LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Borba protiv raka vrata maternice

"Dan mimoza" - preventivne djelatnosti usmjerene na digitalne platforme

23.01.2021. 08:55 | 326 pregleda | Vijesti

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka – Požega ove godine neće biti u mogućnosti organizirati javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“, putem druženja sa sugrađanima, radi aktualne epidemijske situacije.

Piše:
Compas

Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoga je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice (18.-24. 1. 2021.)  i 14. hrvatskom Danu mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23.1. 2021.), HZJZ je u suradnji s Ministarstvom zdravstva izradio novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“ https://necurak.hzjz.hr/.

Digitalna kampanja „Neću rak“ provodit će se s ciljem skretanja pažnje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice povodom obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana mimoza objavljivanjem preventivnih poruka na internetskim stranicama i društvenim mrežama (Facebook, Instagram), uključujući i objave preventivnih poruka poznatih influencera.

Trajanje kampanje će obuhvatiti:

  • Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, 18.1. – 24. 1. 2021.
  • hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 23. 1. 2021.
  • Svjetski dan borbe protiv raka – 4.2.2021.

Na internetskoj stranici nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu; mogu se pronaći bitne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka maternice, primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, kao i druge važne informacije poput popisa ginekoloških ambulanti u Hrvatskoj, cijepljenju protiv HPV-a i spolnom zdravlju. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji odnosno ženama, ali i ostalim građanima, široj  javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

 

HZJZ je objavio i članak o tjednu prevencije raka vrata maternice te ga objavio na web stranici:

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/europski-tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-2021/

 

Kako stalno napominjemo od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Stoga vrijedi ponoviti osnove zaštite.

Od raka vrata maternice nas štiti:

  1. Odgovorno spolno ponašanje
  2. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test
  3. Zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa)

Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti, stoji u dopisu kojeg nam je poslala dr. Jasmina Kovačević, voditeljica službe za javno zdravstvo ZJZ Požeško-slavonske županije.

 

Foto: http://www.radioslavonija.hr/