LIRA okomiti
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl

Grad Lipik u Topoliku izgrađuje dva nova vrijedna objekta

12.05.2021. 09:23 | 2692 pregleda | Vijesti

U Lipiku je 11.svibnja predstavljen projekt stambeno socijalnog centra Topolik, čija vrijednost iznosi 14,8 milijuna kuna. Radi se o projektu čiji je nositelj udruga Pomoć u kući, dok je Grad Lipik partner na projektu. Izgradnjom jednog ovakvog centra u lipičkom Topoliku starijim i ostarjelim stanovnicima samačkih kućanstava, ali i potrebitim mladim ljudima bit će osigurana usluga organiziranog stanovanja. Osim stanovanja, korisnicima će biti omogućene i druge usluge koje su definirane Zakonom o socijalnoj skrbi, poput savjetovanja i pomaganja, pomoći u kući te psihosocijalne podrške i boravka.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i Dalibor Viboh, predsjednik udruge Pomoć u kući istaknuli, projektom će se obuhvatiti i tridesetak mladih osoba koje su dosegnule punoljetnost, a izgubila su prava na institucijsku skrb. Također, socijalno depriviranim osobama s promjenljivim zdravstvenim stanjem, kroz aktivnosti Centra pružit će se što kvalitetnije ispunjavanje njihovih potreba. To podrazumijeva i skraćeni boravak, igraonice, radionice, tečajeve, dostavu hrane i slično.

Ovaj projekt na području Topolika uključuje izgradnju Centra raspoređenog u dva segmenta.

Prvi i drugi kat činit će 18 stambenih infrastrukturnih jedinica, svojevrsnih apartmana u kojima će se pružati usluga organiziranog stanovanja za 36 starijih i nemoćnih osoba koje će biti deinstitucionalizirane sa stalnog smještaja socijalne skrbi. Apartmani će biti opremljeni svom potrebnom opremom kako bi se potaknuo samostalan život navedenih korisnika. To podrazumijeva da će imati zasebni sanitarni čvor te spavaći dnevno/boravišni prostor. Isto tako, svaki će apartman biti prilagođen osobama s invaliditetom.

U prizemlju će biti smještene zajedničke prostorije namijenjene savjetovanjima i pomaganju, psihosocijalnoj podršci i dnevnom boravku. U blizini će se nalaziti i radionice (krojačka, maketarska, radionica za računsko opismenjavanje za što će biti nabavljeni računalni sustav), gerontološka ambulanta te odvojeni zajednički prehrambeni prostor, odnosno blagovaonica s pripadajućom kuhinjom u suterenu. Upravo će se iz te kuhinje određeni broj obroka prenositi i voziti udaljenim i dislociranim korisnicima usluga. U tu će se svrhu nabaviti i vozilo, a Centar će imati i garažu te skladište u suterenu.

Pored kuhinje će biti smještena i praonica u kojoj će se pružati usluge pranja i peglanja odjeće koja će se prema potrebi odnositi korisnicima u odvojena mjesta.

Centar će imati i krovnu terasu predviđenu kao zajednički prostor za održavanje društvenih događanja.

Kroz navedene usluge organiziranog stanovanja, pomoći, radnih rekreativnih aktivnosti te kroz razvoj mreže izvaninstitucionalnih usluga i službi podrške u zajednici osigurat će se osnovne životne potrebe ovim socijalno ugroženim skupinama.

Projektom se namjerava ostvariti kroz infrastrukturnu komponentu model usluga koji cilja inkluziji, odnosno uključivanju u zajednicu i rasterećivanju institucija za još pokretne i psihički zdrave osobe na području Grada Lipika, istaknuli su Vinko Kasana i Dalibor Viboh

 

Gradi se novi vrtić u Topoliku

Zbog povećanog broja djece za upis u vrtić, a ograničenjem broja kapaciteta djece u postojećem vrtiću, krenulo se u izradu projektne dokumentacije kako bi na novom građevinskom zemljištu koje je u vlasništvu Grada Lipika bio izgrađen novi vrtić s kapacitetom za 50 djece. Kako ističu predstavnici Lipičke razvojne i turističke agencije Lira, već je odobreno 90.000 kuna od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za objekt novog vrtića.

Ovaj novi objekt bit će smješten na prostoru Topolika. Dakle, u neposrednoj blizini postojećeg vrtića. Naime, problem sadašnjeg vrtića je ograničen kapacitet i nemogućnost proširenja vrtića zbog čega su već pojedine prostorije, poput dvorane i sobe za sastanke već prenamjene za prostorije namijenjene vrtićkim skupinama.

 


Toplice Lipik_640x200_tekst