LIPIK test
Eming
Medianno
Najava preventivne akcije

Pripazite ako ovog vikenda slavite Vincekovo

22.01.2021. 08:55 | 369 pregleda | Vijesti

Pred nama je vikend kojeg brojni vinogradari proslavljaju u svojim vinogradima prigodnim tradicionalnim obredima obilježavanja predstojećeg blagdana svetoga Vinka, a koji uključuju i konzumiranje alkohola, posebno vina. Shodno tome, policija najavljuje pojačan nadzor prometa.

 

Piše:
Compas

Tijekom nadolazećeg vikenda policijski službenici provodit će pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, kao i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu, doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško – slavonske.

Također će se provoditi nadzor recidivista, odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Ciljana akcija nadzora alkoholiziranosti kod sudionika u prometu će biti provedena u noći s petka na subotu i sa subote na nedjelju.

Policija i ovim putem podsjeća vozače da je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g /kg). Stoga će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.

 

Visoke novčane kazne

Ovisno o stupnju alkoholiziranosti, vozaču koji upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, može biti izrečena novčana kazna od 500,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom od jednog do 12 mjeseci i izricanje do šest negativnih bodova. Za počinitelje koji dva ili više puta pravomoćno počine najteže prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola predviđeno je i privremeno oduzimanje vozila. U slučaju da je vozač počinitelj prometne nesreće pod utjecajem alkohola navedene kazne se uvećavaju do 2.000,00 kuna.

Najpametnije je pridržavati se prometnih propisa.

Foto: arhiva Compas