva Gradskog vijeća. Vedrana Vondrak i Goran Bez su nova lica u lokalnom političkom životu, dok je Tomislav Lneniček već sudjelovao u izbornim procesima i to kao nositelj liste „Pokreni Lipik – sela i grad“ 2013. godine, međutim svoj je vijećnički mandat tom prilikom stavio u mirovanje.

Novi predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar zahvalio je na ukazanom povjerenju, naglasivši kako će mu biti čast obnašati ovu odgovornu dužnost. Čestitku izabranim gradskim vijećnicima uputio je i gradonačelnik Vinko Kasana poželjevši svima puno uspjeha u radu te napomenuvši kako svi trebaju imati na umu da predstavljaju interes građana Lipika.

 

Sjednica je nastavljena u radnom tonu

Nakon konstituiranja, sjednica je nastavljena u radnom tonu. Tako je usvojen i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Lipika. Tom je prilikom vijećnik Vinko Strganac (HSS) imao prijedloge vezane za članke 49. i 52. Poslovnika koji spadaju u domenu vijećničkih pitanja. Naime, predložio je da se produži vremensko trajanje, odnosno minutaža tijekom postavljanja vijećničkih pitanja te iznošenje mišljenja i dopunskih pitanja. Odgovoreno mu je da unatoč ograničenom vremenskom trajanju, nikad nije bilo nekih stvarnih ograničavanja, a neće ih biti ni u budućnosti te će svaki vijećnik imati pravo na iznijeti svoje mišljenje.

Pod posljednjom točkom „Različito“ predsjednik vijeća Slobodan Katunar (HDZ) je istaknuo kako je tijekom prethodne izborne kampanje proučio programe svih političkih stranaka te je ustanovio kako se dosta strateških stvari svih političkih opcija podudara pa smatra da će u predstojećem razdoblju mnogo važnih odluka biti doneseno konsenzusom.

Tomislav Lneniček (DP) ovom je prigodom postavio nekoliko pitanja. Prvo pitanje se odnosilo na proceduru prijavljivanja nezadovoljstava vezanih za aglomeracijske radove. Zanimalo ga je i tko je zadužen za uređenje javnih površina i kanala/jaraka između prometnica i privatnih posjeda, a posljednje pitanje bilo je vezano za tvrtku E.ON Plin koja je preuzela od Komunalca funkciju opskrbe plinom u domaćinstvima Lipika i Pakraca, što građanima nije posve jasno.

Gradonačelnik je istaknuo da je opća ocjena aglomeracijskog projekta zadovoljavajuća, a što se tiče pojedinačnih nezadovoljstava, njih je potrebno prijaviti u Vode Lipik. U vezi održavanja javnih površina između privatnih posjeda i prometnica, važno je ustanoviti u kojoj se zoni nalazi određena lokacija s obzirom na koeficijent plaćanja komunalne naknade. U slučaju bilo kakvih nepravilnosti, potrebno je obratiti se u gradsko komunalno poduzeće Lipkom. Što se tiče opskrbe plinom, lokalna samouprava tu nema utjecaja jer Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) raspisuje natječaj i opskrbu plinom dobivaju oni koji su najpovoljniji.

Gradonačelnik je vijećnike ovom prigodom obavijestio da je pokrenuta procedura za prodaju poduzeća Pakrac Plin.

Vijećnik Strganac je upitao Gordanu Horvat, voditeljicu Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti o aktualnom financijskom stanju Grada Lipika. Gospođa Horvat je odgovorila da proračun funkcionira normalno i nema nikakvih problema, a u kreditna zaduženja se nije išlo budući da još uvijek za europske projekte postoji dio predujmova. Rečeno je i to da je sve u redu i s isplatama povrata poreza, a ubrzo će biti isplaćene i naknade za članstva u biračkim odborima.

Vinka Strganca su zanimale i novosti vezane za aktualne investicije pa mu je gradonačelnik Kasana odgovorio da se projekt Terme Lipik odvija odlično. Izgradnja Vile Zinke (Vile dobre vode) se odvija zadovoljavajućom dinamikom, a uskoro će započeti i radovi na Narodnim kupkama, dok se treća faza, odnosno obnova perivoja nalazi u fazi javne nabave. U vezi Kursalona i Wandelbahna nema nikakvih značajnijih novosti otkako je održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u posljednjem sazivu.

U pogledu izgradnje nove ergele, gradonačelnik je rekao kako su prenesena investitorska prava na Državnu ergelu Đakovo i Lipik, a uskoro će biti preneseno i pravo građenja, a zatim se raspisuje javna nabava, dok su novci za prvu fazu osigurani u proračunu resornog Ministarstva. Tu se gradonačelnik osvrnuo na oštećenja na aktualnoj ergeli koja su posljedica razornih potresa od početka godine. On je kazao da je Grad Lipik spreman pomoći pri obnovi tog objekta koji se nalazi u vlasništvu Poljoprivrede Lipik. Čak je spomenuo da se u jednom trenutku, kad se uvidjela razina oštećenja, razmišljalo da se privremeno konji presele na neku drugu lokaciju. Međutim, kako je istaknuo, tako nešto nije dolazilo u obzir te je pozvan jedan iskusniji statičar koji je preporučio pojedinačnu sanaciju i sad su štale sigurne, premda im je u budućnosti potrebna temeljita obnova. Izgradnjom nove ergele ostanak lipicanaca u Lipiku zauvijek će biti zacementiran, istaknuo je gradonačelnik.

Na kraju, gradonačelnik Kasana je vijećnike još jednom pozvao na jedinstvo i slogu u sljedećem četverogodišnjem mandatu radi interesa te boljitka Lipika i njegovih građana.


LIRA ispod članka